Anslut dig till vårt nätverk!

Europaparlamentet

Veckan framför: Europaparlamentet tar farväl av Sassoli

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Förra veckan (11 januari) fick vi veta att Europaparlamentets talman David Sassoli hade gått bort. Ledare från hela Europa och över det politiska spektrumet hyllade hans mänsklighet och anständighet. Europaparlamentet kommer att hålla en ceremoni på måndag (17 januari) för att markera denna mycket sorgliga förlust. En lovprisning kommer att hållas av Enrico Letta, Italiens tidigare premiärminister och president för Italiens demokratiska parti. Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, rådsordförande Charles Michel och Frankrikes president Emmanuel Macron kommer alla att hylla vid måndagens gudstjänst.

Ryssland/Ukraina

Uppbyggnaden av militära styrkor och aggression som visas mot Ukraina kommer att diskuteras i Europaparlamentets plenarsammanträde, men efter en vecka där det diskuterades ingående, bland annat vid ett Nato/Ryssland-rådet, har små framsteg gjorts, och veckan slutade faktiskt med en hybridattack på nästan varje webbplats och byråplattform i Ukraina. Ukraina har fått mycket stöd i cyberresiliens.

Högskolepaket 

På tisdagen (18 januari) kommer kommissionärskollegiet, som är brukligt under en plenarsession i parlamentet, att mötas i Strasbourg och diskutera sina gemensamma ärenden. Högst upp på listan den här veckan är "Högre utbildningspaketet". Vicepresident Schinas och kommissionsledamot Gabriel (utbildning) kommer att presentera två initiativ: ett meddelande om den europeiska strategin för universitet och ett förslag till rådets rekommendation om att bygga broar för effektivt samarbete inom högre utbildning. 

Initiativen syftar till att stödja medlemsländer och lärosäten att samarbeta mer för att göra denna sektor starkare och effektivare. 

Eurogruppen

Annons

Eurogruppens ordförande Paschal Donohoe åkte på en whistlestop-turné i tre huvudstäder inför veckans Eurogruppbesök berlin, Rigaoch Vilnius, samt ett samtal med den nya luxemburgska och holländska finansministern Yuriko Backes och Sigrid Kraag

Fokus för mötena låg på euroområdets ekonomi och eurogruppens nyckelprioriteringar, inklusive den ekonomiska styrningen av Europeiska unionen, nästa steg för att fullborda bankunionen och framtiden för den digitala euron.

Europeiska centralbankens ordförande Christine Lagarde lade hatten mot systerskapet som är mer närvarande i de normalt mansdominerade finansministrarna än någonsin tidigare:

Global minimiskatt

Och när det finns en Eurogrupp, finns det naturligtvis en ECOFIN dagen efter. Finansministrarna kommer att leda tisdagens diskussioner med en debatt om den föreslagna globala minimiskatten för multinationella koncerner i EU. Initiativet som leds av president Biden är en viktig milstolpe, även om vissa länder, inklusive utvecklingsländer, tror att det kan leda till orättvisa resultat. Ärendet kommer sannolikt att vara en högsta prioritet för det franska ordförandeskapet. 

Det kommer att finnas de vanliga uppdateringarna om fonden för återhämtning och motståndskraft och Europaterminen. Det kommer att bli intressant att se om det finns några diskussioner om möjligheten att ställa in dessa medel i Polen och Ungern på grund av att de nödvändiga villkoren för "rättsstatsprincipen" inte uppfylls. 

Det franska ordförandeskapet i EU och den tyska delegationen som nu innehar ordförandeskapet i G7 kommer också att presentera sina prioriteringar. 

Jordbruk och fiske kommer också att mötas. 

Inom jordbruket kommer ordförandeskapet att fokusera på tre huvudområden: ömsesidiga standarder för EU- och icke-EU-produkter, jordbruk med låga koldioxidutsläpp och kolbindning i jordbruksmark, vilket minskar användningen av bekämpningsmedel i jordbruket.

Inom fisket planerar Frankrike att fokusera på: översyn av förordningen om fiskekontroll, den gemensamma fiskeripolitiken och dess genomförande, partnerskapsavtal för hållbart fiske med Mauritius, Madagaskar och Liberia.

Miljö och energi

Den 20-22 januari kommer ett möte med miljöministrar och ett möte med energiministrar att hållas i Amiens, Frankrike.

Ministrarna kommer att diskutera den uppsjö av förslag om miljö som kommissionen lade fram 2021. Frans Timmermans kommer att kämpa för att hålla en samordnad och beslutsam linje i kommissionens förslag när vissa länder redan är oroade över de kortsiktiga politiska konsekvenserna av sparande. planeten. 

Europaparlamentets sammanfattning av de viktigaste plenarevenemangen

Ledamöterna kommer att välja parlamentets nästa president på tisdag genom fjärromröstning. En absolut majoritet av rösterna, avgivna genom sluten omröstning, dvs 50 % plus en, behövs. Även om det fortfarande finns ett visst mått av pågående bråk, en del om administrativa positioner i Europaparlamentet, är det troligt att Roberta Metsolas ledamot av Europaparlamentet (MT, EPP) kommer att bära de nödvändiga rösterna, trodde att det kunde kräva två omgångar. 

Ledamöterna kommer sedan att välja de 14 vice ordförandena och de fem kvestorerna som tillsammans med talmannen utgör parlamentets presidium. Utnämningar till parlamentariska utskott för resten av denna mandatperiod kommer också att bekräftas under sessionen. (Tisdag onsdag)

På onsdag (19 januari) kommer Emmanuel Macron att presentera prioriteringarna för det franska EU-ordförandeskapet. Mottot är "Återhämtning, styrka och en känsla av tillhörighet".

På onsdag eftermiddag kommer parlamentsledamöterna att diskutera resultatet av toppmötet den 16 december med Europeiska rådets ordförande Charles Michel och kommissionen, som fokuserade på covid-19, stigande energipriser, säkerhets- och försvarsfrågor och yttre förbindelser.

Digital Services Act: Parlamentet kommer att rösta om sin ståndpunkt om lagen om digitala tjänster, som syftar till att skapa ett säkrare digitalt utrymme där användarnas rättigheter skyddas, bland annat genom regler för att hantera olagliga produkter, tjänster eller innehåll online. Det skulle också öka algoritmernas ansvarsskyldighet och transparens och hantera innehållsmoderering. Omröstningen kommer att äga rum på torsdag (20 januari). 

Europeiska läkemedelsmyndigheten: Ledamöterna förväntas godkänna det provisoriska avtalet om att utöka befogenheterna för Europeiska läkemedelsmyndigheten. Målet är att se till att EU kommer att vara bättre rustat för att hantera framtida hälsokriser genom att hantera bristen på läkemedel och medicintekniska produkter mer effektivt. (onsdag)

På torsdag kommer parlamentsledamöter att debattera och rösta om hur man kan förbättra djurens välbefinnande under transport, kontrollera exporten av levande djur mer effektivt och begränsa transporten av unga djur.

Ukraina/Ryssland. Utrikesutskottet och underutskottet för säkerhet och försvar kommer att diskutera med EU:s utrikespolitiska chef Josep Borrell den pågående krisen i östra Ukraina och längs gränsen mellan Ryssland och Ukraina. (måndag)

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend