Anslut dig till vårt nätverk!

Tillsammans med

Ekologiska bönder kräver rättvisa priser och ett erkännande av leverans av kollektiva varor

DELA MED SIG:

publicerade

on

Eftersom tusentals ekologiska bönder har anslutit sig till protester över hela Europa, kräver den ekologiska livsmedels- och jordbruksrörelsen rättvisa priser för både konsumenter och bönder som använder grönare metoder, men varnar för att legitim oro för orättvisa priser och konkurrens inte bör missriktas mot hälso- och naturskydd.

"Bönder som engagerar sig i den agroekologiska omställningen får inte ordentlig ersättning varken av marknaden eller av CAP", förklarar Jan Plagge, VD för IFOAM Organics Europe. "Ekologiska bönder lider också av låga priser och orättvis konkurrens med mindre ambitiösa standarder, trots att de levererar många fördelar för miljön och samhället. Många ekologiska bönder riskerar att överge ekologisk certifiering utan bättre stöd från återförsäljare och beslutsfattare.”

"Men legitima farhågor om orättvisa priser och konkurrens bör inte missriktas mot hälsa och naturskydd. Green Deal och Farm to Fork-strategin är kritiska policyer och kan inte skyllas på som orsaken till jordbrukarnas svårigheter, eftersom de flesta lagförslag relaterade till jordbruk har blockerats, avvisats eller urvattnats och hittills har haft noll inverkan på jordbrukarna. ” Naturskyddet riktar sig inte mot bönder, snarare måste andra aktörer inom livsmedelsförsörjningen dela på miljöansvaret istället för att belasta bönderna. Övergången till hållbara livsmedelssystem kan inte enbart vila på axlarna av ekologiska bönder och konsumenter som är villiga att betala mer för matproduktionsmetoder som bevarar klimatet och den biologiska mångfalden.”

Priserna som betalas till ekologiska bönder har sjunkit under de senaste två åren i flera länder och är ibland lika med priser som betalas till konventionella bönder, men återförsäljare fortsätter att sälja ekologiska produkter till en premie, vilket resulterar i högre vinstmarginaler medan ekologiska bönder lider.

"Bönder behöver rättvisa priser som återspeglar deras produktionskostnader, och detta är ännu mer sant för bönder som tar risken att engagera sig i mer hållbara jordbruksmetoder som ekologiskt jordbruk." 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend