Anslut dig till vårt nätverk!

Kina

Israel ser bortom EU för att hitta nya handelspartner i Kina och Indien

DELA MED SIG:

publicerade

on

def1e_article-2569602-1BE50BF300000578-831_634x443av Alex Brummer,  Europe Israel Press Association

Yehuda Cohen bridles at the very mention of the Israel boycott campaign that has been gathering support in Europe and parts of the West.  “You want to destroy my company,” he declares, standing proud in the bright sunlight outside his Jerusalem factory. “It is not important who owns the land. To boycott is a shame.  Labelling [goods from the West Bank] is itself a boycott. We will lose exports because retailers will go to the competition.” 

Hollywoodstjärnan Scarlett Johansson fastnade i konflikt efter att hon blivit det internationella ansiktet utåt för Soda Stream, apparater som gör kolsyrade drycker i hemmet. i ett av de mest omtvistade territorierna i världen. Han sysselsätter 50 palestinier och 40 israeler i Barkan, 20 mil från Tel Aviv. Hans arbetare tjänar minst 4,300 900 israeliska shekel (1,300 pund) per månad mot genomsnittet på XNUMX XNUMX siklar över de omtvistade territorierna på Västbanken. Cohen driver ett dotterbolag till en offentligt noterad israelisk industrikoncern, Hamat.

He believes the model being pursued at the Barkan site, where more than 6,000 Israelis and Palestinian work together, is the way to go. “Boycott destroys hope,” he insists.  The effort to isolate Israel, and in particular goods from the West Bank and Gaza, came to prominence this month when Hollywood star Scarlett Johansson became the international face of Soda Stream, devices that make fizzy drinks in the home.

En gång en del av Cadbury Schweppes är Soda Stream nu israeliskt kontrollerat och har väckt bojkottkampanjens vrede eftersom det driver anläggningar på Västbanken – två av dussin över hela världen. Johanssons beslut ledde till bråk med Oxfam International, som hon varit ambassadör för. Välgörenhetsorganisationen ställde sig i linje med bojkottarna och trodde att det skulle pressa Israel att frigöra sig från Västbanken.

Det finns en ökande frustration i Israel över ansträngningarna från Europeiska unionen, landets största handelspartner, att koppla ekonomiskt och tekniskt samarbete till politik. Israel exporterar 12.5 miljarder euro per år till EU, mycket av det i högteknologiska varor. Vid ett möte med Israel-Europeiska Handelskammaren i Tel Aviv kokar frågorna upp till ytan.

Oded Eran, en tidigare Israels säkerhetschef och ambassadör i EU, hävdar att det är dags för Israel att fokusera sina handelsansträngningar på Kina och Indien. Eran och andra israeliska tjänstemän citerar ansträngningar från bojkottarna i Bryssel för att hålla det tekniska samarbetsprojektet Horizon 67 på 2020 miljarder dollar mellan EU och Israel som gisslan för ett löfte om att inga pengar spenderas utöver den "gröna linjen" från 1948 mellan Israel och palestinierna. områden.

Annons

Leading Israeli industrialist Gad Propper, creator of the Osem food empire, now 60% owned by Nestlé, tells a private dinner that the European boycott, divestment and sanctions campaign “is profoundly foolish”.  He believes it will encourage companies to leave the West Bank for areas where land is cheap and labour plentiful.  Some multinationals have already cut and run.  Anglo-Dutch consumer goods giant Unilever abandoned its ‘Bagel Bagel’ factory at Barkan, employing 150 Palestinian Arabs and five Israelis, and moved to Safed in Northern Israel, with the Palestinians losing their well-paid jobs.

Israels starka hand i sina kontakter med EU är dess högteknologiska expertis, oöverträffad utanför Silicon Valley. Den globala chiptillverkaren Intel är Israels största arbetsgivare, med 10,000 2 anställda som arbetar över hela landet. Intel bidrar med XNUMX % till landets BNP. Israels högteknologiska entreprenörer har redan tagit kompetens till hjärtat av palestinsk makt i Ramallah, där dussintals palestinska mjukvaruingenjörer skriver kod för israeliska företag. Insatserna för den israelisk-palestinska ekonomiska samexistensen sträcker sig långt bortom kolsyrade drycker och toalettstolar i plast.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend