Anslut dig till vårt nätverk!

Läkemedel

Ledamöterna föreslår sätt att göra #mediciner mer överkomliga

DELA MED SIG:

publicerade

on

hälsodroger01-1200x628Nya läkemedelspriser i EU har stigit under de senaste decennierna, till den grad att de är oöverkomliga för många EU-medborgare och hotar de nationella hälsovårdssystemens hållbarhet, säger parlamentsledamöterna i en resolution som röstades igenom i torsdags (2 mars). För att uppnå en bättre balans mellan EU-ländernas folkhälsointressen och läkemedelsindustrins intressen efterfrågas åtgärder för att förbättra spårbarheten av FoU-kostnader, offentlig finansiering och marknadsföringsutgifter.

– Folkhälsosystemen i Europa är en viktig del av EU:s identitet och något som vi värdesätter högt. Tillgång till läkemedel måste garanteras och för att uppnå det måste vi återbalansera EU:s medlemsländers förhandlingsstyrka jämfört med läkemedelsindustrins, säger MEP Soledad Cabezon Ruiz (S&D, ES), som utarbetade resolutionen. Texten godkändes med 568 röster för, 30 röster emot och 52 nedlagda röster.

“The industry must be competitive when it comes to producing quality innovation, while at the same time responding to patients’ needs with medicines which are safe, effective and accessible,” she added.

Mer tydlighet behövs om FoU-kostnader

Ledamöterna säger att den höga nivån av offentliga medel som används för FoU inte återspeglas i prissättningen av läkemedel, vilket hindrar en rimlig avkastning på offentliga investeringar. De efterlyser större tydlighet om FoU-kostnader, inklusive andelen offentligt finansierad forskning, och marknadsföring av läkemedel. De uppmanar rådet och kommissionen att stärka medlemsländernas förhandlingskapacitet för att säkerställa överkomlig tillgång till läkemedel i hela EU.

Tillväxten i läkemedelsutgifterna och den tydliga asymmetrin mellan läkemedelsföretag och medlemsländer när det gäller förhandlingskapacitet och prisinformation kräver ytterligare europeiskt samarbete och nya politiska åtgärder på både EU- och nationell nivå, säger parlamentsledamöterna.

Ny lagstiftning behövs för att säkerställa full transparens och effektiva kontroller av de förfaranden som används för att fastställa priser och ersättning för läkemedel i medlemsländerna, tillägger de.

Annons

antibiotikaresistens

Ledamöterna betonar att klyftan mellan ökande resistens mot antimikrobiella medel och utvecklingen av nya läkemedel ökar. Nya läkemedelsresistenta sjukdomar kan orsaka 10 miljoner dödsfall årligen över hela världen fram till 2050, säger de.

Uppskattningsvis dör 25,000 40 människor varje år i EU av infektioner orsakade av resistenta bakterier. Endast en ny klass av antibiotika har utvecklats under de senaste XNUMX åren.

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend