Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska kommissionen

Kommissionen välkomnar politisk överenskommelse om en starkare kontroll av exporten av avfall 

DELA MED SIG:

publicerade

on

Kommissionen välkomnar den politiska överenskommelse som nåddes den 16 november mellan Europaparlamentet och rådet om avfallstransporter, som kommer att säkerställa att EU tar ett större ansvar för sitt avfall och inte exporterar sina miljöutmaningar till tredjeländer. Reglerna kommer också att underlätta användningen av avfall som resurs. Avtalet är ett bidrag till målet för European Green Deal för att minska föroreningarna och främja den cirkulära ekonomin. 

Export av plastavfall från EU till länder utanför OECD kommer att förbjudas. Endast om strikta miljövillkor uppfylls kan enskilda länder ta emot sådant avfall fem år efter att de nya reglerna trätt i kraft. Mot bakgrund av de globala problemen med skyhöga mängder plastavfall och utmaningarna för dess hållbara hantering, strävar EU:s lagstiftare med denna åtgärd för att förhindra miljöförstöring och föroreningar i tredjeländer orsakade av plastavfall som genereras i EU. 

Annat avfall som lämpar sig för återvinning kommer att exporteras från EU till länder utanför OECD endast när de säkerställer att de kan hantera det på ett hållbart sätt. Samtidigt kommer det att vara det lättare att transportera avfall för återvinning inom EU tack vare moderna digitaliserade rutiner. Det kommer också att finnas starkare efterlevnad och samarbete för att bekämpa handel med avfall. 

Mer information finns i pressmeddelande

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend