Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska utrikestjänsten (EAAS)

Borrell skriver sin arbetsbeskrivning

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Jobbet som EU:s höge representant för utrikesfrågor är inte lätt. Å ena sidan har Josip Borrell varit emot medlemsländernas beslutsamhet att behålla kompetensen för sig själva. Å andra sidan är kommissionens och rådets ordförande båda ivriga att kliva in och göra anspråk på äran för alla större EU-prestationer inom utrikespolitiken. Men i vad som förmodligen är ett hyllningsbudskap har den höga representanten skrivit ett blogginlägg som beskriver de globala utmaningar som EU står inför – och hur det bör reagera.

Min nya bok Europa mellan två krig är ute. Den sammanställer åsiktsartiklar, blogginlägg och tal från 2023. Den här boken gör det möjligt att göra en sammanfattning av de lärdomar som dragits sedan fyra år för EU:s utrikes- och säkerhetspolitik, men också att se framåt och definiera de viktigaste arbetsområdena för EU under de kommande månaderna på en tid då krigen mot Ukraina och i Mellanöstern hotar dess framtid.

2019, när jag började mitt jobb som hög representant, sa jag att "Europa måste lära sig att tala maktens språk". Jag var redan övertygad om att säkerheten måste bli en viktig prioritet för Europa. Men jag hade ingen exakt aning på den tiden hur mycket Europa skulle vara i fara under de kommande åren.

Vi lever i en alltmer multipolär värld där multilateralismen är på tillbakagång. Maktpolitiken dominerar återigen internationella relationer. Alla former av interaktioner är beväpnade, vare sig det är handel, investeringar, finans, information eller migration. Detta innebär ett paradigmskifte i hur vi tänker om europeisk integration och våra relationer med resten av världen. Konkret kräver det att man agerar beslutsamt på tre arbetsområden:

1 Stärka europeisk ekonomisk säkerhet

För det första måste Europas säkerhet förstås i en vidare mening. Under covid-19-pandemin upptäckte vi att Europa inte längre tillverkade medicinska ansiktsmasker eller paracetamol. Och vårt stora beroende av rysk energi förstärkte Putins övertygelse om att Europa inte skulle kunna svara på hans fullskaliga invasion av Ukraina.

Vårt alltför stora beroende av ett fåtal länder för många kritiska varor sätter oss i fara. Alltför länge har vi européer levt i illusionen att doux handel borde vara tillräckligt för att skapa fred globalt. Vi fick reda på den hårda vägen att världen inte fungerar så här.

Annons

Det är anledningen till att vi har beslutat att "deriska" vår ekonomi genom att begränsa alltför stora beroenden och vidta åtgärder i synnerhet när det gäller råvaror och komponenter som är avgörande för de gröna och digitala omställningarna.

Det här handlar om "avrisk", inte "frikoppling". Europeiska unionen har alltid varit öppen för handel och investeringar och vill förbli det. Med att minska riskerna menar vi till exempel att stärka handels- och investeringsförbindelserna med Latinamerika eller Afrika för att diversifiera våra leveranskedjor.

När det gäller Kina, i synnerhet, måste vi minska våra överdrivna beroenden inom specifika domäner, särskilt de som ligger i hjärtat av de gröna och digitala övergångarna, och vi måste återbalansera våra handelsförbindelser. Denna ombalansering är brådskande. Förra året var vårt handelsunderskott med Kina svindlande 291 miljarder euro, vilket utgör 1.7 % av EU:s BNP.

Bara förra månaden avslöjade den kinesiska regeringen planer på att investera massivt i högteknologisk tillverkning. Det betyder att vår teknikindustri kommer att möta ännu hårdare konkurrens under de kommande åren. Det är avgörande att vi skyddar vår bransch mot illojal konkurrens. Vi har redan börjat göra det för vårt elfordon, vår solpanel och andra nätnollindustrier.

Våra värderingar och politiska system skiljer sig avsevärt åt och vi har motsatta åsikter om de mänskliga rättigheternas universalitet, men låt oss vara tydliga: vi vill inte gå tillbaka till en konfrontation från block till block. Vi har blivit för beroende av varandra för det. Och samarbete med Kina är viktigt för att lösa vår tids största globala utmaningar som klimatförändringar.

2 Flytta försvaret till hjärtat av europeisk politik

Även om säkerhet är mer än försvar, råder det ingen tvekan om att försvar förblir och kommer att förbli kärnan i alla säkerhetsstrategier. Med det anfallskriget som Ryssland för mot Ukraina såg vi återkomsten av territoriella rivaliteter och användningen av våldsamt militärt våld i Europa som vi intellektuellt hade avfärdat.

I en tid då amerikansk inblandning i Europa blir mindre säker, utgör detta krig ett existentiellt hot mot EU. Om Putin lyckas förstöra Ukrainas självständighet kommer han inte att sluta där. Om han vinner – trots tydligt stöd för Ukraina från européer och den amerikanska allmänheten – sänder detta en farlig signal om vår förmåga att stå upp för det vi tror på.

Vi behöver ett paradigmskifte för det europeiska försvaret. Vår union byggdes kring den inre marknaden och ekonomin. Och detta har fungerat bra för att skapa fred mellan unionens folk. Men vi kan inte bara fortsätta på den här vägen. Vi har för länge delegerat vår säkerhet till USA och under de senaste 30 åren, efter Berlinmurens fall, har vi tillåtit en tyst nedrustning.

Vi måste ta vårt strategiska ansvar och bli i stånd att försvara Europa på egen hand, bygga en stark europeisk pelare inom Nato. Och vi måste ta detta steg framåt på mycket kort tid. Inte för att vi tänker gå i krig. Tvärtom: vi vill förhindra det genom att ha medel för att trovärdigt avskräcka alla angripare.

Detta innebär inte att skapa en europeisk armé. Försvar är och kommer att förbli en exklusiv behörighet för våra medlemsstater under en överskådlig framtid. Det handlar först om att spendera mer på nationell nivå. År 2023 har vi spenderat i genomsnitt 1.7 % av vår BNP på försvar, denna andel måste öka till mer än 2 %.

Men, ännu viktigare, det handlar om att spendera tillsammans för att fylla luckor, undvika dubbelarbete och öka interoperabiliteten. Endast 18 % av våra arméers utrustningsinköp görs för närvarande i samarbete. Även om vi satte ett riktmärke på 35 % 2007.

Vi behöver också akut ett steg framåt för vår försvarsindustri. Sedan början av kriget mot Ukraina har europeiska arméer köpt 78 % av ny utrustning från länder utanför EU. Vi har gjort viktiga framsteg de senaste månaderna, men vi har fortfarande svårt att skicka tillräckligt med ammunition för att stödja Ukraina. Dessutom står vi inför betydande kvalitativa utmaningar inom ny militär teknik som drönare eller artificiell intelligens.

En viktig lärdom av kriget mot Ukraina är att teknisk överlägsenhet är nyckeln. Speciellt när man ställs inför en motståndare för vilken livet är billigt. Vi behöver ha en inhemsk försvarsindustri för att möta våra behov.

För att uppnå detta måste vi investera massivt. De mest lovande vägarna för att uppnå detta mål är: för det första att ändra Europeiska investeringsbankens utlåningspolicy så att den kan investera i försvarssektorn, och för det andra att ge ut gemensamma skulder, precis som vi framgångsrikt gjorde för att möta covid-19-pandemin. Dessa diskussioner är dock i ett tidigt skede bland våra medlemsstater, och det är avgörande att få alla med.

Språnget framåt i försvaret kräver också en förändring i tankesättet. Jag har fått höra av vapenproducenter att de kämpar för att rekrytera den smartaste ingenjörstalangen. På samma sätt avskräcks privata investerare ofta från att investera i försvarsföretag. Varje europé måste förstå att ett effektivt försvar är en förutsättning för vår sociala, miljömässiga och demokratiska modells överlevnad. 

3 Arbetar för att förhindra "vilan mot väst"

Ukraina är inte det enda kriget i vårt omedelbara grannskap. Hamas brutala terrorattack mot Israel och Israels oproportionerliga svar pågår och riskerar att sprida krig i hela Mellanösternregionen, vilket vi har sett med den iranska attacken mot Israel under förra veckans slut. I denna konflikt har vår reaktion gett tvivel om Europas förmåga att vara en effektiv geopolitisk aktör. 

När det gäller Ukraina har vi bevisat att vi kan svara beslutsamt eftersom vi var enade. Men inför tiotusentals döda, främst kvinnor och barn, och 2 miljoner människor som svälter, kunde vi inte förrän nu stoppa striderna i Gaza, sätta stopp för den humanitära katastrofen, befria gisslan och börja effektivt genomföra de två statlig lösning, det enda sättet att skapa en hållbar fred i regionen. 

Vårt begränsade inflytande på denna konflikt, som så direkt påverkar vår framtid, beror inte på brist på medel. Vi är Israels ledande partner inom handel, investeringar och utbyte av människor och vårt associeringsavtal med detta land är det mest omfattande av alla. Vi är också det palestinska folkets främsta internationella finansiella stödjare. 

Men vi var ganska ineffektiva fram till nu eftersom vi som en union - bunden av enhällighet - var splittrade. Vår gemensamma ståndpunkt har ibland legat bakom USA:s, till exempel om sanktionering av våldsamma bosättare på Västbanken. Dessutom har vi skickat motsägelsefulla signaler om till exempel vårt stöd till UNRWA. 

Vår division har kostat oss dyrt i arabvärlden men också i ett stort antal länder i Afrika, Latinamerika och Asien. Skillnaden i våra svar på krig i Ukraina och Palestina har använts flitigt av rysk propaganda. Och denna propaganda var ganska framgångsrik, vilket vi har sett i synnerhet i Sahel, eftersom den kom utöver befintliga klagomål som den ojämna fördelningen av vacciner under covid-19, alltför restriktiva migrationspolitiker, bristen på finansiering för att tackla klimatförändringarna eller internationella organisationer som speglar 1945 års värld och inte dagens. 

Vi måste agera beslutsamt under de kommande månaderna för att förhindra konsolideringen av en allians av "resten mot väst", inklusive som en konsekvens av konflikten i Mellanöstern. För att effektivt kunna motverka detta hot måste vi vara trogna våra principer. Överallt. Inte bara i ord, utan också genom att använda våra verktyg när dessa principer bryts. Den beslutsamhet vi visade på Ukraina borde vägleda oss i alla andra delar av världen. 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend