Anslut dig till vårt nätverk!

coronavirus

COVID-19: Kommissionen godkänner det tredje anpassade vaccinet för medlemsländernas höstvaccinationskampanjer

DELA MED SIG:

publicerade

on

Kommissionen har godkänt det Nuvaxovid XBB.1.5-anpassade COVID-19-vaccinet, utvecklat av Novavax. Detta är ytterligare ett viktigt steg i kampen mot sjukdomen. Det är det första proteinbaserade anpassade vaccinet som godkänts för denna höst- och vintersäsong.

Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) genomförde en djupgående utvärdering av vaccinet. Efter denna utvärdering godkände kommissionen det anpassade vaccinet enligt ett påskyndat förfarande så att medlemsstaterna har tillräckligt med tid att förbereda sig för sina höst-vintervaccinationskampanjer.

I linje med föregående rekommendationer av EMA och Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC), vuxna och ungdomar från 12 år som behöver vaccination uppmanas att få en engångsdos, oavsett deras covid-19-vaccinationshistoria.

Bakgrund

Med EU:s vaccinstrategi fortsätter kommissionen att säkerställa att medlemsländerna har tillgång till de senaste godkända covid-19-vaccinerna för att skydda de utsatta medlemmarna i deras befolkning och hantera den epidemiologiska utvecklingen av viruset.

Novavax har anpassat sitt COVID-19-vaccin för att rikta in sig på SARS-CoV-2 Omicron-stammen XBB.1.5. Detta är i linje med ECDC-EMAs uttalande om uppdatering av covid-19-vaccinsammansättningen för nya SARS-CoV-2-varianter. Det anpassade vaccinet förväntas också öka bredden av immunitet mot nuvarande dominerande och framväxande varianter.

Mer information

Annons

kommissionens godkännande

EMA rekommendation

EU: s vaccinstrategi

Säkra COVID-19-vacciner för européer

EU Coronavirus svar

Översikt över kommissionens svar

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend