Anslut dig till vårt nätverk!

Azerbaijan

Snabbare tåg påskyndar varutrafiken mellan Asien och Europa i Middle Corridor

DELA MED SIG:

publicerade

on

En ny järnvägssträcka över Kazakstan har tagit ett godståg från Kazakisk-kinesiska transport- och logistikcenter i Xi'an till Absheron i Azerbajdzjan på bara 11 dagar. Transit genom Kazakstans stora territorium, med färja över Kaspiska havet och sedan vidare genom Georgien, antingen till Türkiye eller över Svarta havet, brukade ta mer än 50 dagar. Den kraftigt förbättrade restiden markerades vid en ceremoni i Baku, där presidenterna för både Azerbajdzjan och Kazakstan deltog, skriver politisk redaktör Nick Powell.

Tåget som transporterar 61 containrar fyllda med gods förväntas vara bara det första av uppskattningsvis 10 sådana tåg som ska ta sig de 7,000 XNUMX kilometerna varje månad. Den anlände under ett officiellt besök i Azerbajdzjan av Kazaks president Kassym-Jomart Tokayev. Han och hans värd, president Ilham Aliyev, såg tågets ankomst via videolänk under en ceremoni i den azeriska huvudstaden.

President Tokayev höll ett tal och betonade hur ett nytt transport- och logistiknätverk över Eurasien är under uppbyggnad under förhållanden av global geopolitisk turbulens, med ett nära och fruktbart samarbete mellan Kazakstan och Azerbajdzjan som spelar en nyckelroll i denna process. Genom deras gemensamma ansträngningar expanderar båda ländernas handels- och ekonomiska potential.

"Jag tror att dagens händelse kommer att gå ner som en guldsida i historien om interaktion och samarbete mellan Kazakstan och Azerbajdzjan", sa han och tillade att de två länderna är naturliga strategiska allierade. "Jag skulle vilja ta tillfället i akt att uttrycka min tacksamhet till Folkrepubliken Kinas regering för dess goda vilja och samarbete", tillade han.

Båda presidenterna gratulerade transportarbetare till deras prestation och beskrev transitering och transport som ett av många samarbetsområden mellan de två länderna. President Iliyev uppgav också att Kazakstan och Azerbajdzjan gynnar såväl andra länder som sina egna genom att samarbeta inom transit- och transportsektorn.

"I det här fallet är bilateralt samarbete en del av multilateralt samarbete inom ramen för genomförandet av både Trans-Kaspian International Transport Route och Middle Corridor-projektet", sade han. "Planerna som diskuterades idag kommer att säkerställa att järnvägarna i våra länder inte står stilla, och den här typen av containertåg kommer att bli vardag i våra liv." Han gratulerade också deras kinesiska partner.

Transport- och logistikcentret i Kazakstan, som nyligen började verka i Kina, syftar till att utveckla Mellersta korridoren och attrahera ny last, vilket avsevärt ökar mängden gods som transporteras längs rutten. En digital plattform direkt till konsument har skapats och järnvägarna i Azerbajdzjan och Kazakstan är nu integrerade i ett realtidsspårningssystem för gods längs sträckan. 

Annons

Detta enhetliga digitala system ökar mellankorridorens transparens och attraktivitet och en betydande ökning av volymen av transporterat gods planeras under hela 2024. I januari och februari nådde godsvolymerna som överfördes mellan de två ländernas järnvägsnät en halv miljon ton, en ökning med 25 % jämfört med de första två månaderna 2023.

Under president Tokajevs besök deltog han i det första mötet i det azerbajdzjansk-kazakiska mellanstatliga rådet. Han och president Aliyev undertecknade också flera bilaterala dokument, inklusive ett memorandum om stöd till små och medelstora företag i de två länderna och ett avtal om samarbete mellan Azerbajdzjans investeringsinnehav och Kazakstans statliga förmögenhetsfond. Deras statsägda oljebolag undertecknade ett avtal om ökande volymer av kazakisk olja som transporteras västerut genom Azerbajdzjan.

Båda länderna är allt viktigare partner för Europeiska unionen och inte bara när det gäller att tillhandahålla en säker, säker och pålitlig transportväg. Förutom deras oljeproduktion och potential för att leverera grön energi i framtiden är Azerbajdzjan en viktig gaskälla för EU och Kazakstan har stora reserver av råvaror som är avgörande för batteriteknik och andra aspekter av den gröna omställningen.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend