Anslut dig till vårt nätverk!

Borgerliga friheter

Ledamöterna kräver ett EU-omfattande skydd för #whistleblowers

DELA MED SIG:

publicerade

on

27948409646_317091e090_oEtt "effektivt och heltäckande europeiskt program för skydd av visselblåsare" bör föreslås "omedelbart" av EU-kommissionen, uppmanar parlamentet i en resolution som röstades igenom på tisdagen (14 februari). Ledamöterna beklagar att kommissionen hittills inte har lagt fram några lagstiftningsförslag för att fastställa en miniminivå av skydd för whistleblowers som hjälper till att skydda EU:s budget mot bedrägerier 

Det här programmet bör innehålla mekanismer för att skydda visselblåsare för företag, offentliga organ och ideella organisationer, säger texten i den icke-bindande resolutionen, som godkändes med 607 röster för, 16 röster emot, med 70 nedlagda röster.

MEPS förespråkar också att inrätta ett oberoende EU-organ, med kontor i EU:s medlemsländer, för att hjälpa interna och externa whistleblowers att använda "rätt kanaler för att avslöja sin information om möjliga oegentligheter" som påverkar EU:s ekonomiska intressen.

"Vi kan ha bra regler för att skydda meddelare inom EU-institutionerna, men på nationell nivå riskerar undersökande journalister eller berörda medborgare fortfarande att hamna i domstol. Tänk bara på "Luxleaks"-visselblåsarna, vars enda syfte var att avslöja multinationella företags skatteflykt”, sade föredraganden Dennis de Jong (GUE/NGL, NL) .

"Mitt betänkande innehåller många förslag för att harmonisera skyddet av whistleblowers där påstådda bedrägerier och korruption som involverar EU-medel står på spel, till exempel bättre förfaranden inom EU-institutionerna själva eller one-stop-shops bemannade av experter som vet hur de ska hantera information från whistleblowers och vem som kan garantera personuppgiftsskydd”, avslutade han.

Tillfällig stödenhet i Europaparlamentet

Ledamöterna kräver också att en särskild enhet inrättas inom Europaparlamentet, med särskilda faciliteter (dvs. telejourer, webbplatser och kontaktpunkter) för att ta emot information från whistleblowers om unionens ekonomiska intressen.

Annons

Denna enhet skulle också ge råd och hjälpa till att skydda visselblåsare mot eventuella repressalier, tills det ovan nämnda oberoende EU-organet har etablerats. De uppmanar också EU-kommissionen att införa liknande förfaranden för sig själv.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend