Anslut dig till vårt nätverk!

Politik

Charles Michels U-sväng är ett missat tillfälle för European Center

DELA MED SIG:

publicerade

on

Ledamöterna, media i Bryssel och mycket av EU:s ekosystem var snabba på det fördöma  Charles Michel för hans beslut att avgå tidigt som ordförande för rådet och kandidera som listledare för Reformist Movement (MR). Trycket var så stort att herr Michel återtog hans avgång och kommer inte att ställa upp i Europaparlamentet. 

Michels avhopp från parlamentsvalet representerar ett missat tillfälle för det europeiska politiska centrumet – skriver Zsolt Nagy. Istället för att skynda sig att döma borde Michels kollegor i EU ha övervägt att stödja honom. Han kunde ha varit en gamechanger i europeisk politik inför det kommande valet.

Hård kritik mot Michels avgång kom från politiker av olika slag från hela det politiska spektrumet. Den belgiske politikern meddelade sin avgång i början av året. Det skakade om europeisk politik, som redan hade varit i hög beredskap på grund av det kommande valet till Europaparlamentet i juni. Michels kritiker hävdade att han prioriterade sin personliga karriär framför sitt ansvar att se ut sin mandatperiod som Europeiska rådets ordförande. Efter några veckor steg Michel tillbaka och bestämde sig för att trots allt se över sitt mandat. Med lite omformulering kunde centerorienterade partier ha tjänat på Michels beslut genom att låta honom bli centrismens ansikte utåt.

Även om det fortfarande är några månader kvar till valet och den officiella kampanjen inte har börjat än, så är det ser troligt ut att högern – särskilt gruppen Identitet och demokrati, vilket ibland är kallas högerextrema och räknar Putin till sina fans – kommer att få platser medan de gröna och liberalerna förlorar sin kungmakarposition också.

Situationen i Belgien ser jämn ut mer hemskt för centrister. De två partier som leder opinionsmätningarna i Flandern är från radikalhögern (VB {ID} och N-VA {ECR}, med liberalerna tillbakatryckta till andra plats efter socialdemokraterna i Vallonien. Brysselregionen skulle kunna svänga efter radikal vänster (PVDA-PTB {vänster}). Både europeiska och belgiska liberaler behöver hjälp. Charles Michel kan bli deras räddare.

Michel är en av de mest kända politikerna på både belgisk och europeisk nivå, tack vare den högprofilerade karaktären hos hans senaste roll och hans många personliga prestationer. Efter en mandatperiod som ledare för Belgien och två vid rodret för Europeiska rådet är han fortfarande bara 48 år gammal; för ung för pension. Det är tydligt att han har en levande syn för Europa, vilket han ännu inte har insett. Han hade goda förutsättningar att bli valet till Europaparlamentet. Med en framträdande kampanjroll i valet till Europaparlamentet vid sidan av sin inrikespolitiska omstart kunde Michel ha hjälpt det europeiska centret att rädda sin dominerande ställning inom parlamentet.

Tyvärr hade Michel många högt uppsatta och högprofilerade kritiker som inte lade sin oro åt sidan och inte kunde ta till sig ny retorik. De var rädda att Viktor Orbán skulle ta på sig Michels gamla roll som standard, tack vare att Ungerns plats i det roterande presidentskapet sammanföll med Michels avgång. Realistiskt sett var chanserna att det skulle hända alltid ganska låga. Medlemsstaterna kunde lätt ha utsett en kandidat för ett par månader om pressen kom till stånd.

Annons

Så istället för att göra offentliga uttalanden som anklagar Michel för svek och katastrofala EU:s omedelbara framtid, kunde Michels belackare ha uppmuntrat väljarna att han själv skulle ha tillfört Europaparlamentet ny dynamik som parlamentariker, och hjälpa till att stoppa framväxten av extremhögern. .

EU:s härskande klass, särskilt den liberala fraktionen, borde ha sett detta drag som en ny möjlighet att ge sin kampanj ett ansikte – till och med en spitzenkandidat – vilket gör den desto mer övertygande och hjälper till att hålla tillbaka de radikala högerpartierna. En ung, begåvad och erfaren politiker som Michel, som är mer än kapabel att stå upp för liberala idéer och agera som moderator och fredsstiftare i slagsmål om nyckelfrågor, är utan tvekan precis vad EP behöver. 

Nu har unionen en EG-president vars arv och prestige har stympats. Han ser svag ut. Centern har föregått med ett dåligt exempel för populistiska partier genom att prioritera politisk manövrering framför folket eller verkliga frågor. Denna olyckliga saga var ett slöseri med tid och energi för Michel och ett missat tillfälle för det europeiska centret.

Zsolt Nagy är en ungersk författare om europeisk politik och politik, som för närvarande doktorerar i statsvetenskap vid Eötvös Loránd University. Zsolt är också styrelseledamot i Polémia Intézet, en ungersk icke-statlig organisation, och en fellow med Young Voices Europe.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend