Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska kommissionen

Kommissionen välkomnar politisk överenskommelse om nya regler om ämnen av mänskligt ursprung

DELA MED SIG:

publicerade

on

Kommissionen välkomnar den politiska överenskommelse som nåddes den 14 december mellan Europaparlamentet och rådet för att ytterligare öka säkerheten och kvaliteten på ämnen av mänskligt ursprung (SoHO). Som föreslagen av kommissionen i juli 2022 och som en del av åtgärderna för att bygga en stark europeisk hälsounion kommer de nya reglerna att säkerställa att medborgarna är bättre skyddade när de donerar eller tar emot ämnen som blod, vävnader, celler, bröstmjölk eller mikrobiota.

De nya reglerna innehåller en rad åtgärder som fylla regulatoriska luckor, för att stödja denna viktiga hälsovårdssektors funktion. Dessutom syftar de till underlätta den gränsöverskridande cirkulationen av SoHO och främja större samarbete mellan nationella folkhälsomyndigheter. Dessutom hanterar förordningen nu farhågor ang utbudets tillräcklighet, uppmärksammat av covid-19-pandemin.

Europaparlamentet och rådet måste nu formellt anta den nya förordningen, som börjar gälla tre år efter antagandet. När förordningen väl har antagits och genomförts i alla medlemsstater kommer den att ersätta reglerna för säkerhet och kvalitet i två direktiv (3/2002/EG för blod och blodkomponenter och 98/2004/EG för vävnader och celler). och deras genomförandeakter.

Hälso- och livsmedelssäkerhetskommissionär Stella Kyriakides (avbildad) sade: "Jag välkomnar varmt gårdagens avtal, som kommer att ge direkta fördelar för miljontals patienter i hela EU och kommer att lägga till ytterligare en viktig pelare till vår Europeiska hälsounion. Hälso- och sjukvården är beroende av substanser av mänskligt ursprung för en lång rad insatser – från blodtransfusioner och benmärgstransplantationer till provrörsbefruktning, för att bara nämna några. De nya reglerna kommer att säkerställa att dessa produkter respekterar höga säkerhets- och kvalitetsstandarder, samtidigt som de tar itu med risken för brister och främjar större innovation inom sektorn.”

Mer information finns i pressmeddelande och faktablad.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend