Anslut dig till vårt nätverk!

Företag

Närmare affärssamarbete erbjuder "väg ut" ur Ukraina-krisen

DELA MED SIG:

publicerade

on

Sergei Chemezov, VD för Rostec Corporation. Moskva, Ryssland, 28 februari 2014.Med den globala uppmärksamheten för närvarande fast fäst vid Krim-krisen är det lätt att förbise de snabbt växande ekonomiska banden mellan Ryssland, Europa och Ukraina. Martin Banker rapporterar om ett ryskt företag som "flaggar" på detta område. 

Rostec Corporation har på bara sex år vänt de kollektiva förlusterna för mer än 650 ryskbaserade företag till en mycket lönsam och diversifierad koncern. Det har utan tvekan gjort sitt namn inom försvarsbranschen men expanderar nu snabbt sitt civila arbete över ett särskilt varierat utbud – allt från smartphones med dubbla skärmar till nyfödda inkubatorer. Planerade investeringar nästa år för detta ryska statsägda holdingbolag kommer att omfatta satsningar som arbetar med bioteknik, läkemedel, prylar och medicintekniska produkter.

Rostecs VD Sergey Chemezov (avbildad) sa: "Vårt mål är att ha minst 50 procent av våra sammanlagda intäkter från civila varor senast 2015, så vi är inte så beroende av militära order."

Rostec har redan särskilt nära band med flera europeiska företag som Airbus och Renault och att hitta nya marknader och kunder kan vara viktigare än någonsin för Rostec efter att ledare i USA och EU hotat Ryssland med sanktioner för att skicka trupper in i Ukrainas Krim-region. Det skulle också stärka president Vladimir Putin, som inledde sin tredje mandatperiod med att beordra regeringen att skapa 25 miljoner kvalitetsjobb genom en modernisering av den råvarudrivna ekonomin.

Rostec har också ett betydande industriellt samarbete med Ukraina, så situationen "vållar definitivt oro", tillade Chemezov.

"Vi hoppas att avsaknaden av en enhetlig strategi bland regeringar i vissa frågor inte kommer att påverka relationerna mellan våra länder, och att tidigare överenskommelser med våra internationella partners kommer att förverkligas framgångsrikt", sade han.

Rostec insisterar på att den nuvarande krisen över Ukraina inte behöver påverka affärssamarbetet mellan Ryssland och Europa negativt.

Annons

Chemezov är fast besluten att detta inte kommer att hända och har därför nyligen meddelat att företaget kan komma att öka sin andel i KamAZ, som delvis ägs av Daimler AG, från 49.9 % nu.

Hans känslor återspeglas av en ledamot av Europaparlamentets delegation för förbindelserna med Ryska federationen, som sa: "Det är helt avgörande i en tid av fortsatta ekonomiska problem i Europa att vi inte tillåter att de aktuella frågorna eskalerar ytterligare så att de hindrar utsikterna till en fullständig ekonomisk återhämtning.

"Vi åtnjuter för närvarande goda relationer med Ryssland inom en rad olika sektorer, inklusive handel och ekonomiskt samarbete, och det är verkligen viktigt att detta fortsätter", tillade MEP. Chemezovs bolag exporterar redan högteknologiska produkter till mer än 70 länder världen över, inklusive USA, Frankrike, Storbritannien, Tyskland och Japan och har samriskföretag med Boeing, Airbus, GE, EADS, Daimler, Renault-Nissan, SAFRAN, Pirelli, Alcatel-Lucent och andra europeiska företag.

År 2015 förväntas cirka 50 % av Rostecs samlade intäkter komma från civila varor och från satsningar som arbetar med medicintekniska produkter, högteknologiska prylar, bioteknik och läkemedel.

Efter att det skapades i slutet av 2007 hade det hundratals företag i olika tillstånd av ekonomisk oordning, men sedan 2009 har Rostec varit engagerad i konsolidering, modernisering och omstrukturering av ett antal statliga industri- och tillverkningstillgångar.

Rostec skapade 13 "kluster" från helikopterproduktion och flygutrustning till bilindustri, titanproduktion och medicinsk utrustning. Idag har den mer än 900,000 23 anställda och de finansiella resultaten har tagit ett enormt hopp med intäkter på över 5.7 miljarder euro; exportintäkter över 2.6 miljarder euro och investeringar i modernisering och FoU på XNUMX miljarder euro. Som ett exempel är ett av Rostecs holdingbolag, Russian Helicopters, ansvarigt för all rysk helikopterproduktion.

Men tyngdpunkten nu och i framtiden ligger mycket mer på dess civila arbete och Chemzov påpekar att Rostec äger OAO Schvabe, som tillverkar allt från optiska enheter till babykuvöser. Rostec planerar nu att börja ackumulera andelar i statligt ägda bioteknikföretag och läkemedelstillverkare.

Förra året satsade Chemezov på konsumtionsvaror med Yotaphone, som han kallade en "100 procent rysk uppfinning". Smarttelefonen, med en LCD-skärm på ena sidan och en elektronisk bläckläsare på den andra, vann priser på utställningar i Las Vegas och Cannes.

Rostec, säger Chemezov, har navigerat i "grovt vatten" och har säkrat sin position som en ledande leverantör av avancerade högteknologiska produkter - något han tror att Europa "verkligen" kan dra nytta av, oavsett de nuvarande svårigheterna mellan de två sidorna.

Detta, säger han, har "redan visat resultat" genom framgångsrikt samarbete med europeiska partners som Pirelli, EADS, Renault och Airbus.

Rostec har andelar i 663 företag och allt fler. Det har varit lönsamt sedan åtminstone 2012, vilket gör det möjligt för Chemezov att gå från att rädda sovjettidens företag till att investera i modernisering.

Chemezov, som föddes i den sibiriska regionen Irkutsk och började som ingenjör där, är en betrodd allierad till president Putin. Han är känd Putin sedan 1980-talet, när de bodde i samma lägenhetskomplex i Dresden, Tyskland, under den framtida presidentens uppdrag som KGB-officer.

Med det internationella fokuset givetvis fortfarande på aktuella händelser i Ukraina och Krim, föredrar Chemezov att se framåt.

I januari 2013 lanserade ett joint venture (JV) mellan Rostec och Pirelli en andra högteknologisk produktionslinje vid Voronezh Tire Plant. Dess produkter, däck av högsta kvalitet, exporteras huvudsakligen till EU:s medlemsländer.

Från mitten av 2014 kommer ett joint venture mellan Avtovaz och Renault Nissan att äga 74.5 % av Avtovaz. Investeringar från utländska partners når 533 miljoner euro, vilket ger möjligheten för AVTOVAZ-Renault-Nissan att bli världens fjärde största biltillverkare.

Det finns ytterligare ett liknande joint venture mellan Rostec och flygbolagstillverkaren Bombardier, som är baserat i Kanada men har en betydande europeisk närvaro. Under 2014 kommer Rostec att bygga en fabrik i Ulyanovsk, en hamn vid Volga-floden med särskild ekonomisk zonstatus. Anläggningens maximala kapacitet kommer att vara 24 flygplan per år.

Det är alla goda nyheter för ett Europa som fortfarande är fast i ekonomisk nedgång och hög arbetslöshet. Rostec vill visserligen öka försäljningen i Latinamerika och Afrika och samtidigt behålla sin närvaro i Indien, Kina och Sydostasien – men fokus ligger fortfarande väldigt mycket på Europa.

Det övergripande budskapet från detta klartecken ryska företag verkar vara att affärsmässigt och ekonomiskt samarbete kan hjälpa till att övervinna nedgångar, hur allvarliga de än är, i relationerna mellan världens kraftstationer.

Oavsett vad som utvecklas under de kommande dagarna och veckorna, insisterar Chemezov: "Vi kommer att fortsätta arbeta med entusiasm och självförtroende och kombinera vårt affärsmannaskap med en teknisk erfarenhet."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend