Anslut dig till vårt nätverk!

Azerbaijan

Människorättskommissionärens vädjan angående första Karabachkrigets offer

DELA MED SIG:

publicerade

on

Republiken Azerbajdzjans kommissionär för mänskliga rättigheter (ombudsmannen), Sabina Aliyeva, har vädjat till det internationella samfundet angående gravplatsen som hittades på Ergi-slätten i Aghdam-distriktet

"Tyvärr vill vi notera att under utgrävningar och byggnadsarbeten som utfördes på grundval av omfattande utgrävningar och konstruktioner i Azerbajdzjans befriade territorier, upptäcks massgravar, där offer för armenisk vandalism dödades och begravdes.

Under utgrävningarna, som utfördes i området som kallas Ergi Plain i Aghdam-distriktet, avslöjar ben som liknar mänskliga skelett nästa spår av krigsförbrytelser som Armenien begick under ockupationsperioden.

Som ett resultat av de undersökningar som genomfördes i massgravarna som upptäcktes i de territorier som befriats från ockupationen, erhölls många fakta om att dessa kvarlevor tillhör azerbajdzjanerna som tillfångatogs och togs som gisslan av de armeniska väpnade styrkorna under första Karabachkriget och dödades skoningslöst efter att ha utsatts för olika former av tortyr.

Trots upprepade vädjanden har Armenien inte klarlagt ödet för nästan 4,000 XNUMX försvunna azerbajdzjaner och har inte tillhandahållit exakta kartor över områdena med omärkta gruvor och massgravar till Azerbajdzjan, och därmed grovt brutit mot allmänt erkända normer och principer i internationell rätt.

Som kommissionär för mänskliga rättigheter (ombudsman) i Republiken Azerbajdzjan vädjar jag än en gång till världssamfundet och internationella organisationer att ta en avgörande ställning för att klargöra av Armenien ödet för nästan 4,000 XNUMX azerbajdzjanier som försvann och även överlämna korrekta kartor av omärkta gruvor och massgravar till vårt land."

Sabina Aliyeva, kommissionären för mänskliga rättigheter (ombudsman) i Republiken Azerbajdzjan. 7 april 2023

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend