Anslut dig till vårt nätverk!

Azerbaijan

Natos chef stöder fredssamtalen mellan Azerbajdzjan och Armenien under besöket i Baku

DELA MED SIG:

publicerade

on

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har påbörjat en turné i de tre länderna i Sydkaukasien i Baku, Azerbajdzjans huvudstad. Det var första gången han var i landet sedan han tillträdde sin post för nästan 10 år sedan, även om Azerbajdzjan har varit en aktiv partner till Nato i mer än 30 år, och gjort ett viktigt bidrag till fredsbevarande styrkor i Kosovo och Afghanistan. Så kanske generalsekreteraren, som ska avgå senare i år, tog igen förlorad tid, skriver politisk redaktör Nick Powell.

När Jens Stoltenberg och Azerbajdzjans president Ilham Aliyev talade med pressen välkomnade Natos generalsekreterare landets långvariga samarbete med alliansen och sa att han såg fram emot att ytterligare stärka partnerskapet. Trots sin långa frånvaro från Baku mindes han med glädje sina besök på 1990-talet, då han var norsk energiminister. Det nyligen självständiga Azerbajdzjan höll då på att utveckla en energisektor som flera Nato-länder nu är särskilt tacksamma för, eftersom dess gasförsörjning tryggar deras energisäkerhet.

"Jag välkomnar att Azerbajdzjan utvecklar närmare och närmare band med flera NATO-allierade och att ert land spelar en allt viktigare roll för att leverera gas", sade han och nämnde också framtida planer på att leverera grön el till Europa. Han såg det kommande globala klimatmötet COP29 i Azerbajdzjan som en viktig milstolpe. "Det är viktigt för alla som är oroade över klimatförändringarna men också viktigt för vår säkerhet eftersom dessa frågor är nära sammanlänkade."

President Aliyev inledde sina kommentarer med att påminna om att Azerbajdzjan-NATO-partnerskapet har en lång historia på mer än 30 år. "Vårt samarbete har varit positivt", sa han. "Azerbajdzjan deltog i fredsbevarande operationer i Kosovo och Afghanistan. Det var en fantastisk upplevelse för oss. Våra militärer var de sista allierade styrkorna som lämnade Afghanistan i slutet av 2021. Detta visar återigen vårt starka engagemang för vårt samarbete”.

The President also recalled their previous meetings in Brussels. “During our long-term discussions, we always talked about the occupation of Azerbaijani lands by Armenia. Now, for more than three years, this issue has not been discussed. Because Azerbaijan restored its territorial integrity and sovereignty as a result of the Second Karabakh War in 2020 and the anti-terrorist operation carried out in September last year. Thus, full sovereignty over the country’s territory was restored”.

Han sa att detta är ett tydligt exempel på hur utdragna konflikter kan lösas. "Konflikten löstes med militära och politiska medel. Vi utövade vår rätt till självförsvar enligt FN-stadgan. För närvarande är vi i den aktiva fasen av fredsförhandlingar med Armenien ... vi är närmare fred än vi någonsin har varit”.

När det gäller energi sa president Aliyev att Europeiska kommissionens utnämning av Azerbajdzjan som en pålitlig partner och alleuropeisk gasleverantör är både en stor fördel och ett stort ansvar. Han tillade att han också hade informerat generalsekreteraren om sitt lands gröna omställningsagenda. "Azerbajdzjan valdes enhälligt som värdland för COP29. Detta är ett erkännande av våra ansträngningar för grön omställning. Som ett land med rika naturresurser och fossila bränslen investerar vi i förnybara energikällor tillsammans med våra partners”.

Annons

Han sa att han hade bjudit in generalsekreteraren att besöka COP29 i november, "oavsett hans position". Detta var en hänvisning till den förestående avgången från NATO för Jens Stoltenberg, som äntligen besökte Baku efter den avgörande lösningen av Karabach-konflikten. "Fred i den här regionen är oerhört viktig för folket, länderna i regionen, men det är också viktigt för Svartahavsregionen och för den nordatlantiska säkerheten", sade generalsekreteraren. 

”Därför fred och stabilitet is inte bara viktigt här, utan för säkerheten mer allmänt”, fortsatte han. "Armenien och Azerbajdzjan har nu en möjlighet att uppnå en bestående fred efter år av konflikt. Jag uppskattar det du säger om att du är närmare ett fredsavtal än någonsin tidigare. Och jag kan bara uppmuntra er att ta denna möjlighet att nå ett varaktigt fredsavtal med Armenien”.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend