Anslut dig till vårt nätverk!

Utvidgning

#Moldova Kris hotar sina EU referenser

DELA MED SIG:

publicerade

on

Moldaviens kris

Det är Europas fattigaste land och kanske dess mest korrupta. Moldavien, ett litet men livsviktigt land i Östeuropa, står inför viktiga val i oktober och hyser också förhoppningar, om än svaga, om att gå med i EU. Men de flesta håller med om att dess första prioritet ligger någon annanstans – att städa upp vad de flesta skulle säga är ett fullständigt korrupt system.

Skriva i European Business Review, säger Martin Banks "För två år sedan chockades hela Europa av resultatet av den tragiska "kungliga jakten". Det resulterade i ett oavsiktligt dödande av den unge affärsmannen och de efterföljande skamlösa försöken från landets allmänna åklagare Corneliu Gurin att dölja händelsen för allmänhetens ögon. Även EU-tjänstemän tvingades kommentera händelsen och kritiserade den moldaviska regeringen för dess "icke-europeiska beteende".

Själva jakten ska inte ens ha ägt rum eftersom den organiserades i ett begränsat område i en naturpark.

Men det fallet visade sig bara vara den lilla delen av ett enormt isberg av korruption som drabbade den moldaviska styrande eliten.

En annan skandal är den om det så kallade "århundradets rån" – som under två år fram till denna dag förblir oroligt – när statliga kontrollorgan i en häpnadsväckande utveckling plötsligt fann att 1 miljard dollar av statliga pengar mystiskt hade försvunnit från majoren. Banca de Economii.
Den europeiska och internationella pressen och media dedikerade detaljerad bevakning av rånet.

Att en sådan enorm summa skulle stjälas av statliga tjänstemän och oligarker från ett lands banksystem fick många att dra slutsatsen att Moldavien helt enkelt hade blivit tillfångatagen av korrupta politiker och oligarker.

Annons

Många skulle hävda att den huvudansvarige fortfarande är på fri fot, nämligen affärsmannen Vladimir Plahotniuc, den mäktigaste personen i Moldavien.

Moldavierna har nyligen dömt sin tidigare premiärminister Vlad Filat och dömt honom till nio års fängelse för hans påstådda inblandning i brottet, men många tvivlar på att han är den verkliga figuren bakom rånet snarare än en "syndbock".

Plahotnuic kallas inte en skugghärskare av Moldavien för intet och många hävdar att han, inte Filat, var den främsta förmånstagaren bakom brottet.

Det är inte allt. Det finns också fallet med den framstående moldavisk/rumänske affärsmannen Ilan Shor som också sägs vara kopplad till bankrånet. Shor – en av männen i centrum för anklagelserna – har bara åtalats för ett brott – missbruk av ämbetet medan han var ansvarig för Banca de Economii. Moldaviska finansiella strukturer som kontrolleras av Shor nämndes i den skandalösa Kroll-rapporten – revisions- och finansiellt säkerhetsföretag som anlitats av den moldaviska regeringen för att utreda fallet. Men många anser att Ilan Shor helt enkelt är en gisslan som tagits av Plahotniuc för att garantera att hans nära partner inte kommer att läcka någon känslig information utomlands (till exempel i Rumänien där han försöker bli behandlad för ytterligare åtal) som kan kasta en skugga över Plahotniuc .

Det finns vissa andra händelser som ger anledning till oro, inklusive det faktum att några personer som kunde ha vittnat i samband med rånet nyligen dödades. Lokala källor rapporterade att några nyckelvittnen hade "konstigt nog dött" nyligen – ett av dem är parlamentsledamoten Ion Butmalay samt ett antal personer från personalen vid Moldaviens centralbank. Även några viktiga bankfiler som innehåller viktig ekonomisk information missades i en brand. Mikhail Gofman, tidigare tjänsteman vid National Center for fighting corruption, utreds nu för sina pressmeddelanden om möjlig inblandning av några högt uppsatta statliga tjänstemän i korruptionsplaner som resulterade i rånet.

Det har fått många att antyda att Plahotniuc och hans medarbetare helt enkelt har försökt förstöra alla bevis på hans och deras inblandning.

Det har lett till den allmänna slutsatsen att landet verkligen behöver göra sig av med styret av Plahotniuc, den högt uppsatta medlemmen av det demokratiska partiet, och de korrupta politikerna som verkar vara mer än villiga att följa efter i hans kölvatten.
Som Dr Theodore Karasik, från Lexington Institute, säger att Plahotniuc "har en politisk kungmakare erövrat den moldaviska staten".

Han och andra hävdar att Moldavien är en korrupt stat där topptjänstemän inklusive regeringschefen bryter mot lagar efter behag.

Det är uppenbart att enbart detta fall fortfarande kräver en grundlig utredning under noggrann internationell övervakning.

Karasik och andra utländska experter säger att Moldavien inte har visat "inga framsteg" i kampen mot korruption och att "makten bakom tronen" - Plahotniuc - upptar viktiga officiella positioner och i själva verket för närvarande styr landet.

Den enda lösningen, sägs det, är att helt och hållet ta bort Plahotnuic, landets enda oligark, från den politiska och ekonomiska arenan.

Moldavien är en liten postsovjetisk republik belägen mellan Ukraina och Rumänien. Landet anses vara ett av de fattigaste i Europa men är trots detta känt för sitt starka försök att komma allt närmare EU. Eftersom Moldavien var en del av EU:s kontroversiella politik för östra grannskap, kallades Moldavien en gång i själva verket en "framgångshistoria" för sina ansträngningar att reformera ekonomin såväl som den sociala och politiska miljön (med hjälp av europeiska fonder).

Men trots allt är Moldavien fortfarande allmänt betraktad som ett mycket korrupt land som styrs av korrupta politiker och oligarker, men samtidigt verkar det vara märkligt gynnat av Europa framför avsikten att fortsätta sin väg mot europeisk integration.

Detta är samma Moldavien, det bör noteras, som rankades 103 av 168 i 2015 Transparency Internationals korruptionsindex.

En relativt ny proteströrelse, Dignity and Truth, säger sig vilja ha svar från politikerna inför valet i oktober. Den vill veta hur situationen kunde ha blivit så djupt rotad och säger att de tjänstemän som misslyckades med att förhindra det måste straffas.

Parlamentets talman Andrian Candu sa: "Det finns en besvikelse. Besvikelse i hela den politiska klassen. Besvikelse över att saker och ting förblir som de är eftersom vi misslyckas med att bygga fungerande institutioner. Så den politiska eliten borde ha denna väckarklocka.”

Krisen, säger han, kan till och med påverka Moldaviens ansträngningar att komma närmare Europeiska unionen.

"Vi är mycket nära att göra våra internationella partners besvikna. Om vi ​​inte byter från budskap till verkliga handlingar riskerar vi att helt förlora vår trovärdighet.”

Enligt oppositionskällor måste "hela statssystemet åtgärdas."

Men för många människor på gatorna i Chisinau är den trovärdigheten redan förlorad.

I denna giftiga miljö innebär en vinst i oktober av Plahotnuic eller hans medarbetare problem för USA och EU:s intressen.

IMF har gett massiva krediter till Moldavien bara för att se bankmedel på mystiskt sätt försvinna. Vid denna tidpunkt skulle det kunna hävdas att IMF inte bör tillhandahålla nästa omgång förrän transparensen har förbättrats och åtgärder mot korruption vidtagits.

Enligt Dr. Karasik "bör EU och USA stödja rena president- och parlamentsval i Moldavien". Det betyder, "inga avskyvärda politiker, som Plahotnuic, för att vara livskraftiga kandidater för offentliga toppbefattningar".

Moldavien kan bättre.

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend