Anslut dig till vårt nätverk!

Politik

"Jag är rädd att nästa dag kommer kriget att öka:" Borrell lovar att stödja ukrainare mitt i det ryska kriget

DELA MED SIG:

publicerade

on

EU:s utrikesministrar diskuterade situationen i Ukraina när den ryska militäroperationen där närmar sig sin sjunde vecka. Ministrarna samlades i Luxemburg för ett utrikesråd där de talade om effekterna av ryska sanktioner och den nyligen godkända femte omgången av sanktioner. Alla dessa diskussioner äger rum mot bakgrund av fortsatt rysk aggression.

"Jag är rädd att de ryska trupperna samlas i öster för att inleda en attack mot Donbas", sa EU:s höge representant Josep Borrell. "Ukrainarna är mycket medvetna om det. Så jag är rädd att nästa dag kommer kriget att öka i Donbas.”

Mötet kommer vid en tidpunkt då ryska styrkor upprepade gånger har bombat civila mål och försök till diplomati har brutit samman. Sjukhus, skolor och bara i fredags en tågstation full av flyende civila har alla blivit måltavla av ryska bomber. EU uppskattar att cirka 7 miljoner människor har fördrivits internt och att cirka 4 miljoner har blivit flyktingar i EU och på andra håll. 

"Vi kommer att diskutera hur vi bättre kan stödja [det] ukrainska folket och även hur vi kan stödja Internationella brottmålsdomstolen som just har träffat den allmänna åklagaren," sa Borrell. "Vi kommer att ge så mycket stöd vi kan genom vårt uppdrag [till Ukraina]."

De nya sanktionerna inkluderar ett kolförbud, ett exportförbud för bränsle, transportsanktioner och andra ekonomiska åtgärder som syftar till att göra det svårare för rika ryssar att lagra tillgångar i EU. Europeiska kommissionen förutspår att kolförbudet kommer att påverka omkring en fjärdedel av den ryska kolexporten och att avstängning av ryska banker från den europeiska inre marknaden kommer att stänga av cirka 23 % av Rysslands ekonomi, vilket ytterligare förlamar den. 

"Att diskutera Ukraina innebär verkligen att vi diskuterar effektiviteten av våra sanktioner", sa Borrell. "Sanktionerna har redan beslutats och ministrarna kommer att diskutera nästa steg."

Men ministrarna diskuterade också genomförandet av Global Gateway, ett kommissionsinitiativ som syftar till att förbättra den globala anslutningen genom europeiska investeringar. Initiativet gör upp till 300 miljoner euro tillgängliga år 2027 för att arbeta med andra länder om forskning, hälsa, utbildning, transporter och annan kritisk global infrastruktur. Idag diskuterade ministrarna vilken roll Global Gateway kan spela för att hjälpa ukrainsk återhämtning efter kriget.

Annons

"Vi kommer att behöva möta konsekvenserna av kriget," sa Borrell. "Inte sanktionerna, kriget."

Andra viktiga ämnen är konflikten i Mali, libyska institutioner, västra Balkan och den svenska utrikesministerns senaste resa till Jemen.

Dela den här artikeln:

trend