Anslut dig till vårt nätverk!

Azerbaijan

Senior diplomat från Azerbajdzjan uppmanar Armenien att anamma en framtid av fred och välstånd

DELA MED SIG:

publicerade

on

En av Azerbajdzjans främsta diplomater besökte Bryssel denna månad. Elchin Amirbayov, som är assistent till förste vicepresidenten, talade med EU Reporter om EU:s roll - och personligen av rådets ordförande Charles Michel - i ansträngningarna att avsluta konfrontationen mellan Azerbajdzjan och Armenien. I en omfattande intervju med politisk redaktör Nick Powell diskuterade Amirbayov också sitt lands roll i Europas energisäkerhet och som en del av handelsvägen mellan korridoren.

Elchin Amirbayov kom till Bryssel med ett späckat schema, som syftar till att stärka relationerna inte bara med EU som helhet utan med Belgien i synnerhet, med tanke på att landet kommer att inneha ordförandeskapet för Europeiska rådet under första halvåret 2024. när han pratade om potentialen för att öka handeln passade han på att informera ministrar, parlamentariker och andra intressenter om ansträngningarna att slutligen normalisera förbindelserna mellan Azerbajdzjan och Armenien.

Relationerna mellan EU och Azerbajdzjan växte förra året när kommissionens ordförande Ursula von der Leyen besökte Baku för att underteckna ett avtal om att fördubbla Azerbajdzjans gasexport till Europa. Det var en överenskommelse som nåddes inom ramen för EU:s önskan att avsluta sitt beroende av rysk gas, men Elchin Amirbayov betonade att hans land hade mer än olja och gas att erbjuda som en pålitlig partner till Europeiska unionen.

"Förutom den traditionella rollen som energiexportör som Azerbajdzjan är känd för, försöker vi spela en viktig roll när det gäller anslutning, särskilt mot bakgrund av vad som pågår med kriget mellan Ryssland och Ukraina. Den geoekonomiska och geopolitiska betydelsen av det vi kallar Mellankorridoren har ökat”, sa han.

Mellankorridoren tillåter handel mellan Asien och Europa för att undvika både landvägen genom Ryssland och den alternativa långa havsresan. Istället korsar den Kaspiska havet mellan Azerbajdzjan och Kazakstan. "Azerbajdzjan har alltid stått i korsningen mellan kontinenter och civilisationer och har redan bevisat sitt rykte som en trovärdig partner", betonade han.

Det fanns också mycket mer att göra inom energisektorn. Nya investeringar i kapacitet krävdes för att uppfylla åtagandet att pumpa de ökade volymerna naturgas till Europa senast 2027. Elchin Amirbayov var säker på att åtagandet skulle uppfyllas men det var viktigt att se bortom olja och gas också.

”Det som är viktigt när vi pratar om energi, det bör inte reduceras till att bara gälla kolväten. Vi funderar också allvarligt på att diversifiera vår energiportfölj och vi arbetar nu med ett antal länder för att hjälpa oss att utveckla förnybar energi eftersom vi är mycket starka i vind- och solenergipotentialen”, sa han.

Annons

"Det förklarar de kontrakt som nyligen undertecknats av vissa länder i Mellanöstern som Förenade Arabemiraten och Saudiarabien för att hjälpa oss att skapa dessa infrastrukturer. Sist men inte minst, nyligen undertecknade vi ett fyrsidigt avtal mellan oss, Georgien, Rumänien och Ungern om att exportera potentiell el från Azerbajdzjan under Svarta havet. Så det är ett annat stort rent projekt, som visar att det finns en medvetenhetsnivå i Azerbajdzjan som vi också behöver för att ansluta oss till denna nuvarande världstrend, när det gäller övergången från kolväteresurser till ren energi”.

Liknande ambitiösa investeringar var att utveckla potentialen för handelsvägen mellan korridoren. "Vi har pipeline-infrastruktur, gas och olja, vi har järnväg, vi har en toppmodern, helt ny sjöhamn, i närheten av Baku", tillade han. "Denna hamn i Baku är redan engagerad i kontakter med några av de västeuropeiska partnerna för att se hur denna mellankorridor kan användas. Vi pratar med Antwerpen-Brugge, vi pratar med Rotterdam och med andra. Så det är därför jag tror att det inte bara är energi, det är också varor som kan transporteras genom vårt territorium”.

För Azerbajdzjan handlade det också om EU:s eventuella engagemang i dess regerings ansträngningar för att få tillbaka liv till de territorier som befriades i det andra Karabachkriget, som utkämpades med Armenien 2020. Elchin Amirbajov beskrev hur 10,000 XNUMX kvadratkilometer territorium totalförstördes genom krig.

”Man ser inte någon enskild byggnad som var orörd. Alla kulturbyggnader och infrastruktur har förstörts totalt. Så det är därför vi letar efter partners som kan hjälpa oss, åtminstone att möta den viktigaste humanitära utmaningen - det är minröjning. Som ett resultat av denna konflikt blev Azerbajdzjan ett av de mest förorenade territorierna i världen, med landminor och oexploderad ammunition fortfarande kvar och fortfarande kostade människoliv.

"Vad som är viktigt är att eftersom dessa länder fortfarande inte är sanerade, kan hundratusentals internt fördrivna personer och flyktingar inte återvända till sina hem, även om dessa områden inte längre är under utländsk ockupation. Vi kan inte låta dem gå tillbaka om vi inte är säkra på att detta territorium är säkert”.

Herr Amirbayov uppgav att den enorma utmaningen att först minröja och sedan återuppbygga innebar att Azerbajdzjan inte ville ha en ny konfrontation med Armenien, vilket riskerade en fortfarande bräcklig fred. Han sa att hans land eftersträvade ett fredsavtal baserat på folkrättens principer, inklusive ömsesidig respekt för varandras territorium, gränsernas okränkbarhet, ett avslag på territoriella anspråk nu och i framtiden och avgränsningen av gränsen.

Han såg fram emot en ny era när fiendskap, rivalitet och konfrontation är över och södra Kaukasus blir vad han kallade en "normal politisk region". Han sa att Armenien lider på grund av bristen på ett fredsavtal, eftersom dess gränser mot Azerbajdzjan och Türkiye var stängda och handelsvägar som fanns under sovjettiden hade förstörts.

"Så vad vi föreslår med dem är en win-win-strategi, inte en segrarfrid och vi tvingar fram den. Nej, vi säger att Armenien med det kommer att gynnas ännu mer eftersom det kommer att vara öppet för investeringar, till exempel från länder runtomkring. Det skulle betraktas som en relativt stabil plats som faktiskt inte riskerar någon ny konfrontation med sina grannar.

"Så det är därför vi inte riktigt förstår varför Armenien visar denna anda av förhalande. Varför spelar de för tid? Varför drar de sig för direkta förhandlingar? Varför de då och då talar om revanchism. Så det är väldigt svårt för oss att förstå det”.

Den armeniske premiärministern har nu sagt till sitt parlament att hans land erkänner Azerbajdzjans territoriella integritet och har krävt att ett fredsavtal ska undertecknas. Nikol Pashinyan sa att armenierna hade lurat sig själva i årtionden genom att göra anspråk på azerbajdzjanskt territorium. Men så sent som i september förra året förnekade han att han skulle erkänna Azerbajdzjans gränser.

"Vi är inte säkra på om Pashinyan är seriös eller inte eftersom det finns en diskrepans mellan hans deklarationer å ena sidan och konkreta handlingar som han och hans folk gör på den andra", sa Elchin Amirbayov till mig och tillade att det gjorde det väldigt svårt att engagera sig fullt ut med honom. Men han var optimistisk inför ett återupptagande av fredsarbetet av Europeiska rådets ordförande Charles Michel, som han beskrev som en ärlig mäklare som representerar en union av 27 nationer utan någon dold agenda.

"Vad vi inte accepterar är att EU i nästan sex månader nu har gjorts helt inaktivt -låt oss uttrycka det så - genom blockeringen av deras fortsatta roll av Armenien och några av deras allierade inom EU. Det beklagar vi väldigt mycket”. Herr Amirbayov sade att Azerbajdzjan hoppades att oavsett vilka svårigheter det än är så skulle Michel snart återuppta sin roll som facilitator och att han hade bekräftat det i ett samtal med regionala ledare.

Ett ytterligare incitament för att underteckna ett fredsavtal var möjligheten att bygga om 42 kilometer järnväg genom Armenien, förbinda Azerbajdzjan med dess exklusiva Nakhchivan och skapa en ny väg till Türkiye, utöver den befintliga linjen genom Georgien. "Detta kan också vara en viktig förtroendeskapande åtgärd mellan de två nationerna ... ytterligare ett skäl att hålla fast vid det fredsavtal som vi hoppas kommer att undertecknas snart", sa Elchin Amirbayov till mig.

Mer kapacitet behövdes också på rutten genom Georgien. Azerbajdzjan har redan sagt att de är redo att investera sina egna resurser och förväntar sig samma beslut från Georgien och Turkiet. "Det här är något genomförbart, jag ser inga stora problem. Denna nordvästra rutt, som redan finns, skulle kunna förstärkas av den alternativa södra linjen och då kommer marknadsekonomiska principer in, vilket av de två som är mest effektivt kommer att vara den ledande. Det är bra att ha ett alternativ”, sade Amirbayov.

När det gäller Azerbajdzjans grannar bortom södra Kaukasus sa Elchin Amirbayov att Azerbajdzjan under det senaste året eller så har förbättrat förbindelserna med alla fem nationer i Centralasien för att återspegla den växande betydelsen av handel över Kaspiska havet, som han sa skulle kunna bli centrum för en region av fred och samarbete. ”För flera år sedan slutfördes förhandlingarna om Kaspiska havets status. Det enda land som ännu inte har ratificerat detta avtal är Iran, så vi hoppas att det kommer att ske”.

Men han sa att det inte fanns "inga nya magiska lösningar" när det gällde att återuppbygga relationerna med Iran. Det handlade om att försöka intensifiera arbetet genom politiska och diplomatiska kanaler. Det hade förekommit telefonsamtal mellan utrikesministrar och deklarationer på högre nivå. De två nationerna delade så mycket historia och kultur, med en stor azerbajdzjansk gemenskap i Iran.

Relationerna med Ryssland skulle förbli pragmatiska, med en förståelse för dess historiska regionala roll. Ryssland har undertecknat det armeniska-azerbajdzjanska avtalet om eldupphör och har "stövlar på marken". Dess fredsbevarande kontingent är närvarande på inbjudan av den azerbajdzjanska regeringen att tillhandahålla den fysiska säkerheten för etniska armenier i Karabach.

Elchin Amirbayov avslutade med att säga att Azerbajdzjan skulle fortsätta att "titta på kartan och storleken på de länder som omger oss och lär dig bara en sak, att du måste vara mycket vaksam och mycket försiktig och på den positiva sidan av historien. Det förklarar vår förmåga att upprätthålla denna mycket fina balansgång mellan olika aktörer när vi formar och genomför vår utrikespolitik … vi är inte intresserade av att ta någon sida i någon konfrontation”.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend