Anslut dig till vårt nätverk!

Azerbaijan

Dödliga sammandrabbningar i Karabach kan utlösa en ny konfliktupptrappning

DELA MED SIG:

publicerade

on

De pågående spänningarna i Karabach-regionen mellan Azerbajdzjan och Armenien hotar stabilitet och försoning efter en konflikt. Armeniens ovilja att underteckna ett fredsavtal efter kriget med Azerbajdzjan som erkänner båda staternas territoriella integritet ökar framtida konfliktrisker i regionen. Under efterkrigstiden inträffade flera dödliga sammandrabbningar i Karabach-regionen och vid den azerbajdzjansk-armeniska gränsen - skriver Shahmar Hajiyev, Senior rådgivare vid Centrum för analys av internationella relationer.

Slutet på det långvariga kriget mellan Armenien och Azerbajdzjan öppnade nya möjligheter för båda länderna att inleda ekonomiskt samarbete och försoning. Efter att ha undertecknat Novemberdeklaration och genom att gå med på en vapenvila blev den viktigaste utmaningen ett fredsavtal efter kriget mellan två länder i Sydkaukasien. All den senaste utvecklingen visar dock att Jerevan till synes inte kan acceptera att Karabach är en del av Azerbajdzjan, vilket det erkänns i FN:s resolutioner.

Det är värt att notera att en av de grundläggande mekanismerna för att upprätthålla fred och säkerhet är avgränsningen och avgränsningen av statsgränserna mellan Azerbajdzjan och Armenien. Den första officiella överenskommelsen om gränsdragning och gränsdragning mellan Azerbajdzjan och Armenien nåddes under möte i Sotji, Ryssland i november 2021. Båda länderna enades om att arbeta för att skapa en bilateral kommission för avgränsning av statsgränsen. Det fanns ett annat avtal mellan Azerbajdzjans president Ilham Aliyev och Armeniens premiärminister Nikol Pashinyan under möte förmedlad av Europeiska rådets ordförande Charles Michel i Bryssel i april 2022. Enligt Charles Michel var "de två sidorna överens om att deras respektive utrikesministrar skulle arbeta med förberedelserna av ett framtida fredsavtal som skulle ta upp "alla nödvändiga frågor".

Under perioden efter konflikten startade Azerbajdzjan denna process med hjälp av sovjetiska kartor och GPS. Men trots alla överenskommelser mellan parterna är den armeniska regeringen inte sugen på att lösa denna viktiga fråga. Tvärtom, Bakus officiella ståndpunkt är ju tidigare denna kritiska fråga kan lösas, desto snabbare skulle parterna kunna säkerställa stabilitet och säkerhet. Azerbajdzjan har redan föreslagit grundläggande principer för normalisering av bilaterala förbindelser, och för Azerbajdzjans ömsesidiga erkännande av territoriella integriteter, och okränkbarheten av internationellt erkända gränser för båda staterna är nyckelkriterierna.

Idag skadar dödliga sammandrabbningar och den illegala transiteringen av armeniska väpnade styrkor och vapen till Karabach allvarligt fredsinitiativ och försoningsprocessen. Det är värt att notera att det först under mars och april inträffade två allvarliga sammandrabbningar, vilket ledde till kausaliteter på båda sidor. Den 5 mars 2023 dödades två azerbajdzjanska militärer och tre armeniska tjänstemän efter att azerbajdzjanska trupper stoppat en armenisk konvoj som misstänks för att bära vapen till Karabach. Efter att ha stängt Lachin Road för illegal transitering av vapen började armenier använda illegala vägar för vapenförsörjning till Karabach.

Ännu en blodig eskalering hände den 11 april 2023 vid den azerbajdzjansk-armeniska gränsen nära byn Tegh. Efter de väpnade sammandrabbningarna dödades och skadades flera armeniska och azerbajdzjanska militärer. Dessa sammandrabbningar visar att freden i regionen är mycket bräcklig och när konflikten går in i ett nytt skede kan framtida stora eskalationer eller till och med fullskaligt krig inträffa på marken.

I början av denna månad misshandlades dessutom en av soldaterna i Azerbajdzjan som försvann på grund av de dåliga väderförhållandena vid gränsen mellan den autonoma republiken Nakhchivan och Armenien. De rum Filmerna visar ett ögonblick av en grupp armenier som slår och torterar den azerbajdzjanska soldaten, och detta strider mot Genèvekonventionen om behandling av krigsfångar.

Annons

 Alla dessa incidenter inträffade medan Baku och Jerevan fortsatte diskussionerna om efterkrigstidens fredsavtal och försoningsprocessen. Anmärkningsvärt är att den 1 mars 2023 träffade tjänstemän från Azerbajdzjan representanter för etniska armenier som bor i Azerbajdzjans Karabach-region. De möte hölls i högkvarteret för det tillfälliga ryska fredsbevarande uppdraget i staden Khojaly. Nyckelfrågor som återintegreringen av de armeniska invånarna i Karabach-regionen i det azerbajdzjanska samhället diskuterades mellan parterna. Efter det mötet bjöd Azerbajdzjan in representanter för Karabach-armenier till den andra omgången av samtal i Baku. Representanter för Karabach-armenier vägrade att träffa azerbajdzjanska kollegor i Baku och betonade återigen ambitiösa mål för självständighet. Men den 27 mars bjöd de azerbajdzjanska myndigheterna in representanter för den armeniska befolkningen i Karabach till ett möte för att diskutera återintegreringsfrågor. Det är uppenbart att den armeniska sidan inte är villig att acceptera det azerbajdzjanska förslaget att diskutera återintegreringsfrågan, som är nyckeln till varaktig fred. 

Idag är nyckelfrågan: vad är problemet, och varför kan inte parterna underteckna ett fredsavtal efter kriget för att stödja hållbar fred i regionen? När man svarar på denna fråga är det viktigt att notera att Armeniens ovilja att erkänna Azerbajdzjans territoriella integritet och påbörja avgränsning/avgränsning av statsgränserna är den viktigaste utmaningen. Dessutom är illegal militär transport från Armenien till Karabach-regionen en annan utmaning för säkerheten och stabiliteten i regionen.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend