Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

#StrongerIn: IMF varnar för att till och med en minskning av Storbritanniens BNP med 1 % skulle mer än kompensera Storbritanniens bidrag till EU:s budget

DELA MED SIG:

publicerade

on

Christine_Lagarde_World_Economic_Forum_2013IMF levererar fler dåliga nyheter för Leave-kampanjen. Deras analys säger att Storbritanniens utträde från EU skulle "skapa osäkerhet om arten av Storbritanniens långsiktiga ekonomiska relation med EU och resten av världen". En dag efter att protokollet från Bank of Englands penningpolitiska kommitté avslöjade att bankpersonalen uppskattade att ungefär hälften av nedgången på 9 % i pundet sedan toppen i november 2015 kan förklaras av risker förknippade med en omröstning om att lämna EU, är nyheten. ännu ett slag för dem som hävdar att Storbritannien skulle vara starkare.

IMF undersöker några av de möjliga ekonomiska effekterna av ett utträde ur EU. De förutspår en utdragen period av ökad osäkerhet, "som leder till volatilitet på finansmarknaden och en träff för produktionen". Förutom att förhandla om sitt utträde ur EU kan Storbritannien också se fram emot att omförhandla handelsförbindelser med 60 länder utanför EU (och framtida överenskommelser med ytterligare 67 länder som är på gång).

IMF finner att de långsiktiga effekterna på Storbritanniens produktion och inkomster sannolikt också skulle vara negativa och betydande. Deras bedömning tyder på att ökade hinder skulle minska handel, investeringar och produktivitet. Uppskattade förluster varierar från 1½ till så mycket som 9½ % av BNP. De som klagar på nettobidraget till EU-budgeten bör komma ihåg att en minskning av BNP med 1 % skulle resultera i finanspolitiska nettoförluster för Storbritannien som mer än skulle kompensera Storbritanniens bidrag till EU:s budget.

Naturligtvis framställs detta som en konspiration av kampanjen Vote Leave.

Annons

Ja, George Osbourne, sitter i IMF:s styrelse, IMF:s högsta beslutande organ, men styrelsen består av en guvernör och en suppleant för varje medlemsland. Och jag vet inte vad EU:s subs till IMF är men, STOPP PRESSEN... alla måste betala dem.

IMF beskrev ett antal andra möjliga effekter.

Förlorar status som globalt finanscentrum

Det förväntas att London skulle börja förlora sin status som ett globalt finanscentrum, eftersom brittiska företag kan förlora sina "pass"-rättigheter att tillhandahålla finansiella tjänster till resten av EU och det skulle nästan säkert innebära att företag i euro kan med tiden flytta till andra finansiella centra som Frankfurt eller Dublin.

Fall i aktie- och huspriser

IMF säger att en omröstning om lämna kan provocera fram en abrupt reaktion som utlöser kraftiga fall i aktiepriser, huspriser och till och med kan resultera i ett plötsligt stopp för investeringsinflöden till nyckelsektorer, såsom finans. Även om eventuella fördelar med en abrupt depreciering av pundet endast delvis skulle kompenseras av påverkan på BNP från minskad konsumtion och investeringar, och inflationen kan också stiga långt över målet under en tid.

Smitta

Samtidigt som den skjuter sig själv i foten kan en Brexit också resultera i spridningseffekter till regionala och globala marknader, detta skulle vara olyckligt. Lyckligtvis tror IMF att den primära effekten skulle märkas inhemskt, vilket bara verkar rättvist.

Bevis…

Vi behöver inte ens titta på långsiktiga prognoser. IMF pekar på bevis som tyder på att EU:s folkomröstning redan har haft en inverkan på Storbritanniens ekonomi med kommersiella fastighetsmarknader, transaktioner sjönk med cirka 40 % under första kvartalet 2016. På finansmarknaderna har pundet redan deprecierat med 9 % i handelsvägda termer sedan november, har kostnaden för att försäkra sig mot en brittisk statlig standard fördubblats (om än från en låg nivå), och kostnaden för att försäkra sig mot växelkursvolatilitet runt tidpunkten för folkomröstningen har ökat.

Säkra före det osäkra

IMF välkomnar Bank of Englands beslut att hålla ytterligare likviditetsauktioner under veckorna runt folkomröstningen. Planer för ytterligare budgetkonsolidering på medellång sikt kan också behöva utvecklas för att kompensera de negativa finanspolitiska effekterna på längre sikt.

EU-Reporter är för Bremain, men låt oss ha ett ärligt argument. När du har OECD, akademin, näringslivet, Bank of England, finanssektorn som säger till dig att Remain-fallet vinner det ekonomiska argumentet, erkänn att du definitivt har förlorat argumentet. Att kritisera Bank of Englands, OECD:s, IMF:s oberoende är inget argument, det är bara inte.

Läs rapporten i sin helhet: IMFs artikel IV-rapport

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend