Anslut dig till vårt nätverk!

Anslutning

#Europeiska rådet: "Turkiet och EU är nyckelpartner", säger Martin Schulz

DELA MED SIG:

publicerade

on

o-MARTIN-SCHULZ-facebook

Efter möten den 7 mars med premiärminister Davutoğlu, presidenterna Juncker och Tusk och EU:s 28 premiärministrar och statschefer gjorde president Schulz följande uttalande:

“Turkey and the EU are key partners. But our partnership needs to be built on mutual trust and straight-talking.

Turkiet ska berömmas för den enorma och fortsatta insats man gör när det gäller syriska och irakiska flyktingar.

Efter många misslyckade möjligheter att ta itu med flykting- och migrationssituationen behöver vi en gamechanger.

Det måste stå klart att Turkiet behöver EU i vårt förhållande och EU behöver Turkiet. Det här är inte en enkelriktad gata. Visst står EU inför en aldrig tidigare skådad flykting- och migrationskris. Men detta gäller också för Turkiet, och i detta är vårt samarbete väsentligt. Att ta itu med smugglare och illegala invandringsnätverk måste vara en prioritet för både EU och Turkiet. Återintagande är en central del av denna sticksåg.

Den avsedda accelerationen i genomförandet av handlingsplanen EU-Turkiet är ambitiös men inte omöjlig.

Annons

En väg för att uppnå detta mål är den pågående dialogen om viseringsliberalisering. Europaparlamentet som medlagstiftare är redo att spela sin roll maximalt för att bidra till ett framgångsrikt resultat under de kommande månaderna. Parlamentets förfaranden, som fastställts för att säkerställa fullständig kontroll, måste respekteras. För att agera i tid behöver vi ett förslag från kommissionen som är möjligt först efter det att det turkiska parlamentet har antagit ett stort antal reformlagar.

Turkiet är inte bara en viktig politisk och ekonomisk partner till EU. Det är ett kandidatland. Det är en välkommen utveckling att anslutningsprocessen har återupptagits: detta ger en möjlighet att återuppta en dialog i ömsesidigt förtroende.

Det måste stå klart att anslutningsvägen och flyktingfrågan måste hanteras separat.

Anslutning måste fortsätta att vara en meritbaserad process. Oavsett om vi tittar på rättsstatsprincipen, maktdelningen, pressfriheten, respekten för turkiska institutioner, får vi inte undvika de svåra frågorna.

På denna linje har jag särskilt tagit upp Europaparlamentets starka oro över den alarmerande utvecklingen av mediefriheten i landet, såsom åtgärderna mot tidningen Zaman under helgen.

Europeiska unionen fördömer bestämt de terrorattacker som har utförts i Turkiet mot civila och myndigheter. Det måste stå klart att EU betraktar PKK som en terroristorganisation. Denna fråga är inte uppe för diskussion.

Men Europeiska unionen och en överväldigande majoritet av ledamöterna i Europaparlamentet, från hela det politiska spektrumet, är verkligen oroliga över situationen i sydöstra delen av landet. Jag tog upp dessa farhågor i mitt utbyte med den turkiske premiärministern. Jag meddelade att jag avser att skicka en officiell delegation från Europaparlamentet på begäran av flera politiska grupper och försvarade parlamentets ständiga föredragande om Turkiets fullständiga oberoende. Under de senaste 20 åren har Turkiet och Europaparlamentet byggt upp en långvarig arbetsrelation och det är viktigt att detta fortsätter i ömsesidigt förtroende och respekt.

Fredsprocessen måste återupptas. Den ökande spänningen och våldet i sydost destabiliserar ytterligare en redan turbulent region. Vi måste ta ett steg tillbaka från våldsspiralen och söka dialog mellan dem som söker fred. ”

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend