Anslut dig till vårt nätverk!

Kazakstan

Kazakstans resa från biståndsmottagare till givare: Hur Kazakstans utvecklingsbistånd bidrar till regional säkerhet

DELA MED SIG:

publicerade

on

I en tid där globala utmaningar som klimatförändringar, pandemier och ekonomiska kriser inte känner några gränser, har behovet av internationellt samarbete aldrig varit större – skriver Arken Arystanov, ordförande för KazAID. Vår världs sammanlänkning dikterar att en kris i ett land kan skölja över dess grannar och till och med världen. Denna verklighet är kärnan i FN:s 2030-agenda för hållbar utveckling, som understryker nödvändigheten av partnerskap i utvecklingssamarbete. Som ordförande i KazAid, Jag är stolt över att säga att Kazakstan, sedan dess övergång från biståndsmottagare till givarnation, har legat i framkant när det gäller att anamma denna globala princip.

Ekonomisk tillväxt som leder till bistånd

Sedan vår självständighet 1991 har Kazakstan upplevt en anmärkningsvärd ekonomisk tillväxt, med en BNP som nu överträffar våra regionala grannar. Den kazakiska regeringen är optimistisk om den ekonomiska utvecklingen 2024, prognostisering minst 5.3 % tillväxt. Under det senaste året visade Kazakstan motståndskraft genom att anpassa sig till nya förhållanden och uppnå en robust ekonomisk tillväxt på 5.1 %. Denna ekonomiska framgång, som sträcker sig över de senaste tre decennierna, har gjort det möjligt för oss att bidra till globala insatser genom officiellt utvecklingsbistånd (ODA). Vårt fokus har varit på nyckelområden som fattigdomsbekämpning, miljöskydd och socioekonomisk utveckling. Vi har åtagit oss cirka 40 miljoner dollar årligen i ODA, vilket uppgår till över 600 miljoner dollar under de senaste två decennierna. Detta bidrag, inklusive stöd till internationella organisationer och humanitärt bistånd, är ett bevis på Kazakstans engagemang inte bara för biståndsmottagande länder utan också för att stärka våra internationella relationer och ekonomiska partnerskap.

Vår statliga politik inom ODA präglas av tydliga sektoriella och geografiska prioriteringar, med särskild tonvikt på bilateralt samarbete, särskilt i den centralasiatiska regionen. Vi har genomfört stora projekt i länder som Kirgizistan, Republiken Tadzjikistan och Afghanistan. Bortom våra gränser har Kazakstan utökat sitt internationella utvecklingsbistånd genom aktivt deltagande i FN-projekt och bidragit till olika områden som miljövård, hälsa, kvinnors rättigheter och bekämpning av narkotikahandel.

Globalt samarbete och bästa praxis

De vägledande principerna för vår nationella strategi för ODA - transparens, ansvarighet och effektivitet - är pelare som säkerställer att vårt bistånd är både effektfullt och respektfullt. Vi samordnar våra beslut om tillhandahållande och utnyttjande av bistånd med internationella standarder och strävar efter mätbara resultat samtidigt som vi överväger de politiska och ekonomiska konsekvenserna för både Kazakstan och våra partnerländer.

Annons

Vår efterlevnad av internationella normer och principer är orubblig. Vi anpassar oss till ramverk som Parisdeklarationen om biståndseffektivitet, Accra Agenda for Action och Busan Outcome Document, vilket säkerställer att vår ODA-policy inte bara är i synk med globala standarder utan också med Kazakstans nationella intressen och rättsliga ramar. Vi tror bestämt på att respektera våra partnerländers suveränitet och rättssystem, och därigenom säkerställa att vårt bistånd är både välkommet och effektivt.

Jag är stolt över att Kazakstans roll i ODA har erkänts av framstående internationella organ som Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD), där vi har haft status som "inbjudna" till Development Assistance Committee (DAC) sedan 2015. Detta erkännande speglar vårt engagemang för globala utvecklingsinitiativ och vårt växande inflytande i regionen. Våra partnerskap med FN:s utvecklingsprogram, nyckelgivare och internationella utvecklingsinstitutioner är i linje med Kazakstans utrikespolitik, ekonomiska utvecklingsprioriteringar och engagemang för internationella principer, särskilt hållbara utvecklingsmålen (SDG). Dessa mål antogs 2015 och strävar efter hållbar global utveckling över ekonomiska, sociala och miljömässiga dimensioner och bygger på millennieutvecklingsmålen (MDG). Vi undertecknade också ett samförståndsavtal med 9 internationella samarbetsorgan, inklusive US Agency for International Development (USAID), Turkish Cooperation and Coordination Agency (TIKA), Korea International Cooperation Agency (KOICA), Japan International Cooperation Agency (JICA) , Azerbajdzjan International Development Agency (AIDA) och många andra för att öka samarbetet om utvecklingsbistånd som främjar social, politisk och ekonomisk stabilitet och säkerhet i Centralasien.

Öka effektiviteten av ODA

Våra ODA-ansträngningar sträcker sig till att etablera regionala plattformar som tar itu med viktiga frågor som vatten-energinexus, miljöutmaningar och utveckling av mänskliga resurser. Dessa initiativ bidrar till regional stabilitet genom att säkerställa livsmedels- och miljösäkerhet, som är centrala i det internationella utvecklingssamarbetet.

Före 2013 var Kazakstans internationella bistånd fragmenterat och saknade ett centraliserat tillvägagångssätt. Detta nödvändiggjorde upprättandet av en rättslig ram för vårt ODA och ledde till skapandet av KazAID under utrikesministeriet. KazAID fick i uppdrag att systematisera och reglera ODA-aktiviteter, säkerställa effektivitet och anpassning till våra utrikespolitiska mål.

Idag ser vi frukterna av denna omstrukturering. Jag kan med tillförsikt säga att KazAID förbättrar bilateralt samarbete och regional säkerhet i Centralasien. Vårt fokus sträcker sig till krishantering, konfliktförebyggande, fredsbyggande och att främja starka politiska och ekonomiska relationer. Vi är aktivt involverade i utvecklingen av forsknings-, teknologi- och utbildningsplattformar, vilket i hög grad bidrar till vår inhemska ekonomi och internationella partnerskap.

Resultat av Kazakstans hjälp

Betydelsen av vårt ODA sträcker sig bortom traditionellt bistånd. Det handlar om att bygga kapacitet, dela kunskap och överföra teknik. Till exempel det enade centralasiatiska utrymmet för högre utbildning initiativ, som förbättrar utbyten mellan universitet, är ett bevis på vårt engagemang för utbildning och utveckling. Dessutom har vår roll i syd-sydsamarbetet (SSC) genom triangulära partnerskap med olika nationella och internationella utvecklingsorgan markerar en ny era av samarbete, som utnyttjar våra styrkor inom handel, digitalisering, transit-transportförbindelser och kulturutbyten.

Gemensamma projekt inom sektorer för digital ekonomi som artificiell intelligens och e-handel är avgörande. Till exempel etablering från ESCAP Digital Solutions Center skulle kunna främja regional konkurrenskraft och överbrygga digitala klyftor.

Kazakstan främjar också digital jämlikhet och tillgång till utbildning i regionen, samtidigt som det främjar kulturellt och humanitärt samarbete. Ett utmärkt exempel på detta är skapandet av program såsom "Dostyk (Frenship): Diplomacy", som syftar till att stärka samarbetet mellan de centralasiatiska ländernas utrikesministerier. Ett annat initiativ, "Dostyk (Frenship): Digitalisering”, syftar till att förbättra effektiviteten i den offentliga förvaltningen i samarbete med direktoratet för tekniskt samarbete under Singapores utrikesministerium. Dessutom stöder programmet "Avicenna: Health Care" akademisk rörlighet och främjar regionalt samarbete inom medicinsk utbildning i Centralasien. Vid implementeringen av samförståndsavtalet och samarbetet inom området för överföringar av e-förvaltningssystem skedde en formell överlämning av e-förvaltningsmjukvaran "eGOV" under varumärket KazAID till Tadzjikistan som ett tekniskt bidrag. Framgången med dessa digitaliseringsprojekt har väckt intresse inte bara från grannländerna utan även från nationer på den afrikanska kontinenten.

Det gläder mig att kunna säga att Kazakstan är redo att stärka sin roll i SSC, med stöd av bilaterala avtal, regionala fördrag och deltagande i olika regionala format, såsom Eurasian Economic Union, Shanghai Cooperation Organisation, Conference on Interaction and Confid-Building Measures, och partnerskap med länder som Indien, Kina och Japan.

Dessutom, för att säkerställa effektiviteten och hållbarheten hos vårt ODA, har vi fokuserat på att utveckla en finansiell ram som inkluderar administrativa kostnader, utbildningsbidrag, frivilliga bidrag och tekniska projekt. Det är anmärkningsvärt att våra administrativa kostnader, som utgör mindre än 1 % av vårt ODA, räknas som ett lands bidrag.

KazAID:s verksamhet sedan starten har visat en hängiven ansträngning för att inte bara ge bistånd utan också för att säkerställa dess effektiva användning inom sektorsområden, allt från tekniskt bistånd och utbildningsbidrag till gemensamma projekt med regeringsministerier. Dessa ansträngningar är avgörande inom områden som entreprenörskap, kvinnors rättigheter, digital styrning, medicinsk utbildning och vattenresursförvaltning, vilket också gynnar Kazakstan och våra grannar.

I slutändan återspeglar Kazakstans inställning till ODA vår förståelse att dagens globala utmaningar kräver kollektiva åtgärder. Våra ansträngningar inom ODA är ett strategiskt verktyg för att främja hållbar utveckling och bidra till en stabil och välmående region, såväl som en sammankopplad värld. Vårt tillvägagångssätt, förankrat i strategiska partnerskap, respekt för suveränitet och fokus på hållbar utveckling, positionerar oss inte bara som en givare, utan som en nyckelspelare i att forma en säkrare framtid för vår region och utanför. Genom att investera i grannländernas stabilitet och utveckling vill vi skapa en buffert mot potentiella konflikter och kriser som kan få långtgående konsekvenser. Våra ODA-initiativ är skräddarsydda för att möta de unika utmaningar som vår region står inför, såsom ekonomisk ojämlikhet, miljöfrågor och politisk instabilitet. Genom kapacitetsuppbyggnad, utveckling av infrastruktur och främjande av ekonomiskt ömsesidigt beroende strävar vi efter att bygga en grund för varaktig fred och välstånd.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend