Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

Ex-påven Benedictus förnekar att ha täckt övergrepp

DELA MED SIG:

publicerade

on

IMG_002001 Den före detta påven, Benedikt XVI, har i sina första offentliga kommentarer sedan pensioneringen förnekat någon roll i att täcka över övergrepp mot barns sexuella övergrepp från präster. Emerituspåven, som han nu är känd, tog upp frågan i ett utförligt brev till en framstående ateist, som också täckte många andra frågor.

Det tros vara första gången som Benedict offentligt avvisar personligt ansvar för att täcka över övergrepp. Vissa kritiker säger att han måste ha känt till ansträngningar för att skydda missbrukande präster.

Benedikts brev, till professorn i matematik Piergiorgio Odifreddi, publicerades i tidningen La Repubblica efter att professorn sökt den tidigare påvens tillstånd. Hans kommentarer är de första som släppts offentligt sedan han lämnade ämbetet och sa att han skulle dra sig tillbaka till ett liv i bön. Han var tydligen oroad över att inte ha en offentlig roll som skulle kunna påverka hans efterträdare, påven Franciskus.

När det gäller de upprepade anklagelserna om övergrepp som uppstod under hans pontifikat, förnekade Benedict att han hade undertryckt utredningen av pedofilpräster. Och samtidigt som han erkände övergreppens fasa, insisterade han på att präster inte hade någon större tendens till pedofili än någon annan.

Han skrev: "Jag försökte aldrig dölja dessa saker. Att ondskans makt tränger in till en sådan punkt i trons inre värld är för oss en källa till lidande.

"Å ena sidan måste vi acceptera det lidandet, och å andra sidan måste vi samtidigt göra allt för att sådana fall inte ska upprepas.

”Det är inte heller ett tröstmotiv att veta att, enligt sociologisk forskning, andelen präster som gör sig skyldiga till dessa brott inte är högre än i andra jämförbara yrkeskategorier.

Annons

"I vilket fall som helst får man inte envist framställa denna avvikelse som om det vore en otäckhet som är specifik för katolicismen."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend