Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu besöker USA för att träffa Obama

DELA MED SIG:

publicerade

on

US-Obama-Mideast-Isra_Horo-e1363810183386Den 3 mars träffade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu USA:s president Barack Obama i Washington DC och talade även vid den årliga policykonferensen AIPAC (American Israel Public Affairs Committee).

President Obama sades ha använt mötet med premiärminister Netanyahu i Vita huset på måndagen för att pressa honom att acceptera ett "ramavtal" för fredssamtal med palestinierna som utarbetas av utrikesminister John Kerry.

Smakämnen New York Times rapporterade att Obama kommer att göra en liknande push när han träffar den palestinske presidenten Mahmoud Abbas senare denna månad.

Pressrapporterna dök upp när Israel och palestinierna närmar sig deadline i slutet av april för att gå med på ett slutgiltigt fredsavtal. Deadline sattes av Kerry förra sommaren när samtalen startade.

På grund av den misslyckade utvecklingen av samtalen, berättade tjänstemän Smakämnen New York Times att det nya målet är att tillkännage ramarna inom deadline.

Sedan han hjälpte till att starta en ny samtalsrunda i juli förra året har Kerry gjort 11 resor till regionen, men amerikanska tjänstemän berättade för gånger att Vita huset anser att tiden är mogen för Obama att göra en ny skjuts.

"Presidenten skulle inte vilja löpa någon risk att det var bristen på hans engagemang som skulle göra skillnaden mellan framgång och misslyckande", sa en hög tjänsteman.

Annons

The Times of Israel dagligen, med hänvisning till ett reportage i den arabiskspråkiga palestinska tidningen, Al Quds, rapporterade att president Abbas lämnade ett möte med John Kerry i Paris förra veckan och rykte över den senares förslag.

Bland de frågor som enligt uppgift upprörde Abbas var Kerrys insisterande på att palestinierna skulle erkänna Israel som det judiska folkets hemland, hans förslag att etablera huvudstad för en palestinsk stat i endast en del av östra Jerusalem och att lämna Jordandalen utanför gränserna för en framtida palestinsk stat.

Vilka är nyckelpunkterna i Kerrys ramavtals sannolika innehåll?

Ramverket kommer att presentera en amerikansk syn på hur luckor kan täppas till i kärnfrågorna inklusive gränser, säkerhet, bosättningar, Jerusalem, flyktingar och ömsesidigt erkännande.

USA strävar efter att säkerställa enighet om ramverket som en riktlinje för att förhandla fram ett detaljerat permanent statusavtal inom en ny tidsram på upp till ett år. De hoppas kunna lansera den innan den sista planerade frigivningen av palestinska fångar i slutet av mars.

Israel gick med på att under de nio månaderna släppa 104 palestinska fångar som avtjänar långa straff för terrorbrott. I gengäld gick palestinierna med på att inte gå ifrån samtalen och att inte göra fler ensidiga ansträngningar för att säkerställa erkännande i FN eller andra internationella organ.

Kerry-planen är en uppsättning principer som utarbetas av ett team av det amerikanska utrikesdepartementet, i dialog med israeliska och palestinska förhandlare, som syftar till att tillhandahålla en ram för pågående förhandlingar för att nå ett detaljerat avtal om slutlig status.

Den pågående förhandlingsomgången kommer att löpa ut i slutet av april, och USA hoppas att ramverket ska ligga till grund för att förlänga samtalen med allt upp till ett år.

Enligt källor nära samtalen, när Kerry lanserar ramverket, förväntas de två sidorna att offentligt acceptera det som en grund för att fortsätta processen. De kommer att få uttrycka sina reservationer, men bara att specificera dem i samband med förhandlingar med stängda dörrar.

Vad kommer att finnas i ramverket?

Här är en analys av det troliga ramavtalet från BICOM, London-baserade British Israel Communications & Research Centre:

Den närmast befintliga modellen för ramverket är Clinton-parametrarna, som presenterades för båda parter av president Clinton i december 2000. Det förväntas bli ett kort uttalande på högst några sidor, som kommer att beskriva hur varje slutlig statusfråga kommer att behandlas .

Gränser: Ramverket kommer sannolikt att återspegla det palestinska kravet att 1967 års gränser ska vara grunden för ett territoriellt avtal, men också erkänna att stora bosättningsblock bör förbli en del av Israel under ett landbytesavtal. Det förväntas lämna öppen frågan om hur mycket mark som ska bytas ut och exakt vilka bosättningsblock som ska behållas av Israel.

Säkerhet: Ett centralt krav från Netanyahus är att Israel ska upprätthålla en långvarig militär närvaro vid gränsen mellan Västbanken och Jordanien, medan president Abbas har sagt att han bara skulle acceptera en israelisk närvaro i fem år, och sedan en säkerhetsstyrka från Nato.

Ramverket förväntas acceptera Israels säkerhetsproblem, men ramar in varje israelisk utplacering i sammanhanget av en bredare säkerhetsregim, och förkortar i princip den utplaceringen så långt som möjligt, utan att ange en tidsperiod. USA har redan lagt fram förslag för att minimera omfattningen och varaktigheten av alla israeliska utplaceringar genom att kompensera med högteknologiska övervakningslösningar, även om dessa förslag inte har mottagits varmt från någon sida.

I ett tal nyligen i Davos talade Kerry om behovet av "säkerhetsarrangemang för Israel som gör det säkrare, inte mindre" utan också "ett fullständigt, stegvis, slutgiltigt tillbakadragande av den israeliska armén." Israel kräver också att den palestinska staten ska demilitariseras, medan palestinierna vill ha en stat med begränsade vapen.

Avräkningar: Netanyahu är emot att tvångsavlägsna bosättare och hans kontor har föreslagit att de borde ha ett val att stanna inom gränserna för en framtida palestinier under palestinskt styre. Det har också rapporterats om förslag om att Israel ska arrendera mark där avlägsna bosättningar ligger av palestinierna. Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas har avvisat tanken på att eventuella judiska bosättningar finns kvar, med argumentet att de byggts olagligt. Det är fortfarande oklart hur USA kommer att överbrygga dessa positioner, men när Kerry tillfrågades om bosättarnas öde av en israelisk intervjuare i februari, svarade han: "Jag är inte säker på att [bosättaren] kommer att behöva lämna sitt hem."

Jerusalem Ramverket kommer sannolikt att erkänna det palestinska kravet att ha sin huvudstad i östra Jerusalem. Det verkar dock osannolikt att det kommer att vara lika specifikt som Clinton-parametrarna – som föreslog att dela Gamla stan och suveräniteten över det ultrakänsliga Tempelberget/Haram al-Sharif – eftersom detta skulle vara för mycket för den israeliska regeringen att acceptera kl. detta stadium. Hur Kerry än ramar in Jerusalem, kommer förhandlare att ha en komplex utmaning att nå en formel som är ideologiskt acceptabel för båda sidor och praktisk.

flyktingar: Palestinierna vill att flyktingar och deras ättlingar ska ha rätt att välja mellan en rad vidarebosättnings- och kompensationsalternativ, liknande den formel som beskrivs i Clinton-parametrarna, som inkluderar tillträde till Israel. Israel är emot att palestinier har "rätt att återvända" till Israels gränser. Även om Clinton-parametrarna beskrev alternativen och tillät Israel att bestämma hur många palestinier det skulle erkänna, är det inte klart att Kerry kommer att vara så specifik. I Davos talade han bara om en "rättvis och överenskommen" lösning på flyktingfrågan, vilket är det språk som används i det arabiska fredsinitiativet. I vilket fall som helst kommer det sannolikt att finnas hänvisning till det slutliga avtalet som gör att alla anspråk upphör. Detta är ett israeliskt krav som syftar till att stänga akten för påståenden relaterade till kriget 1948, som flyktingfrågan härrör från. Det finns indikationer från amerikanska tjänstemän på att kompensation till judiska flyktingar som flytt från förföljelse i arabiska länder under samma period också kommer att tas upp.

Ömsesidigt erkännande och judisk stat: Netanyahus mest ihärdiga krav är att palestinierna "erkänner det judiska folkets nationella rättigheter i staten Israel", vilket många i Israel ser som en förutsättning för varaktig fred. Erkännandet av judiska nationella rättigheter går djupt emot den palestinska nationella berättelsen, och Abbas har varit mycket motståndskraftig. Denna fråga har också konsekvenser för flyktingfrågan, eftersom ett erkännande av att Israel är det judiska folkets nationella hem skulle undergräva palestinska anspråk på en rätt till "rätt att återvända" till Israel. Ramverket kommer sannolikt att spegla Netanyahus krav i någon form. Kerry talade i Davos om "ömsesidigt erkännande av det palestinska folkets nationalstat och det judiska folkets nationalstat."

Andra problem: Ramverket kommer sannolikt också att ta upp några andra känsliga frågor, inklusive det palestinska kravet på frigivning av alla palestinska fångar som hålls av Israel.

Hur är det troligt att parterna reagerar?

USA:s mål är att säkra en överenskommelse för ytterligare en bestämd period av förhandlingar upp till ett år, helst innan den fjärde och sista planerade frigivningen av palestinska fångar i slutet av mars. De två sidorna skulle få uttrycka reservationer mot ramverket, men bara att specificera dem i samband med diskussioner med stängda dörrar. Ändå arbetar båda sidor hårt för att flytta texten så nära sina egna positioner som möjligt.

Premiärminister Benjamin Netanyahu måste bestämma hur man ska hantera presentationen av detta ramverk på ett sätt som inte kommer att få högern i hans koalition att sluta, i synnerhet Naftali Bennetts parti Judiska Hem och högerflygeln i hans eget Likud-parti. Netanyahu kommer att vilja fortsätta samtalen med palestinierna, men betonar troligen att ramverket är en amerikansk ståndpunkt, som Israel inte formellt accepterar, för att undvika att föra frågan till en omtvistad regeringsomröstning.

President Abbas måste kunna peka på tillräckligt med substans i ramverket för att motivera att förlänga samtalen och skjuta upp varje återgång till ensidiga ansträngningar för att säkerställa erkännande i internationella organ. Den palestinska allmänheten är delad om huruvida de stöder fredssamtal. Hamas, som kontrollerar Gazaremsan, är bestämt emot förhandlingar.

För att komma överens om att skjuta upp ensidiga handlingar kommer palestinierna sannolikt att kräva ytterligare praktiska eftergifter från Israel, som de gjorde när de krävde frigivning av fångar i utbyte mot att de engagerade sig i samtal i juli. I synnerhet kommer de sannolikt att förnya kraven på frysning av byggande av bosättningar. Att möta ett sådant krav kommer att utgöra ytterligare ett hot mot stabiliteten i Netanyahus koalition.

För att få varje sida att anmäla sig, trots de politiska komplikationerna, kan USA erbjuda privata försäkringar eller incitament. I slutändan vill ingen av parterna ta på sig skulden för att kollapsa processen, vilket kommer att ge Kerry en viss inflytande över båda parter.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend