Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska kommissionen

Hälsoförbundet: Kommissionen undertecknar avtal om gemensam upphandling med HIPRA för covid-19-vacciner

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

HERA, den Europeiska kommissionens Health Preparedness and Response Authority, har tecknat ett gemensamt ramavtal för upphandling med företaget HIPRA MÄNNISKORS HÄLSA för leverans av deras protein COVID-19-vaccin. 14 medlemsstater och länder deltar i denna gemensamma upphandling, under vilken de kan köpa upp till 250 miljoner doser. Eftersom antalet fall återigen ökar i Europa kommer detta avtal att göra HIPRA-vaccinet snabbt tillgängligt för de deltagande länderna, så snart detta vaccin har fått en positiv bedömning av den europeiska läkemedelsmyndigheten.

Hälso- och livsmedelssäkerhetskommissionär Stella Kyriakides sa: "Med covid-19-infektioner på uppgång i Europa måste vi säkerställa maximal beredskap när vi går in i höst- och vintermånaderna. HIPRA-vaccinet lägger till ytterligare ett alternativ för att komplettera vår breda vaccinportfölj för våra medlemsstater och medborgare. En ökning av vaccination och förstärkning är avgörande under de kommande månaderna. Vi arbetar outtröttligt för att se till att det finns vaccin tillgängliga för alla. Detta är vår europeiska hälsounion i aktion – förbereder sig framåt och är redo att agera.”

Det gemensamma upphandlingskontraktet med HIPRA kompletterar ett redan brett portfölj av vacciner säkras genom EU:s vaccinstrategi, inklusive de avtal som redan tecknats med AstraZenecaSanofi-GSKJanssen Pharmaceutica NVBioNtech-Pfizer, modern, Novavax och Valneva. Cirka 4.2 miljarder doser har säkrats under EU:s vaccinstrategi. Denna diversifierade vaccinportfölj kommer att säkerställa att Europa fortsätter att vara väl förberedd för covid-19-vaccination, med hjälp av vacciner som har visat sig vara säkra och effektiva. Deltagande länder kan besluta att donera vaccinerna till låg- och medelinkomstländer eller att omdirigera dem till andra europeiska länder.

HIPRA bivalenta rekombinanta proteinvaccin, som för närvarande är under rullande granskning av den europeiska läkemedelsmyndigheten, utvecklas som en boosterdos till tidigare immuniserade personer 16 år och äldre. HIPRA-vaccinet förvaras i kyld temperatur mellan 2 och 8ºC, vilket underlättar lagring och distribution i Europa och över hela världen.

Nästa steg

Covid-19-vaccinet från HIPRA är för närvarande under rullande granskning av European Medicines Agency (EMA). Om vaccinet får ett marknadsföringstillstånd kommer deltagande länder att kunna köpa vaccinet genom det ramavtal som finns på plats.

Bakgrund

Annons

HERA är en nyckelpelare i Europeiska hälsounionen och en grundläggande tillgång för att stärka EU:s hälsoberedskap och beredskap. HERA inrättades i september 2021 för att ersätta ad hoc-lösningar för pandemihantering och insatser med en permanent struktur med lämpliga verktyg och resurser för att planera EU:s åtgärder i händelse av hälsonödsituationer.

EU:s gemensamma upphandlingsavtal erbjuder de 36 deltagande länderna att gemensamt upphandla medicinska motåtgärder som ett alternativ eller komplement till upphandling på nationell nivå. Ramavtal för covid-19-läkemedel har tidigare ingåtts med Hoffmann-La Roche och GlaxoSmithKline Ltd för köp av monoklonala antikroppar, samt med Gilead för köp av ett antiviralt medel. HERA fortsätter att arbeta nära de deltagande länderna för att identifiera och genomföra prioriteringar för gemensam upphandling.

Mer

Europeiska kommissionens åtgärder för att säkerställa tillräcklig tillgång på medicinska motåtgärder för att stödja covid-19-responsen

Säkra COVID-19-vacciner för européer

HERA hemsida

HIPRA Human Health

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend