Anslut dig till vårt nätverk!

Bosnien och Hercegovina

Starka Republika Srpska avgörande för #Balkansäkerheten

DELA MED SIG:

publicerade

on

Bosnien och Hercegovina går till val den 7 oktober för att välja ledamöter av presidentskapet (en bosniak, en kroat och en serbisk) och ledamöter av den parlamentariska församlingen i Bosnien och Hercegovina, och även presidenterna och lagstiftande församlingar båda i Federation of Bosnien och Hercegovina (FBiH) och Republika Srpska (RS). Resultatet är hett omtvistat, och mycket hänger i balans – skriver James Wilson.

Detta bräckliga land med sitt maktdelningssystem inskrivet i ett avtal som gjorde ett slut på kriget för mer än 20 år sedan, är fortfarande på väg att sträva efter att inkluderas i utvidgningen av EU för att omfatta västra Balkan. Men det släpar efter andra sökande som ligger mycket längre ner på banan.

Landet står också inför utmaningar från den nuvarande turbulensen som väller upp på Balkan som reaktion på det nyligen föreslagna landbytesavtalet för att ändra gränserna mellan Serbien och Kosovo, som har stötts av EU. Alla prat om att omdefiniera gränser ifrågasätter oundvikligen många andra frågor i denna oroliga region.

Bosnien ansökte om EU-medlemskap 2016, och enligt årets EU-rapport om landets beredskap inför utvidgningen är landet fortfarande i ett tidigt skede med reformen av den offentliga förvaltningen och reformerna går generellt långsamt framåt. Det krävs dock betydande ansträngningar för att förbättra förmågan att bekämpa terrorism och för att förbättra samarbetet med grannländerna i gränsförvaltningsfrågor. Anpassningen till EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik måste också förbättras.

Internt i Bosnien fortsätter det att finnas tvister om budgeten, för vilka Republika Srpska (RS) efterlyser större ekonomiskt oberoende, inte minst för att RS framgångsrikt attraherar inåtriktade investeringar. Financial Times beskrev nyligen RS som en av de 10 prioriterade regionerna för investeringar i Europa. Banja Luka kräver full efterlevnad av Dayton-avtalen för att dra fördel av detta.

Bosnien har gjort vissa framsteg när det gäller ekonomisk utveckling, men befinner sig fortfarande i ett tidigt skede av att etablera en fungerande marknadsekonomi. Viktiga återstående frågor är en svag rättsstat, ett fortfarande dåligt företagsklimat och en splittrad och ineffektiv offentlig förvaltning.

Annons

Mer avgörande är att det finns ett hot från tillväxten av islamisk extremism på Balkan, eftersom en ny migrationsvåg kommer in i Europa via Bosnien. Många människor från Mellanöstern har gjort Sarajevo till en bekväm plats att flytta vidare till Tyskland och andra länder i norra Europa. I år uppskattas det att mer än 15,000 XNUMX migranter har tagit sig in i Bosnien från Pakistan, Iran, Afghanistan och andra länder som landets administrativa system inte klarar av att hantera.

Vi bör komma ihåg lärdomarna från historien och från de 11 deltagarna i terrorattacken den 11 september 2001 i New York, 6 personer kämpade innan dess i Bosnien som en del av ett speciellt jihad-team inom de muslimska avdelningarna i Zenica, och 3 av dem hade bosniskt medborgarskap.

Smakämnen US Utrikesdepartementets senaste land rapport om terrorism konstaterar att Bosnien och Hercegovina har fortsatt att öka sin anti-terroristkapacitet under 2017, men kryphål i lagstiftningen och milda straff är fortfarande stora utmaningar.

"Viss operativ inhemsk samordning finns, men mellanmänskliga och myndighetsövergripande infighting och stovepiping undergrävde effektivt samarbete. Extremistisk ideologi och regionala nationalistiska extremistiska grupper förblev potentiella källor till terrorism i Bosnien, och få framsteg gjordes när det gäller rehabilitering och avradikalisering." står det i rapporten.

Däremot US Department of State Report Parlamentet kommenterar positivt det faktum att Republika Srpska antog en ny strafflag som behandlar mindre brott relaterade till terrorism i enlighet med internationella standarder och sammanslutningen av utländska paramilitära styrkor som ett brott.

Bosnien är fortfarande en potentiellt explosiv härd för islamisk radikalism. Frågan om kontroll över tillväxten av islamiskt inflytande på Balkan kompliceras av det faktum att bosniska muslimer för närvarande inte har en lovande ledare - den nuvarande ledaren för de bosniska muslimerna Bakir Izetbegovic kan inte längre tjäna som medlem av landets presidentskap p.g.a. han har redan avtjänat två på varandra följande mandatperioder.

Samtidigt är islams expansion på Balkan långt ifrån över - antalet muslimer i befolkningen i BiH är 50.1 %, jämfört med situationen för 20 år sedan, då de utgjorde mindre än 44 % av befolkningen. befolkning.

I detta sammanhang är en oberoende Republika Srpska i Bosnien-Hercegovina absolut nyckeln till stabilitet och säkerhet på västra Balkan som en hållbar regional kraft som kan balansera mot tillväxten av islamiskt inflytande och expansionen av islam på Balkan, och fungera som ett bålverk mot terrorismens tillväxt.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend