Förra månaden röstade Sjem, det polska parlamentets underhus, för lagen om djurskydd, som lagts fram av det regerande partiet Law and Justice,

Men för att kunna träda i kraft behövde lagförslaget Senatens stöd.

Europeiska judiska föreningens ordförande (EJA), Rabbi Menachem Margolin, sade att han uppmuntrades av den tydliga oppositionen mot lagförslaget av senatorer och jordbrukare men han lovade att fortsätta slåss för att stoppa eventuella förbud.

Innan omröstningen i senaten hade Margolin inlett ett öppet brev undertecknat av dussintals judiska ledare och parlamentariker i hela Europa och Israel, där undertecknarna uttryckte sin motsättning till bestämmelserna om kosherkött i lagförslaget och uppmanade den polska regeringen att avvisa dem.

De betonade att en åtgärd för att förbjuda export av kosherkött från Polen "skulle drabbas av judiska samhällen över hela kontinenten, som, antingen efter storlek eller begränsade resurser, är starkt beroende av Polen som leverantör av kosherkött."

Polen är en av de största europeiska exportörerna av kosher kött. Det uppskattas att förbud mot kosherkött för exportproduktion skulle kosta den polska ekonomin 1.8 miljarder dollar.

”Bestämmelserna i detta lagförslag om kosherexport har haft en mycket grov åktur. Det är uppenbart att de åtnjuter litet stöd från jordbrukare och beordrar liten entusiasm från senaten själv '', säger rabbin Margolin.

Annons

Men han betonade att striden inte är över. '' Det har bara skjutits upp. Om du sparkar en burk på en väg kommer du så småningom att ta slut på vägen, '' sa han och lovade att fortsätta att motsätta sig detta lagförslag, '' idag, imorgon, nästa vecka, nästa månad och för de kommande åren. ''

"Den europeiska judiska föreningen kommer aldrig att vackla i sin beslutsamhet att stå upp för judiskt liv, tradition, värderingar och praktik var och när de hotas i Europa", sa han.

Djurskyddsaktivister motsätter sig slakt av djur för kosher- och halalkött eftersom det utesluter bedövning innan djurs halsar skärs. Förespråkare för praxis avvisar påståenden att det är grymt och hävdar istället att det inducerar en snabb och human död för djuret.

Lagförslaget kommer nu att gå tillbaka till Sjem för omröstning senare denna månad.