Anslut dig till vårt nätverk!

Bulgarien

Ett avtal som är dåligt för Europa och potentiellt förstört för Bulgarien.

DELA MED SIG:

publicerade

on

Bulgaria’s Prime Minister will address MEPs on Wednesday in Strasbourg. Prime Minister Denkov is set to outline his views on the challenges facing Europe and its future. One issue that he could address is an extraordinary agreement made under a previous Bulgarian administration that undermines EU energy sovereignty – writes Dick Roache

Botas-Bulgargaz-avtalet som förhandlades fram av två statligt ägda företag utan EU-insats, gynnar Ryssland och Turkiet, öppnar en inkörsport till EU för omdöpt rysk gas, trampar på EU:s principer och undergräver avsevärt EU:s "energisuveränitet". 

Bakgrunden

Den 3 januari undertecknade det bulgariska statsägda Bulgargaz och dess systerbolag Bukgartransgaz ett avtal med sin turkiska statsägda motsvarighet BOTAS.

Avtalet undertecknades mindre än en månad före det femte bulgariska allmänna valet på två år. Affären hyllades av Bulgariens dåvarande energiminister Rosen Hristov. Minister Hristov sa att avtalet löste ett problem för Bulgarien genom att ge landet tillgång till turkisk infrastruktur som behövs för att ladda upp flytande naturgas, vilket gör det möjligt för Bulgarien att köpa gas från alla internationella producenter.  

Den turkiske ministern berömde avtalet för att det tillåter Bulgarien att transportera cirka 1.5 miljarder kubikmeter gas om året, vilket bidrar till att öka försörjningssäkerheten i sydöstra Europa.

Medan ingen av ministerna gick in i detalj på frågan om källan till den gas som omfattas av avtalet, en fråga av viss betydelse för en EU-medlemsstat, rapporterade Reuters minister Hristov som kommenterade att medan Bulgarien inte kunde kontrollera gasen som skulle komma in i hans lands gasöverföringsledningar skulle se till att de tecknar avtal för LNG-leveranser som inte kommer från Ryssland." 

Annons

Bakgrund till affären

De förklaringar som de två ministrarna gav när BOTAS-Bulgargaz-avtalet "undertecknades" förringar dess betydelse avsevärt.

Det sammanhang i vilket avtalet förhandlades fram är viktigt för att förstå dess betydelse.

2022 talade president Putin öppet om sin ambition att göra Turkiet till ett ryskt gasnav för Europa. Den ryske presidenten såg en gashub i Turkiet som det bästa sättet att kompensera för gastransitkapaciteten senast med stängningen av Nord Streams rörledningar.

President Erdogan stödde entusiastiskt idén som antydde att Trace som gränsar till Bulgarien och Grekland skulle vara den idealiska platsen för navet. Den turkiske presidenten främjade också Turkiets statsägda BOTAS som den idealiska partnern för att tillhandahålla de sammanlänkningar som behövs för att betjäna ett ryskt nav.

En rapport från AP i oktober 2022, registrerade president Erdogan som bekräftade att de turkiska myndigheterna och deras ryska motsvarigheter hade fått i uppdrag att "omedelbart påbörja tekniskt arbete med det ryska förslaget". I samma rapport var den turkiske utrikesministern tydlig med att det ryska navet var tänkt att underlätta förflyttning av rysk gas "till europeiska länder som vill ha det eftersom de inte längre anser att Nord Stream 1 och 2 är pålitliga ledningar".

Omprofilering av rysk gas och undergrävande av EU:s "energisuveränitet".

Trace-gashubben när den är i drift kommer att göra mer än att ersätta transitkapacitet som Ryssland förlorade i och med stängningen av Nord Stream-rörledningarna, den kommer också att ge Ryssland den perfekta "lösningen" för att undergräva EU:s ambitioner att avvänja sig från ryskt fossil. bränsle efter 2027.

Det nya navet kommer att bli en effektiv "tvättstätt" där gas från Ryssland kan blandas med gas från andra producentländer - inklusive potentiellt andra sanktionerade producenter - omdöpt till "turkisk gas" och sedan pumpas vidare in i Europa.  

Turkiet kommer också att vara en stor förmånstagare. När Trace Hub tas i drift förväntar sig Turkiet att få betydande intäkter från sin verksamhet. Det statligt ägda BOTAS kommer att vara en förmånstagare: fler företag mer potentiell vinst.  

Utöver de betydande ekonomiska fördelar som det nya navet kan ge Turkiet, kommer det också att ge Turkiet en viktig politisk hävstång att använda i sina kontakter med EU. Navet kommer att göra Turkiet till en mycket viktig "portvakt" för EU:s gasimport.

BOTAS-Bulgargaz-avtalet kommer att vara avgörande för driften av gashubben Trace och utgör den kritiska länken för att gasen som bearbetas där ska kunna flytta in i EU:s gasnät.

Dåligt för Bulgarien

The full details of the BOTAS -Bulgargaz agreement have still to be made public. The details that are available suggest that the arrangements deliver limited tangible benefits to Bulgaria – as opposed to Bulgargaz -and could in fact cost the country dearly.

Avtalet föreskriver att hela kapaciteten vid den viktigaste sammankopplingspunkten mellan de bulgariska och de turkiska gasöverföringsnäten är exklusivt reserverad för BOTAS och Bulgargaz.

Privata bulgariska operatörer kommer inte att kunna boka kapacitet, vilket innebär att en Bulgargaz-konkurrent som vill importera LNG via turkiska terminaler inte kommer att tillåtas göra det.

Förutom att motsäga det försäljningsargument som Bulgariens energiminister, Rosen Hristov när affären undertecknades, är den diskriminerande tillgången till överföringskapacitet i affären ytterligare ett exempel på hur Bulgargaz använder alla möjligheter för att hindra konkurrensen på den bulgariska marknaden.

Affären ger Bulgargaz kapacitet att importera 1.85 miljarder kubikmeter gas per år genom den centrala sammankopplingspunkten för vilken man kommer att behöva betala en årlig serviceavgift på 2 miljarder euro till BOTAS. Avgiften måste betalas i sin helhet oavsett om Bulgargaz använder full kapacitet eller inte. Förutom att potentiellt se Bulgargaz och dess kunder besväras med en mycket rejäl räkning kommer detta krav att ge det statligt ägda företaget, som är notoriskt fientligt mot konkurrens från den privata sektorn, ett ytterligare incitament för konkurrensbegränsande beteende.

The agreement provides BOTAS with access to Bulgarian pipelines, for which a €138 million annual fee will be charged. It will also allow the Turkish operator to sell gas to consumers in Bulgaria and in neighbouring countries, a concession seen by many as ironic given Bulgargaz’s hostility to homegrown competition in Bulgaria.

Motstånd mot affären

Från början har EU:s energihandlare flaggat oro över BOTAS-Bulgargaz-avtalet. Invändningar har flaggats om den förmånliga ställning som affären ger Bulgargaz. Det har väckts oro för att den diskriminerande tillgången till överföringskapacitet, en central del av affären, ytterligare kommer att hindra konkurrensen på den redan begränsade bulgariska gasmarknaden. Europeiska kommissionen har uppmanats av gashandlare att ange om avtalet överensstämmer med EU:s marknadsprinciper.  

Den bulgariska regeringen som tillträdde den 6th June har också gjort klart att man har allvarliga farhågor.

Strax efter tillträdet kallade premiärminister Nikolay Denkov avtalet "otransparent och olönsamt". Energiminister Rumen Radev, efterträdaren till Rosen Hristov, hade en radikalt annorlunda syn på BOTAS-Bulgargaz-avtalet än hans föregångare. Där Hristov hade framställt avtalet som ett problem som rör ett infrastrukturunderskott som hindrade LNG-import, såg minister Radev det som potentiellt kosta Bulgarien miljarder utan att ge någon fördel.

I början av augusti angav den bulgariska regeringen att avtalet med BOTAS skulle utredas som en del av en översyn av den tekniska regeringens policy som föregick det. 

I oktober meddelade Denkov-administrationen att den införde en skatt på 10 euro per megawattimme på rysk gas som sänds över bulgariskt territorium.

Den nya skatten har beskrivits av bulgariska tjänstemän som att det gör det mindre lönsamt för Gazprom att transportera gas via Bulgarien, vilket bidrar till att minska EU:s beroende av ryska fossila bränslen och tvingar europeiska länder att byta till alternativa energikällor.  

Svårigheter att identifiera ursprungslandet för gasen som kommer att passera genom gas-"tvätten" som etableras vid Trace kan omintetgöra dessa ambitioner. Med tanke på det problemet ser vissa den nya skatten som ett försök att vända den anseendeskada Bulgarien åsamkas i EU-partners ögon av BOTAS-Bulgargaz-avtalet snarare än en lösning på de problem som avtalet skapar.  

Europeiska kommissionen har också indikerat att den också har för avsikt att inleda en granskning av BOTAS-Bulgargaz-avtalet.

Det är inte första gången som Bulgargaz är i kommissionens sikte. Förbättringar som har resulterat från tidigare ingripanden har snabbt vänts inte minst på grund av det höga politiska stöd som Bulgargaz alltid har kunnat räkna med.

Huruvida Bulgargaz genom att skriva på ett avtal som kan kosta Bulgarien har passerat en röd linje som undergräver det inrikespolitiska stöd som det historiskt har åtnjutit återstår att se. Vad som är säkert är att de många bristerna i BOTAS-Bulgargaz-avtalet, det öppna stödet det ger Ryssland för att arbeta kring ett strategiskt EU-mål, hävstångseffekten som det ger Turkiet för att påverka EU:s politik och det öppna föraktet för EU:s principer reflekterar ger kommissionen en "starkare hand" än den har haft vid tidigare tillfällen. Det ska bli intressant att se hur kommissionen använder den handen.  

Dick Roche är tidigare irländsk minister för Europafrågor och tidigare miljöminister. 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend