Anslut dig till vårt nätverk!

Afrika

En Marshallplan för #Africa bör prioritera familjeplanering

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vid denna månads G20-toppmöte säkrade Tyskland en större injektion of private investment for Africa as a way to curtail mass migration to Europe. The drive was a win for German chancellor Angela Merkel, who has been driving a campaign for a new Marshall – or “Merkel” – Plan for Africa following the realization that roughly 400,000 migrants are expected to flee to Germany this year escaping war, poverty, or both – writes Colin Stevens.

Planen skapades efter en seriös introspektion från Berlins sida. Förra året insåg regeringen att bland de 400,000 1,000 företagen i Tyskland investerar färre än 2 XNUMX i Afrika. Tysklands handel med kontinenten uppgår till mindre än XNUMX % av dess totala utrikeshandel. Lagstiftare insåg att endast med seriösa investeringar i entreprenörer och infrastruktur skulle det vara möjligt att stimulera tillräckligt med ekonomisk utveckling för att motverka migration.

Deras kampanj för att öka utländska direktinvesteringar i Afrika bör applåderas, särskilt med tanke på bedrövligt låga nivåer av företagsengagemang på kontinenten av någon annan än kineserna. Men i själva verket kan det bästa sättet att ta itu med några av grundorsakerna till migrationskrisen vara att Europa investerar mer i familjeplaneringstjänster i Afrika – särskilt med tanke på Trump-administrationens regressiv politik i frågan. Förutom att lätta på trycket på Afrikas överbelastade ekonomier och arbetsmarknader, är effektiv familjeplanering det enda sättet att minska ungdomars graviditeter, stärka kvinnor och släppa lös kraften i demografisk utdelning, den accelererade ekonomiska tillväxten som är resultatet av minskningar i ett lands dödlighet och fertilitetstal. Trots de många fördelar som uppstår när kvinnor har tillgång till preventivmedel kan knappt 30 miljoner av FN:s befolkningsfond (UNFPA) 2020-mål på 120 miljoner kvinnor och flickor få preventivmedel – 20 miljoner färre än den senaste milstolpen. Klyftan beror till stor del på rika länders misslyckande med att allokera varaktiga resurser till familjeplaneringstjänster som en av de viktigaste byggstenarna för bistånd och investeringar i utvecklingsländer. Och resultaten stirrar oss i ansiktet.

Sierra Leone efter ebola är ett verkligt testfall för vad som kan utspela sig när det satsas inkonsekvent på preventivmedel och mödravård. Under själva krisen dök vissa intressenter in för att hjälpa Sierra Leone och dess grannar. Läkare utan gränser (MSF) lät tidiga varningsklockor när viruset började spridas i Sierra Leone, Guinea och Liberia våren 2014 och gav desperat behövd sjukvård åt de första offren. Privata företag som är aktiva i regionen upprättar offentlig-privata partnerskap för att bekämpa krisen: det ryska aluminiumföretaget UC Rusal, den största utländska investeraren i Guinea, byggd och utrustad ett mikrobiologiskt forsknings- och medicinsk behandlingscenter på 10 miljoner dollar som en del av ett partnerskap med den ryska regeringen för att behandla offer och stärka det nationella hälso- och sjukvårdssystemet. Som en del av det partnerskapet bidrog Rusal också med sin anläggning till utveckla ett vaccin now being deployed to combat future outbreaks. Investments like Rusal’s are important because they contribute badly-needed permanent health infrastructure in the places that need it most – the Ebola facility built by the company will remain in place and address other health issues in local communities.

Många andra lämnade dock snart när krisen avtagit, och både utländska organisationer och lokala myndigheter misslyckades med att fortsätta investera i grundläggande offentliga tjänster (som familjeplanering).

Redan mitt i krisen var risken för att avleda skrämmande sjukvårdsresurser redan tydlig. När ebola bröt ut i Sierra Leone bröt socialtjänsten samman, skolor stängdes i nästan ett helt läsår och familjeplaneringstjänster upphörde i princip att existera. Resultatet? På ett år blev 18,000 95 tonårsflickor gravida – en "stor ökning", enligt UNFPA:s landsrepresentant. Kollapsen inom hushållstjänster förvärrades av det faktum att när biståndsmedel kanaliserades mot ebola och andra kriser, rasade finansieringen av familjeplanering. Under de senaste tre åren har anslagen till UNFPA för Sierra Leone minskat med mer än hälften – en drastisk minskning för en byrå som betalar för XNUMX % av de tillgängliga preventivmedlen i landet. Finansieringskrisen förvärrades av Donald Trumps beslut att återinsätta global gag regel, som förbjuder mottagare av amerikansk finansiering från att nämna ordet abort och att skära ned finansieringen för UNFPA.

Annons

Situationen har stora konsekvenser som kommer att öka långt bortom en tillfällig ökning av tonårsgraviditeter i Sierra Leone – som redan har den högsta andelen tonårsgraviditeter i världen, med 125 födslar per 1,000 XNUMX flickor. Dålig tillgång till familjeplaneringstjänster har enorma mänskliga, sociala och ekonomiska kostnader, vilket leder till högre mödra- och spädbarnsdödlighet, lägre utbildningsnivåer, dålig jämställdhet mellan könen, minskade jobbutsikter och ihållande fattigdom. Allt detta ger i sin tur ytterligare anledning för afrikaner att fortsätta ansträngningarna att migrera norrut på jakt efter bättre möjligheter.

Naturligtvis är det frågor om migration och befolkningskontroll som har sporrat europeiska givare att ägna förnyad uppmärksamhet åt familjeplaneringstjänster, med Danmark säger fler investeringar skulle kunna bidra till att "begränsa migrationstrycket på Europa." Det är ett självcentrerat incitament, men ett som förhoppningsvis kommer att sporra sina grannar att följa efter. Tills den privata sektorn beslutar att det är värt att investera i ekonomisk uppgång som är resultatet av ihållande investeringar i familjeplanering, måste regeringar fortsätta att göra det.

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend