Anslut dig till vårt nätverk!

Belgien

#Health EU lanserar ny europeisk medicinska kåren att reagera snabbare på nödsituationer

DELA MED SIG:

publicerade

on

20150305PHT31660_original

Europeiska unionen lanserar European Medical Corps idag den 15 februari för att hjälpa till att mobilisera medicinska och folkhälsoteam och utrustning för nödsituationer inom och utanför EU. Genom European Medical Corps kan EU:s medlemsländer och andra europeiska länder som deltar i systemet göra medicinska team och tillgångar tillgängliga för snabb utplacering innan en nödsituation slår till – vilket säkerställer en snabbare och mer förutsägbar respons. Läkarkåren kan inkludera akuta medicinska team, folkhälso- och medicinsk samordningsexperter, mobila biosäkerhetslaboratorier, medicinska evakueringsplan och logistiska supportteam.

“The aim of the European Medical Corps is to create a much faster and more efficient EU response to health crises when they occur. We need to learn the lessons from the Ebola response; a key difficulty was mobilising medical teams. I thank all the member states that have already contributed so far, and encourage others to join so the EU’s response will be able to meet increasing needs and will allow for better planning and preparation before any disaster.” said Commissioner Christos Stylianides who is hosting today’s high-level inauguration event in Brussels.

The framework for the European Medical Corps is part of the EU Civil Protection Mechanism’s new European Emergency Response Capacity (otherwise known as the ‘voluntary pool’). So far Belgium, Czech Republic, Finland, France, Luxembourg, Germany, Spain, Sweden and the Netherlands have already committed teams and equipment to the voluntary pool.

Bakgrund

A key difficulty during the Ebola virus outbreak response was the quick deployment of medical staff, as well as the logistical and management challenges which increased as a result. This led Germany and France in late 2014 to propose the ‘White Helmets’ initiative, which laid the foundations. The European Medical Corps is now part of the European Emergency Response Capacity.

EU:s civilskyddsmekanism underlättar samarbete vid katastrofinsatser mellan 33 europeiska stater (28 EU-medlemsstater, fd jugoslaviska republiken Makedonien, Island, Montenegro, Norge och Serbien). Turkiet håller också på att ansluta sig till mekanismen. Dessa deltagande stater slår samman de resurser som kan göras tillgängliga för katastrofdrabbade länder över hela världen. När den är aktiverad samordnar mekanismen tillhandahållandet av assistans inom och utanför Europeiska unionen. Europeiska kommissionen förvaltar mekanismen genom Emergency Response Coordination Centre.

Annons

In an effort to step up the EU’s preparedness and response to disasters, the European Emergency Response Capacit was created in 2014, bringing together a range of pre-committed relief teams and equipment, for deployment in emergency response operations all over the world.

The European Medical Corps will also be Europe’s contribution to the Global Health Emergency Workforce being set up under the helm of the World Health Organisation.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend