Anslut dig till vårt nätverk!

Lantbruk

Organics: kommissionens förslag till mer och bättre

DELA MED SIG:

publicerade

on

organiskt jordbrukEU-kommissionen har publicerat nya förslag till en ny förordning om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter. Konsument- och producentproblem är kärnan i detta nya förslag, som syftar till att åtgärda bristerna i det nuvarande systemet. EU:s ekologiska marknad har fyrdubblats i storlek under de senaste tio åren och reglerna måste uppdateras och justeras så att sektorn kan vidareutvecklas och svara på framtida utmaningar.

Kommissionär för jordbruk och landsbygdsutveckling, Dacian Cioloş, sa idag (25 mars): "Framtiden för den ekologiska sektorn i EU beror på kvaliteten och integriteten hos de produkter som säljs under den europeiska ekologiska logotypen. Kommissionen letar efter mer och bättre ekologiskt jordbruk. i EU genom att befästa konsumenternas förtroende för ekologiska produkter och undanröja hinder för utvecklingen av ekologiskt jordbruk. Detta paket är bra för konsumenterna och bra för bönderna. Konsumenterna kommer att få bättre garantier på ekologisk mat som tillverkas och säljs i EU och bönder, producenter och återförsäljare kommer att ha tillgång till en större marknad, både inom och utanför EU."

Förslaget fokuserar på tre huvudmål: att upprätthålla konsumenternas förtroende, upprätthålla producenternas förtroende och att göra det lättare för jordbrukare att byta till ekologiskt. Målet är att det ekologiska jordbruket ska ligga nära sina principer och mål, så att allmänhetens krav på miljö och kvalitet tillgodoses. Kommissionen föreslår särskilt:

  1. Att stärka och harmonisera reglerna, både i Europeiska unionen och för importerade produkter, genom att ta bort många av de nuvarande undantagen när det gäller produktion och kontroller;
  2. att förstärka kontrollerna genom att göra dem riskbaserade;
  3. att göra det lättare för småbönder att ansluta sig till ekologiskt jordbruk genom att införa möjligheten för dem att registrera sig för ett gruppcertifieringssystem;
  4. att bättre ta itu med den internationella dimensionen av handeln med ekologiska produkter med tillägg av nya bestämmelser om export, och;
  5. att förenkla lagstiftningen för att minska de administrativa kostnaderna för jordbrukare och förbättra insynen.

För att hjälpa ekologiska bönder, producenter och återförsäljare att anpassa sig till de föreslagna policyändringarna och möta framtida utmaningar har kommissionen också godkänt en Handlingsplan om framtiden för ekologisk produktion i Europa. Planen syftar till att bättre informera jordbrukare om landsbygdsutveckling och EU:s jordbrukspolitiska initiativ som uppmuntrar ekologiskt jordbruk, att stärka kopplingarna mellan EU:s forsknings- och innovationsprojekt och ekologisk produktion och att uppmuntra användningen av ekologisk mat, t.ex. i skolor.

Bakgrund

Förslaget, som nu kommer att överlämnas till Europaparlamentet och rådet, bygger på resultaten av en bred samrådsprocess som startade 2012 och som innefattade en serie utfrågningar med EU- och internationella experter om ekologisk produktion. A offentligt samråd som genomfördes 2013 mötte ett stort intresse från allmänheten (med 45,000 XNUMX svar, mestadels från konsumenter snarare än producenter). Den lyfte fram allmänhetens oro för miljö- och kvalitetsfrågor och visade ett tydligt krav på stärkta och mer enhetliga ekologiska regler i hela EU.

Ekologiskt jordbruk kombinerar bästa miljöpraxis, en hög nivå av biologisk mångfald, bevarande av naturresurser och höga produktionsstandarder baserade på naturliga ämnen och processer. Den tillhandahåller en specifik marknad som svarar mot en specifik konsumentefterfrågan samtidigt som den levererar kollektiva nyttigheter när det gäller miljöskydd, djurskydd och landsbygdsutveckling.

Annons

Mer information

  1. MEMO / 14 / 215
  2. Webbplats för ekologiskt jordbruk (se avsnitt: EU-POLICY/ Policyutveckling och Senaste nyheter)
  3. Infografik EU:s organiska (R)evolution
  4. Rapport Fakta och siffror om ekologiskt jordbruk i Europeiska unionen

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend