Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

Storbritanniens återkallelse från Londons fiskekonvention hälsades av likgiltighet i Bryssel och ilska i Irland

DELA MED SIG:

publicerade

on

The UK’s Environment Secretary and leading Brexiteer Michael Gove announced on 2 July that the UK would take “an historic step” towards delivering a fairer deal for the UK fishing industry this week, by triggering the withdrawal from an arrangement that allowed foreign countries access to UK waters, skriver Catherine Feore.

Londons fiskekonvention, som undertecknades i 1964 innan Förenade kungariket gick med i Europeiska unionen, tillåter fartyg från fem europeiska länder att fiska inom sex och 12 nautiska mil från Storbritanniens kust. Den sitter tillsammans med EU: s gemensamma fiskeripolitik, som tillåter alla europeiska fartyg tillträde mellan 12 och 200 nautiska mil i Storbritannien och sätter kvoter för hur mycket fisk varje nation kan fånga.

EU: s chefsförhandlare Michel Barnier borstade snabbt detta beslut som irrelevant för förhandlingar om den gemensamma fiskeripolitiken, som ersatte 1964-avtalet.

Gove säger att han kommer att anmäla de andra medlemsstaterna "på samma sätt som artikel 50-skrivelsen som började ett tvåårigt tillbakadragande från EU". Förutom, istället för att anmäla till Europeiska rådet, måste han meddela ... den brittiska regeringen. Vi ser fram emot bilderna på Gove som levererar brevet till nummer 10.

Annons

Gove sade: "Detta är ett historiskt första steg mot att bygga en ny inhemsk fiskepolitik när vi lämnar Europeiska unionen - en som leder till en mer konkurrenskraftig, lönsam och hållbar industri för hela Storbritannien."

Samma uttalande innehåller dock ett citat från Barrie Deas, chef för National Federation of Fishermen's Organizations, som sa: "Beräknat 10,000 ton fisk, inklusive makrill och sill, fångades av fiskefartyg från Londons fiskekonvention länder Frankrike , Belgien, Tyskland, Irland och Nederländerna i 2015 inom 12 sjömil från den brittiska kusten - värt en beräknad £ 17 miljoner. "

Fiskerier - samtidigt som det är viktigt för norra Skottland - bidrar lite till Storbritanniens ekonomi. Men om vi bara tittar på Skottland exporterar vi 80% av sin fisk och importerar 80% av den fisk som den konsumerar. Runt 8% av besättningsmedlemmarna är EU-27-medborgare, denna siffra är högre för fiskförädling. Macduff Shellfish, i ett inlägg till det skotska parlamentet, sade att 79% av sin arbetskraft var från EU-27.

Irland

The decision drew an immediate response and press statement from Ireland’s Agriculture Minister Michael Creed, who said: “Today’s announcement by the UK Government is unwelcome and unhelpful. It is a part of Brexit and will be considered by the EU-27 and the Barnier team when the negotiations commence. The announcement will have no immediate effect as the withdrawal process from the Convention will take two years and will form part of the Brexit negotiations.”

Creed påminde Förenade kungariket om att vissa av dessa rättigheter var ömsesidiga, vilket gjorde det möjligt för inte bara den irländska fiskeflottan att få tillgång till delar av den brittiska 6-12-mils zonen, utan även den brittiska flottan till delar av den irländska zonen. Dessa tillträdesrättigheter införlivades i EU: s gemensamma fiskeripolitik när Irland och Storbritannien gick med i EU.

Förenade kungariket, trots en viktig ekonomi och en viktig bidragsyter till EU: s säkerhet, håller inte mycket en stark hand i förhandlingar med EU-27. En av Storbritanniens mest inflytelserika allierade om EU-27 kommer att vara Irland, som har extremt nära ekonomiska, kulturella och historiska band. Att förlora den goda viljan hos en av dina närmaste partners verkar vara en ytterligare hänsynslös handling från en regering som är ur sitt djup.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend