Anslut dig till vårt nätverk!

Bangladesh

Gemensamma värderingar och gemensamma intressen: 50 år av Bangladesh-EU-partnerskap firas i dans

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Bangladesh och Europeiska unionen fullbordade 50 år av sina diplomatiska förbindelser 2023. Som en markering av firandet visade Bangladeshs ambassad i Bryssel upp en livlig uppvisning av bangladeshisk kultur, färger, tradition och historia genom dans på Bozar Centre for Fine Arts i Bryssel.

Det var ett glädjande tillfälle men också betydelsefullt, då Europeiska utrikestjänsten bekräftade att den var redo att förhandla om ett nytt omfattande partnerskapsavtal med landet som har blivit Sydasiens ekonomiska mirakel, skriver politisk redaktör Nick Powell.

Dansen var verkligen spektakulär. Sex dansare hade rest speciellt från Dhaka för att uppmärksamma 50 år av förbindelserna mellan Bangladesh och EU med en gripande och imponerande tolkning av deras lands historia, av landets partnerskap med EU, följt av ett firande av den rika mångfalden av dess folkliga traditioner.

Tillfället var också ett tillfälle att uppmärksamma den spektakulära karaktären av Bangladeshs förvandling under dessa 50 år och att "reflektera, tänka tillbaka och att uppskatta och vårda värdefullheten i våra band", med ord av Gunnar Wiegand, VD för Asia Pacific på Europeiska utrikestjänsten.

Wiegand reflekterade att det var ett partnerskap som skapades när både EU och Bangladesh var unga, en europeisk ekonomisk gemenskap som bara hade nio medlemmar och ett land som först nyligen hade fötts mitt i krigets förödelse. Men idag firade de båda ett partnerskap mellan den största marknaden i världen och ett land "med rätta känt som Sydasiens ekonomiska mirakel".

"Vi har både anammat demokrati och mänskliga rättigheter för att hjälpa till att bygga mer välmående samhällen", tillade han. Wiegand betonade att Bangladeshs tullfria och kvotfria tillträde till den europeiska marknaden hade varit ömsesidigt fördelaktigt; utvecklingsbiståndet var nu en liten del av samarbetet mellan EU och Bangladesh, handeln blomstrade och Bangladeshs export till Europa sköt i höjden med mer än 50 % förra året.

Wiegand berömde Bangladeshs "otroliga resa ... från en av de fattigaste nationerna i Asien, till att bli en blomstrande regional ledare, en ekonomisk mästare, snart ett land med högre medelinkomst och framför allt en pålitlig och uppskattad partner, inte bara för Europa utan för många andra”. Han sa att det var dags att ge en "ny kvalitet" till en relation baserad på gemensamma värderingar och gemensamma intressen.

Annons

Han bekräftade att EU i likhet med Bangladesh förberedde sig för att mycket snart inleda förhandlingar om en ny generation av partnerskaps- och samarbetsavtal (PCA) mellan EU och Bangladesh.

Bangladeshs EU-ambassadör, Mahbub Hassan Saleh, sa att det var en exceptionell ära och ett privilegium för honom att flagga Bangladesh i Bryssel vid ett så stolt ögonblick i dess historia när det var i färd med att ta examen från kategorin minst utvecklade. länder. Han berömde "det dynamiska och visionära ledarskapet" för premiärministern, Sheikh Hasina.

Han påminde om hur det halvsekellånga partnerskapet mellan Bangladesh och EU verkligen hade varit en fenomenalt transformerande resa. Det som hade börjat med utvecklingssamarbete 1973 hade under åren förvandlats till ett robust handelspartnerskap, där Europeiska unionen var destinationen för hälften av all Bangladeshs export. 

Ambassadören tackade EU för att vara en "mycket stabil och generös supporter och en växande partner till Bangladesh". Dess nästan en halv biljon dollar ekonomi är nu den 33:e största i världen och är på väg att vara den 24:e största 2030. "Europeiska unionens bidrag till denna imponerande utveckling av Bangladesh är enormt", tillade ambassadören.

"Det mogna Bangladesh-EU-partnerskapet expanderar nu mycket utanför områdena för handel och utvecklingssamarbete till klimatförändringar, säkerhet, blå ekonomi, förnybar energi, uppkoppling, migration, för att nämna några. Våra gemensamma värderingar om demokrati, sekularism, rättvisa, jämställdhet inklusive jämställdhet och mänskliga rättigheter fortsätter att stärka vårt starka partnerskap och göra det starkare hela tiden”.

Dessa delade värderingar hyllades på ett passande sätt genom dans, vilket markerade ett långvarigt och pålitligt partnerskap som har gått från bistånd till handel till ett bredare strategiskt område.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend