Anslut dig till vårt nätverk!

Kazakstan

Premiärminister och internationella partner tar upp Kazakstans investeringslandskap och hållbara infrastruktur

DELA MED SIG:

publicerade

on

Kazakstans premiärminister Alikhan Smailov (avbildad), ledare för internationella toppföretag och experter granskade Kazakstans nya möjligheter och utmaningar när det gäller att bygga investeringsinfrastruktur för långsiktig hållbar tillväxt som en del av Kazakstan Global Investment Roundtable (KGIR) den 17 november i Astana, skriver Assem Assaniyaz in Företag, Internationell

I sitt välkomsttal sa Smailov att "trots de nuvarande globala utmaningarna visar Kazakstans ekonomi en stadig tillväxt." 

"Förra året ökade den totala volymen av utländska direktinvesteringar (FDI) med 18 % och nådde 28 miljarder dollar. Under de senaste sex månaderna i år har ytterligare cirka 14 miljarder dollar lockats till den nationella ekonomin, säger han.

Smailov tillade att stabiliteten i landets suveräna kreditbetyg regelbundet bekräftas av internationella kreditvärderingsinstitut, såsom Fitch, S&P Global och Moody's. 

Investeringar, betonade han, är "den huvudsakliga faktorn för Kazakstans ekonomiska tillväxt." Landet fortsätter att skapa gynnsamma villkor för investerare, särskilt genom att förbättra investeringsstödsverktygen. 

"Kazakstan är intresserad av att locka till sig minst 150 miljarder dollar i utländska investeringar till 2029," sa Smailov. 

Smailov uppmärksammade vikten av en effektiv regleringsmiljö för entreprenörskap. 

Annons

I år har enligt honom mer än 9,000 1,000 affärskrav uteslutits från Kazakstans lagstiftning. Det är planerat att utesluta ytterligare 2023 XNUMX i slutet av XNUMX.  

Kazakstan håller på att utveckla en nationell plan för att förse projekt med högkvalitativ infrastruktur till 2029 och introducerar nya ekonomiska incitamentmekanismer för att underlätta investeringsflöden till komplexa olje- och gasprojekt. 

”För investeringsprojekt i prioriterade sektorer värda över 50 miljoner dollar finns det en möjlighet att ingå ett investeringsavtal som garanterar stabiliteten i Kazakstans lagstiftning i 25 år. Hittills har vi undertecknat sex avtal av den här typen på totalt 1.5 miljarder dollar”, sa han. 

Mer än 20 stora projekt som syftar till att ersätta export och import är nu under genomförande. 

”Kazakstan har också bildat en rikstäckande pool för att övervaka och kontrollera genomförandet av investeringsprojekt. Det omfattar nästan 1,000 69 projekt värda mer än XNUMX miljarder dollar, säger Smailov. 

Kazakstans engagemang för ekonomisk modernisering, digital transformation och hållbar utveckling är i linje med investeringsprioriteringar för internationella toppföretag. 

Ahmed Bin Ali Al Dakheel, VD för Al Rajhi International for Investment Company, sa att Kazakstan med sina enorma resurser, strategiska läge och ambitiösa utvecklingsplaner "har en enorm potential för investerare." 

"Jag är särskilt imponerad av Kazakstans fokus på strategisk utveckling av dess ekonomi", tillade han. 

Inrättandet av Astana International Financial Center (AIFC) är enligt hans åsikt också ett bevis på landets potential att bli ett regionalt nav för finansiella tjänster och globala investeringar.

När det gäller förnybar energi kommer ett växande antal stora internationella aktörer för att driva betydande vind-, sol- och vattenprojekt. Franska Total Energies investering på 1.3 miljarder dollar för utvecklingen av en vindkraftpark på en gigawatt är en av dem. 

”Som nämnde av Kazakstans president Tokayev och Frankrikes president Macron den 1 november kommer detta projekt att vara ett flaggskepp i Centralasien. Sådana lösningar kan bara utvecklas baserat på en förtroendefull och konstruktiv dialog”, säger dess VD Thomas Maurisse. 

Zsuzsanna Hargitai, verkställande direktör för Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling (EBRD) delade tankar om att förbättra hållbar infrastrukturutveckling i Kazakstan. 

Hon föreslog skapandet av ytterligare jobb, lokaliseringen av produktionen av nyckelutrustning och en idé att "förvandla städer i Kazakstan till gröna städer genom att tillämpa digital stadsförvaltning för stadsplanering." 

Hargitai tillade också att Kazakstan förblir en viktig strategisk partner för Europeiska unionen (EU) och har stor potential att utveckla samarbetet inom kritisk mineralutveckling.

"Kazakstan har inte bara välsignats med naturresurser, utan med ett geografiskt läge, precis i centrum av de tre viktigaste ekonomiska blocken under de kommande decennierna", säger VD för ACWA Power Marco Arcelli.  

När de talade om sina företags investeringsaktiviteter med kazakiska partners, belyste VD för Global DTC Yeong Wee Tan och VD för Condor Energies Don Streu en rad nya möjligheter i Kazakstan och noterade relevansen av landets framsteg inom digitalisering och strategiska partnerskap med företag baserat på vänskap och tillit.    

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend