Anslut dig till vårt nätverk!

Djurskydd

Dags att lyssna på medborgarna och lita på teknik när det gäller slakt

DELA MED SIG:

publicerade

on

Konversationen om slakt utan bedövning studsar runt i Europa av olika skäl: djurens välbefinnande, religion, ekonomi. Övningen innebär att döda djur medan de fortfarande är fullt medvetna och det används i vissa religiösa traditioner, såsom de judiska och muslimska, för att producera kosher respektive halalkött, skriver Reineke Hameleers.

Det polska parlamentet och senaten röstar om Fem för djurräkning, som bland annat innehåller en begränsning av möjligheten till rituell slakt. Judiska samhällen och politiker över hela Europa är det anropande på polska myndigheter att avskaffa förbudet mot export av kosherkött (Polen är en av de största europeiska exportörerna av kosherkött).

Begäran tar dock inte hänsyn till vad EU-medborgare, inklusive polska, just har uttryckt i opinionsundersökning Eurogrupp för djur släpptes nyligen. Majoriteten stöder tydligt högre djurskyddsnormer och förklarar att: det bör vara obligatoriskt att göra djur medvetslösa innan de slaktas (89%); länder bör kunna anta ytterligare åtgärder som säkerställer högre djurskyddsnormer (92%). EU bör kräva att alla djur bedövas innan de slaktas, även av religiösa skäl (87%). EU bör prioritera finansiering av alternativa metoder för slakt av djur på humana sätt som också accepteras av religiösa grupper (80%).

Annons

Även om resultaten otvetydigt visar civilsamhällets ställning mot slakt utan bedövning, bör detta inte tolkas som ett hot mot religionsfrihet, eftersom vissa försöker föreställa sig det. Det representerar nivån av uppmärksamhet och omsorg som européerna har gentemot djur, vilket också ligger i EU EU-fördraget definiera djur som kännande varelser.

EU-lagen säger att alla djur måste göras medvetslösa innan de dödas, med undantag i samband med vissa religiösa metoder. Flera länder som Slovenien, Finland, Danmark, Sverige och två regioner i Belgien (Flandern och Vallonien) antog strängare regler utan undantag från den obligatoriska bedövningen av djur före slakt.

I Flandern, liksom i Vallonien, antog parlamentet lagen nästan enhälligt (0 röster emot, endast några nedlagda röster). Lagen var resultatet av en lång process av demokratiskt beslutsfattande som inkluderade utfrågningar med de religiösa samfunden och fick stöd över partiet. Det är viktigt att förstå att förbudet avser slakt utan bedövning och att det inte är ett förbud mot religiös slakt.

Dessa regler syftar till att säkerställa högre välfärd för djur som slaktas i samband med religiösa ritualer. Faktum är att Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet drog slutsatsen att Det är mycket troligt att allvarliga välfärdsproblem uppträder efter halssnittet, eftersom djuret - fortfarande medvetet - kan känna ångest, smärta och nöd. Också, den Domstolen i EU (EU-domstolen) erkände att ”särskilda slaktmetoder som föreskrivs av religiösa ritualer som utförs utan förbedövning inte är lika stora, när det gäller att tjäna en hög nivå av djurskydd vid tidpunkten för avlivningen”.

Numera ger reversibel bedövning skydd för djur som slaktas i samband med religiösa ritualer utan att störa ritualerna per se. Det orsakar medvetslöshet genom elektronarkos, så djuren lever fortfarande när halsen skärs.

Antagandet av fantastiska metoder ökar bland religiösa samfund i Malaysia, Indien, Mellanöstern, Turkiet, Tyskland, Nya Zeeland och Storbritannien.

Med tanke på vad medborgarna uttryckte i opinionsundersökningen och de möjligheter som tekniken erbjuder, bör europeiska medlemsstater kunna anta ytterligare åtgärder som säkerställer högre djurskyddsstandarder, som den belgiska regionen Flandern som införde en sådan åtgärd 2017 och nu hotas att få det vänt av EU-domstolen.

Det är dags för våra ledare att basera sina beslut på sund vetenskap, entydig rättspraxis, accepterade alternativ till slakt utan bedövning och starka demokratiska, moraliska värden. Det är dags att bana väg för verkliga framsteg i EU istället för att vrida klockan bakåt.

De åsikter som uttrycks i ovanstående artikel är författarens enbart och återspeglar inga åsikter från EU-reporter.

Djurskydd

Användningen av antibiotika hos djur minskar

publicerade

on

Användningen av antibiotika har minskat och är nu lägre hos livsmedelsproducerande djur än hos människor, säger PDF icon senaste rapporten publicerad av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA), Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) och Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC).

Med en One Health-strategi presenteras rapporten från de tre EU-byråerna data om antibiotikakonsumtion och utveckling av antibiotikaresistens (AMR) i Europa 2016-2018.

Den betydande minskningen av antibiotikaanvändningen hos livsmedelsproducerande djur tyder på att de åtgärder som vidtas på landsnivå för att minska användningen visar sig vara effektiva. Användning av en klass av antibiotika som kallas polymyxiner, som inkluderar kolistin, halverades nästan mellan 2016 och 2018 hos livsmedelsproducerande djur. Detta är en positiv utveckling, eftersom polymyxiner också används på sjukhus för att behandla patienter som är infekterade med multiresistenta bakterier.

Annons

Bilden i EU är skiftande - situationen varierar kraftigt efter land och antibiotikaklass. Till exempel används aminopenicilliner, 3: e och 4: e generationens cefalosporiner och kinoloner (fluorokinoloner och andra kinoloner) mer hos människor än hos livsmedelsproducerande djur, medan polymyxiner (kolistin) och tetracykliner används mer i djur som producerar livsmedel än hos människor. .

Länken mellan användning av antibiotika och bakterieresistens

Rapporten visar att användningen av karbapenemer, 3: e och 4: e generationens cefalosporiner och kinoloner hos människor är associerade med resistens mot dessa antibiotika i Escherichia coli infektioner hos människor. Liknande föreningar hittades för livsmedelsproducerande djur.

Rapporten identifierar också kopplingar mellan antimikrobiell konsumtion hos djur och AMR i bakterier från livsmedelsproducerande djur, vilket i sin tur är associerat med AMR i bakterier från människor. Ett exempel på detta är campylobacter spp. bakterier, som finns i livsmedelsproducerande djur och orsakar livsmedelsburna infektioner hos människor. Experter fann ett samband mellan resistens hos dessa bakterier hos djur och resistens hos samma bakterier hos människor.

Bekämpa AMR genom samarbete

AMR är ett betydande globalt folkhälsoproblem som representerar en allvarlig ekonomisk börda. One Health-tillvägagångssättet som genomförs genom samarbete mellan EFSA, EMA och ECDC och resultaten som presenteras i denna rapport kräver fortsatta ansträngningar för att ta itu med AMR på nationell, EU och global nivå inom hälso- och sjukvårdssektorerna.

Mer

Fortsätt läsa

Djurskydd

'End the Cage Age' - En historisk dag för djurens välbefinnande

publicerade

on

Věra Jourová, vice president för värderingar och öppenhet

Idag (den 30 juni) föreslog Europeiska kommissionen ett lagstiftningssvar mot "End the Cage Age" European Citizens "Initiative (ECI) med stöd av över en miljon européer från 18 olika stater.

Kommissionen kommer att anta ett lagstiftningsförslag till 2023 för att förbjuda burar för ett antal husdjur. Förslaget kommer att fasas ut och slutligen förbjuda användningen av bursystem för alla djur som nämns i initiativet. Den kommer att omfatta djur som redan omfattas av lagstiftningen: värphöns, suggor och kalvar. och andra nämnda djur inklusive: kaniner, häckar, lageruppfödare, kycklinguppfödare, vaktlar, ankor och gäss. För dessa djur har kommissionen redan bett EFSA (Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet) att komplettera de befintliga vetenskapliga bevisen för att fastställa de villkor som behövs för förbud mot burar.

Som en del av sin Farm to Fork-strategi har kommissionen redan förbundit sig att föreslå en översyn av djurskyddslagstiftningen, inklusive transport och uppfödning, som för närvarande genomgår en fitnesskontroll, som ska slutföras till sommaren 2022.

Kommissionär för hälsa och livsmedelssäkerhet Stella Kyriakides sa: ”Idag är en historisk dag för djurens välbefinnande. Djur är kännande varelser och vi har ett moraliskt samhällsansvar att se till att djurens förhållanden för djur återspeglar detta. Jag är fast besluten att se till att EU förblir i spetsen för djurens välbefinnande på den globala scenen och att vi lever upp till samhällsförväntningar. ”

Parallellt med lagstiftningen kommer kommissionen att söka specifika stödåtgärder inom nyckelrelaterade politikområden. I synnerhet kommer den nya gemensamma jordbrukspolitiken att ge ekonomiskt stöd och incitament - som det nya instrumentet för ekosystem - för att hjälpa jordbrukare att uppgradera till mer djurvänliga anläggningar i linje med de nya standarderna. Det kommer också att vara möjligt att använda Just Transition Fund och Recovery and Resilience Facility för att stödja jordbrukare i anpassningen till burfria system.

Fortsätt läsa

Djurtransporter

Hjälp bönder att avsluta burodlingen

publicerade

on

”Vi stöder starkt medborgarinitiativet” Avsluta buråldern ”för husdjur. Tillsammans med 1.4 miljoner européer ber vi kommissionen att föreslå de rätta åtgärderna för att stoppa jordbruket av burar, säger Michaela Šojdrová, ledamot av PPE-gruppen, i parlamentets jordbrukskommitté.

”Djurens välbefinnande kan bäst garanteras när jordbrukare får rätt incitament för det. Vi stöder en smidig övergång från burar till alternativa system inom en tillräcklig övergångsperiod som beaktas specifikt för varje art, ”tillade Šojdrová.

Eftersom Europeiska kommissionen har lovat att föreslå ny djurskyddslagstiftning 2023 understryker Šojdrová att en konsekvensbedömning måste göras före 2022, inklusive kostnaderna för den nödvändiga omvandlingen på både kort och lång sikt. "Eftersom olika arter, värphöns eller kaniner, kräver olika förhållanden, måste förslaget täcka dessa skillnader med en art efter art, fram till 2027. Jordbrukare behöver övergångsperioder och en kompensation för de högre produktionskostnaderna", sade Šojdrová.

Annons

”För att garantera djurens välbefinnande och för att inte missgynna våra europeiska jordbrukare behöver vi effektiv kontroll om importerade produkter uppfyller EU: s djurskyddsnormer. Importerade produkter måste uppfylla europeiska djurskyddsnormer så att vår högkvalitativa produktion inte ersätts med lågkvalitativ import, betonade Šojdrová.

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend