Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska kommissionen

Nej, ETIAS kommer inte att fungera 2024, säger EU-källor 

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europeiska unionen har återigen skjutit upp lanseringsdatumet för det europeiska reseinformations- och auktoriseringssystemet (ETIAS), har EU-källor bekräftat.

Även hittills har EU kontinuerligt hävdat ETIAS skulle börja fungera i mitten av 2024, har en EU-tjänsteman bekräftat för SchengenVisaInfo.com att startdatumet för ETIAS nu har försenats till maj 2025.

Vi hade från början hoppats på att EES skulle bli operativt i slutet av detta år eller senast i början av nästa år. På grund av oförutsedda förseningar har det blivit uppenbart att denna tidslinje är ouppnåelig. Som ett resultat av detta har genomförandet av ETIAS flyttats till maj 2025, med möjlighet till ytterligare uppskjutning. EU-tjänsteman

Smakämnen Entry/Exit System (EES) är ett annat EU-gränssäkerhetssystem, ett automatiserat IT-system som i framtiden kommer att registrera resenärer från tredjeländer varje gång de passerar en EU:s yttre gräns. Systemet har kontinuerligt skjutits upp vid sidan av ETIAS.

Båda systemen är djupt sammanlänkade. Även om entry/exit kan fungera korrekt utan ETIAS, är det omöjligt för det senare att bli operativt utan EES. EU-tjänsteman

Anitta Hipper, EU-kommissionens talesperson för inrikes frågor, migration och inre säkerhet, hade tidigare bekräftat för SchengenVisaInfo.com att ETIAS inte kan träda i kraft utan EES.

Ikraftträdandet av ETIAS kan endast ske fem till sex månader efter det att EES har trätt i drift. Anitta Hipper

Annons

Uppskjutandet av ETIAS har också bekräftats av det franska utrikesministeriet. Enligt densamma är lanseringen av ETIAS planerad till 2025, utan att specificera en mer exakt period när det är tänkt att ske.

Å andra sidan, det schweiziska statssekretariatet för migration har påpekat att systemet inte kommer att träda i drift förrän i maj 2025, vilket innebär att det kan skjutas upp vid ett ännu senare tillfälle.

EU-kommissionens generaldirektorat för migration och inrikes frågor ger dock inget exakt datum för genomförandet av ETIAS ännu.

Datumet för ikraftträdandet av ETIAS är ännu inte känt. Det förväntas tillkännages i slutet av 2023. Migration och inrikes frågor

EES-implementeringsdatumet är fortfarande 2024, och eu-LISA förväntas komma med ett exakt datum under de följande månaderna före årets slut.

Redan i juli föreslog den belgiska delegationen till arbetsgruppen för gränser och blandade kommittén genom ett icke-papper att frikoppling av ETIAS med andra databaser för att göra det möjligt att träda i kraft i maj 2024. Ingen rörelse har gjorts mot detta förslag än så länge.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend