Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

#Brexit: The Three Stooges

DELA MED SIG:

publicerade

on

160714TheThreeStooges2Premiärminister Theresa Mays nya kabinett kommer att välkomnas av Brexiteers, skriver Catherine Feore. Tre viktiga regeringsroller som kommer att avgöra karaktären på Storbritanniens relationer med resten av världen, inklusive EU:s 27 medlemsländer, har tilldelats "Leave"-kampanjister: David Davis, utrikesminister för utträde ur EU (redan kallad SoSexEU av en tweeter), Liam Fox, utrikesminister för internationell handel och Boris Johnson, utrikesminister.

De två mest framträdande rollerna som regering, premiärminister och kansler (finansminister) innehas av "Remain"-kampanjister, men May har lovat att "Brexit betyder Brexit", så förhandlingarna med EU och resten av världen kommer att ledas av dem som vann folkomröstningen. Det konservativa partiets medlemskap kan vara lugnat av dessa drag, men vissa av valen kanske inte är så tilltalande för den breda allmänheten och de som hoppas på bästa möjliga affär med EU.

Boris Johnson

Valet av Boris Johnson som utrikesminister har piskat upp en storm på Twitter. Det är förvånande att Storbritannien har gett rollen som chefdiplomat till någon som har orsakat så omfattande brott. Att beskriva Johnson som gaffelbenägen är missvisande. En bluff skulle antyda en oavsiktlig indiskretion. Boris "gafflar" existerar inte bara som yttranden, utan i hans spalter, tal och nu senast i en prisbelönt limerick om Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan.

Ett sätt som May skulle kunna bli av med honom är naturligtvis att skicka honom till Turkiet, där hans förslag att presidenten låg med en get kan resultera i fängelsestraff. Det är inte klart att "Remain"-kampanjledaren Amber Rudd, den nya inrikesministern, som beskrev Johnson som "inte mannen du vill köra hem dig i slutet av kvällen", skulle ha bråttom att begära utlämning och hemsändning. till brittisk mark.

Ett av Johnsons mest ökända bidrag till "Leave"-kampanjen var hans attack mot Obama, och sa att hans stöd för EU-medlemskap och hans avlägsnande av en byst av Churchill från det ovala kontoret var en avstötning för Storbritannien. Johnson skrev: "Vissa sa att det var en symbol för den delvis kenyanska presidentens förfäders ovilja mot det brittiska imperiet - som Churchill hade varit en så ivrig försvarare av" ingen trodde att "några" var någon annan än hans goda jag. Han har också beskrivit Hillary Clinton som "en sadistisk sjuksköterska på ett mentalsjukhus". Vi misstänker att den här typen av kommentarer inte kommer att få USA att rusa till förhandlingsbordet.

Liam Fox

Annons

Fox var en av kandidaterna till Tory-ledarskapet. Liksom David Davis har han en rosa syn på Storbritanniens ekonomiska utsikter utanför EU. I sin kampanj sa han att det inte skulle bli något snabbval, ingen andra folkomröstning och att Storbritannien skulle lämna EU senast i januari 2019. Med tanke på att May har talat om att lansera artikel 50-processen i början av 2017, är att lämna EU i januari 2019 en tydlig möjlighet, eftersom EU har rätt att avsluta förhandlingarna med Storbritannien efter en tvåårig förhandlingsperiod.

Med ansvar för internationell handel kommer Fox att ha mycket att bevisa. "Leave"-kampanjens fall vilar på att förhandla fram ett stort antal fördelaktiga handelsavtal runt om i världen tillsammans med EU-förhandlingarna. Tanken, uttryckt av David Davis, är att dessa affärer kommer att vara klara och fullt fungerande på dag ett av Brexit. Räkna med en virvelvindstur med första stopp i Commonwealth-länderna.

Liam har löst sitt arbete. Davis har lovat att inom två år, innan förhandlingen med EU sannolikt är klar, och därför innan något väsentligt har förändrats, "kan vi förhandla om ett frihandelsområde som är massivt större än EU. Enbart handelsavtal med USA och Kina kommer att ge oss ett handelsområde nästan dubbelt så stort som EU, och vi kommer naturligtvis också att söka avtal med Hongkong, Kanada, Australien, Indien, Japan, Förenade Arabemiraten, Indonesien – och många andra.

"Det betyder att utländska direktinvesteringar från företag som vill dra fördel av dessa affärer kommer att växa under de kommande två åren." Och ändå finns det ett budskap som har kommit högt och tydligt från dem som för närvarande investerar i Storbritanniens ekonomi, särskilt bilindustrin, utan ett avtal av typen "inre marknad" kommer de att ta sin investering någon annanstans. Fox kommer att behöva leverera på Davis påstående att "fördelarna kommer att förverkligas redan innan den troliga formella avgången från EU runt december 2018".

David Davis

David Davis MP kommer att ta rodret som utrikesminister för utträde ur EU. Davis delar Goves förakt för experter som anklagar den internationella eliten för att göra påståenden som inte riktigt håller och ett "tyranni av konventionella unvisdom". Den "hela såsen av experter" inkluderar "EU:s president, USA:s president, chefen för IMF, ex-chefen för WTO, guvernören för Bank of England, den nuvarande finansministern , förre finansministern och naturligtvis statsministern”.

Medan den stora majoriteten av ekonomer anser att Brexit är dåliga nyheter för Storbritanniens ekonomi, är de åtta ekonomerna bakom "Economists for Brexit" (EfB) fortfarande optimistiska om Storbritanniens utsikter trots den nuvarande instabiliteten, och uppskattar en ökning med 4% i Storbritanniens BNP. Detta står i kontrast till kommissionens vicepresident Valdis Dombrovskis uppskattningar om en minskning av BNP med 1–2.5 % för Storbritannien till 2017 och 0.2–0.5 % för EU27. EfB:s bedömning baseras på tanken att Storbritannien kan bli ett ultraliberalt, regleringsfritt gigantiskt Singapore.

Professor Minford, EfB:s ringledare, är flegmatisk när det gäller utsikterna för tillverkning i Storbritannien; i en kolumn i The Sun, skrev han: "Med tiden, om vi lämnade EU, verkar det troligt att vi mestadels skulle eliminera tillverkning och lämna kvar främst industrier som design, marknadsföring och högteknologi. Men det här borde inte skrämma oss. Storbritannien är bra på att ta på sig en kostym och sälja till andra nationer.”

Davis är mer optimistisk och har lyft fram bilindustrin, där han tror att om tullar införs kommer den brittiska regeringen att få mer än 2 miljarder pund i avgifter bara på EU-bilar. Han säger att det inte finns något som hindrar Storbritannien från att stödja sin inhemska bilindustri för att göra den mer konkurrenskraftig. Låt oss kalla det en "Land Rovers för alla"-policy.

Han erkänner att WTO-reglerna inte skulle tillåta Storbritannien att uttryckligen kompensera för de avgifter som tas ut, men att detta kan stödja investeringsskatteavdrag, lägre fordonsskatter och "en hel rad möjligheter att skydda branschen, och om det behövs, konsumenten ”. Låt oss hoppas att det kommer fram mer detaljer om hur detta kan uppnås under de kommande veckorna. May har redan talat om att Storbritannien har en industripolitik – för fem år sedan skulle det ha varit otänkbart för en konservativ mainstream att ta ett sådant interventionistiskt tillvägagångssätt – tiderna förändras. Förra gången Storbritannien hade en industripolitik hade man också en tredagarsvecka, påtvingad av dåtidens konservativa regering för att spara elektricitet; låt oss hoppas att det går bättre den här gången.

De åtta ekonomerna bakom "Economists for Brexit" (EfB) är fortfarande optimistiska om Storbritanniens utsikter trots den nuvarande instabiliteten, och uppskattar en ökning med 4% i Storbritanniens BNP. Detta står i kontrast till kommissionens vicepresident Valdis Dombrovskis uppskattningar om en minskning av BNP med 1–2.5 % för Storbritannien till 2017 och en minskning med 0.2–0.5 % för EU-27. EfB:s bedömning baseras på tanken att Storbritannien kan bli ett ultraliberalt, regleringsfritt gigantiskt Singapore.

Professor Minford, EfB:s ringledare är flegmatisk för utsikterna för tillverkning i Storbritannien, i en kolumn i The Sun, skrev han: "Med tiden, om vi lämnade EU, verkar det troligt att vi mestadels skulle eliminera tillverkning och lämna kvar främst industrier som design, marknadsföring och högteknologi. Men det här borde inte skrämma oss. Storbritannien är bra på att ta på sig en kostym och sälja till andra nationer.” Dessa ord kommer inte att ge mycket tröst för Leave-väljarna i Coventry och Sunderland.

Davis säger att hans första call point som Storbritanniens förhandlare under tiden omedelbart efter Brexit inte kommer att vara till Bryssel: "Det kommer att bli Berlin, att träffa avtalet: absolut tillgång för tyska bilar och industrivaror, i utbyte mot en förnuftig överenskommelse om allt. annan." Han skisserar sedan liknande avtal som ska nås med andra viktiga EU-länder: Frankrike om mat och vin, Italien om modeexport, Polen om tillverkning och elektronikexport.

Davis är omedveten om EU-kommissionens exklusiva kompetens när det gäller handelsavtal, EU-27 kommer utan tvekan att diskutera sina individuella intressen av att upprätthålla handeln med Storbritannien, men det skulle vara naivt att tro att Storbritannien kommer att kunna träffa separata avtal och ha det marknadstillträde det för närvarande åtnjuter. Han hävdar att detta kommer att vara lätt att göra eftersom Tyskland och Frankrike har val 2017. Även om detta skulle stå emot någon granskning är Storbritannien bundet till EU under åtminstone de kommande två åren, så hotet är tomt.

Det finns en glimt av hopp. Davis kommer att genomföra ett "seriöst" samråd med alla intressenter innan artikel 50 utlöses. Denna övning har redan genomförts i översynen av kompetenser; Även om EU verkligen inte är perfekt, är det extraordinär hybris att tro att Storbritannien kommer att ha ett bättre avtal än det man för närvarande har som medlem. Förhoppningsvis kommer Davis, Fox och Johnson att ha modet att inse sin bristfälliga logik innan Storbritannien går in på Brexit-vägen.

Davis missförstår EU-27:s brexiträdsla; Bortsett från sorgen över en långvarig medlem som väljer att välja skilsmässa, är EU oroad över effekterna av Storbritanniens nedgång på EU-27 och världens ekonomi; en rädsla som har bekräftats av fakta. Enligt Davis är den verkliga rädslan att "Storbritannien kommer att göra för mycket av en framgång av att stå utanför EU".

Aldrig har det varit så tydligt att en politisk karriär kommer att sluta i ett misslyckande.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend