Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Europaparlamentet mobiliserar för #HumanRights försvarare i Guatemala

DELA MED SIG:

publicerade

on

Parlamentet-Mobiliserar-för-Guatemala-Mänskliga-Rättighetsförsvarare-4Europaparlamentet har idag (17 februari), under plenarsessionen i Strasbourg, godkänt en brådskande resolution om situationen för människorättsförsvarare i Guatemala. Genom detta initiativ har parlamentsledamöter både uttryckt sin oro och erkänt det arbete som utförs av människorättsförsvarare. Av denna anledning uppmanar de den guatemalanska regeringen att vidta åtgärder som syftar till att skydda HRDs från övergrepp och faror som de möter regelbundet. 

Siffrorna är alarmerande. EP påminner om att mellan januari och november 2016 registrerades 223 övergrepp mot människorättsförsvarare samt 14 mord och 7 mordförsök. Sedan början av året har två människorättsförsvarare dödats i Guatemala. Majoriteten av dessa brott var sluthandlingen av en lång och upprepad våldscykel.

Europaparlamentet understryker också den fientliga miljö där rättstjänstemän måste arbeta. De möter trakasserier, kriminalisering, tvång, misskreditering och skrämselkampanjer, som undergräver rättsväsendets oberoende i landet.

Resolutionen stöder också det nya initiativet för reform av rättvisa, som nyligen har presenterats i den guatemalanska kongressen. Det syftar till att genomföra rättsliga reformer för att stärka rättsstatsprincipen i landet.

Enligt Beatriz Becerra, vice ordförande i Europaparlamentets underutskott för mänskliga rättigheter och medlem av gruppen av Alliansen av liberaler och demokrater för Europa (ALDE), är "människorättsförsvarare den mest kraftfulla tillgången för att uppnå en mer oberoende rättvisa, men de är förtalade, trakasserade och i slutändan mördade. Av dessa skäl måste den guatemalanska regeringen skydda dem med ambitiös offentlig politik”.

Förra året deltog Hans-Olaf Henkel, medlem av European Conservatives and Reformists Group (ECR) i ett uppdrag från Europaparlamentet till Guatemala. "Sedan mitt besök har jag följt denna allvarliga situation noga och även om jag utvecklade förhoppningar med den nyvalde presidenten, är jag idag djupt desillusionerad och situationen för advokater och människorättsförsvarare verkar mycket oroande."

Marina Albiol, från GUE/NGL-gruppen anser att det inte räcker med att visa oro, särskilt eftersom "EU:s ansvar är uppenbart". "Det finns ett samband mellan närvaron av multinationella företag och attacker av människorättsförsvarare som motsätter sig och mobiliserar mot vattenkraftsprojekt, vilket framgår av fallet Pojom II eller Renace, gruvprojekt som FeNix eller det som representeras av det franska oljebolaget Perenco”.

Annons

Slutligen säger Ernest Urtasun, medlem av gruppen De gröna/Europeiska fria alliansen att ”det är inte möjligt att företrädare för rättsväsendet och direktören för den internationella kommissionen mot straffrihet i Guatemala (CICIG), Iván Velázquez, utsätts för till attacker utan att regeringen vidtagit effektiva skyddsåtgärder. Med införandet av förslaget till reform av konstitutionell rättvisa, utarbetat med bidrag från många nationella sektorer och som diskuteras i kongressen nu, kan vi se ett ljus vid horisonten även om det är absolut nödvändigt att förslaget stöds fullt ut”.

Internationella organisationer och nätverk för det civila samhället, vars medlemsantal överstiger 500 organisationer, firar detta parlamentariska initiativ och delar de önskemål och farhågor som uttrycks i det.

Dessa organisationer lyfter särskilt fram den parlamentariska framställningen som uppmanar EU att ta på sig en mer proaktiv roll i främjandet av säkerheten för människorättsförsvarare, genom att anta effektiva åtgärder och skyddsmekanismer inom ramen för deras politiska dialog, samarbete och handel. förbindelserna med Guatemala.

Organisationerna hoppas att denna resolution kan sända ett tydligt budskap till de guatemalanska myndigheterna för att agera och skydda människorättsförsvarare, särskilt kvinnor, landsbygdsbefolkningar, fackföreningsmedlemmar, personer som diskrimineras på grund av sin sexuella läggning och ursprungsbefolkningen; som alla arbetar för ett demokratiskt samhälle och för att försvara sitt land, miljön, ekonomiska sociala och kulturella rättigheter, rättvisa och kampen mot straffrihet.

  •  2016 registrerade 233 människorättsförsvarare övergrepp och 14 mord, majoriteten av dem förblev ostraffade
  •  Europaparlamentet rapporterar hot och skrämselkampanjer mot domstolstjänstemän
  •  Europaparlamentet uppmanar både guatemalanska myndigheter att uppfylla sina skyldigheter när det gäller mänskliga rättigheter och kongressen att ratificera förslaget till reform av rättvisa.

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend