Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska kommissionen

Kommissionen godkänner 44 miljoner euro slovakiskt statligt stödsystem för att stödja ellagringsanläggningar för att främja övergången till en nettonollekonomi

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europeiska kommissionen har godkänt ett slovakiskt system på 44 miljoner euro för att stödja ellagringsanläggningar för att främja övergången till en nettonollekonomi, i linje med Green Deal industriplan. Ordningen godkändes inom ramen för det statliga stödet Ramverk för tillfällig kris och övergång, antagen av kommissionen den 9 mars 2023 att stödja åtgärder inom sektorer som är nyckeln till att påskynda den gröna omställningen och minska bränsleberoendet. Det nya ramverket ändrar och förlänger delvis Temporary Crisis Framework, antagen den 23 mars 2022 för att göra det möjligt för medlemsstaterna att stödja ekonomin i samband med den nuvarande geopolitiska krisen, som redan har ändrats den 20 juli 2022 och igen 28 oktober 2022.

Under the scheme, which will be fully financed under the Recovery and Resilience Facility (‘RRF’), the aid will take form of direkta bidrag som täcker upp till 65 % av de totala investeringskostnaderna, med ett maximalt stödbelopp per projekt på 25 miljoner euro. Syftet med schemat är att påskynda utbyggnaden av nya batterisystem och att förnya befintliga vattenpumpade lagringsanläggningar, med målet att främja övergången till en ekonomi med nettonoll. De lagringsprojekt som ska stödjas inom ramen för systemet kommer att väljas ut genom konkurrensutsatta anbudsförfaranden.

Kommissionen fann att det slovakiska systemet är i linje med villkoren i ramverket för tillfällig kris och övergång. I synnerhet kommer stödet i) att beviljas på grundval av en ordning med en uppskattad kapacitetsvolym och budget. (ii) kommer att beviljas genom en konkurrensutsatt anbudsprocess; och (iii) kommer att beviljas senast den 31 december 2025. Kommissionen drog slutsatsen att systemet är nödvändigt, lämpligt och proportionerligt för att påskynda den gröna omställningen och underlätta utvecklingen av vissa ekonomiska aktiviteter, som är viktiga för att genomföra REPower EU-plan och Green Deal industriplan, i linje med Artikel 107 c i EUF-fördraget och de villkor som anges i ramverket för tillfällig kris och övergång. På denna grundval godkände kommissionen ordningen enligt EU:s regler för statligt stöd.

More information on the Temporary Crisis and Transition Framework and other actions taken by the Commission to address the economic impact of Russia’s war against Ukraine and foster the transition towards a net-zero economy can be found här.. Den icke-konfidentiella versionen av beslutet kommer att göras tillgänglig under nummer SA.106554 i statligt stöd register on the Commission’s competition webbplats när någon sekretessfrågor har lösts.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend