Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

#Brexit: Kan återvända till Bryssel på lördag före Europeiska rådet

DELA MED SIG:

publicerade

on

Efter dagens (21 november) möte med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker sade Storbritanniens premiärminister Theresa May att hon skulle återvända på lördag (24 november) för att avsluta diskussionerna. Beskedet innebär att förhandlingarna kommer att gå till slut och att rådet kanske inte kan nå en överenskommelse på söndag, skriver Catherine Feore.

Återstående frågor inkluderar spanska oro över Gibraltar - i synnerhet en vetorätt; en mer utbredd oro bland EU-27-länderna över tillgången till fiske i brittiska vatten, som för närvarande är undantagna från det gemensamma tullområdet; och införlivandet av någon form av fri rörlighet för varor, som föreslagits i sommarens Chequers' Plan, för den politiska förklaringen om framtidens ramverk.

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez gjorde klart att han inte skulle acceptera ett avtal där situationen i Gibraltar inte skulle kräva Spaniens godkännande.

Vid dagens kommissionsmöte på eftermiddagen sa vice ordförande Valdis Dombrovskis att kommissionens kommissionsledamot hade fått en uppdatering från chefsförhandlaren för brexit Michel Barnier om förhandlingar. Dombrovskis sa att enighet fortfarande behövde nås om den politiska förklaringen. Regeringssherpas från EU-27 kommer att träffas på fredag ​​(23 november) för att diskutera framsteg.

Annons

Premiärministern gav en kort intervju till BBC efter kvällens möte:

F: Premiärminister, vad uppnådde du och president Junker i kväll?

Statsminister: Vi har haft ett mycket bra möte i kväll. Vi har gjort ytterligare framsteg och som ett resultat har vi gett tillräcklig vägledning till våra förhandlare. Jag hoppas att de ska kunna lösa de återstående problemen och att arbetet startar omedelbart. Jag planerar nu att återvända för ytterligare möten, inklusive med president Junker, på lördag för att diskutera hur vi kan slutföra denna process och slutföra den i hela vårt folks intresse.

F: Vilka är problemen som måste lösas så att toppmötet kan gå vidare och allt detta kan undertecknas?

Statsminister: Tja, det fanns några återstående frågor som vi har diskuterat, som jag har diskuterat med Pres Junker i kväll. Vi har kunnat ge vägledning till våra förhandlare för att lösa dessa frågor så ytterligare framsteg har gjorts. Och som jag sa, jag kommer att återvända på lördag för ytterligare möten, inklusive igen med president Junker för att diskutera hur vi kan säkerställa att vi kan avsluta denna process på det sätt som är i intresse för alla våra människor.

F: Var det här planen? Var det inte meningen att det skulle finnas en färdig text tillgänglig 48 timmar innan toppmötet skulle äga rum?

Premiärminister: Tja, det finns ytterligare några frågor som behöver lösas. Vi har gett vägledning till våra förhandlare i kväll. Arbetet med de frågorna kommer nu att starta omedelbart. Jag tror att vi har kunnat ge tillräcklig vägledning för att de ska kunna lösa de återstående problemen.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend