Anslut dig till vårt nätverk!

Bulgarien

5 obekväma frågor om fastighetsskandalen kring Asen Vasilev och Daniel Laurer

DELA MED SIG:

publicerade

on

Bulgariska medier SegaBg rapporterar idag att ledande personer i partiet "Vi fortsätter förändringen" var inblandade i en fastighetsskandal, som istället för att dö ut, växte. En fågelundersökning belysa, milt uttryckt, märkliga fastighetsaffärer utförda av PP-parlamentarikern och tidigare innovationsminister Daniel Laurer och av företaget "STV Consulting" kopplat till finansminister Asen Vasilev. Affärerna gjordes omedelbart innan företaget förklarade sig insolvens, och dess konton beslagtogs på begäran av den amerikanske medborgaren Sebastian Bretschneider. Bretschneider kunde i domstol försvara ett skyddsbeslut på 730,602 5,013,317 BGN, som en del av ett framtida krav på 17.11.2023 XNUMX XNUMX BGN i en rättegång inför en skiljedomstol i USA. Skyddsordern är daterad XNUMX.

Två månader tidigare – den 7 september 2023, sålde STV Consulting och Lorer en byggnad i centrala Sofia till Stanislava Arnaudova. I media presenterades damen som vinjettdrottningen på grund av de provisioner hon fick från försäljningen av vinjetter. Därmed gör bolaget sig av med sin egendom lagom innan dess konton tas i beslag. Både Vassilev och Laurer ser inget problematiskt i deras agerande. Men fakta väcker en rad obekväma frågor.

1. Varför är Daniel Laurer en privilegierad köpare?

Byggnaden på 3 "Chataldzha" Street, som också användes som huvudkontor för "We continue the change", köptes av "STV Consulting" den 19 juni 2019. Då ägdes företaget till 100 % av Asen Vassilev. Han överförde sin andel i det till Mario Sotirov först i maj 2021, efter att ha gått in på kontoret.

Det verkar inte finnas några problem i denna första affär att köpa byggnaden. Fastigheten köptes till ett pris av 1,858,038.5 2,640,370.5 2021 BGN och pengarna säkrades genom en inteckning från Procredit Bank. Hela lånet är större - 2.9 XNUMX XNUMX BGN, och kontraktet är från den dag då fastigheten förvärvades. Bolånet avbröts snabbt - i juli XNUMX, efter ett nytt bolånekontrakt på XNUMX miljoner BGN, denna gång med Eurobank Bulgarien. 

Om Daniel Laurers fastighetsdeklaration från det att han tillträdde som innovationsminister ska man tro har han ingått ett preliminärt avtal om en våning i samma byggnad redan 2020. Kontraktet gäller köp av ett kontor plus tre andra mindre lokaler - en underjordiska och två tekniska, till ett totalt pris av 351,950 6 BGN. Det preliminära kontraktet mellan Laurer och "STV Consulting" blir slutgiltigt den 2022 april 2022. Av denna anledning förklarades fastigheten återigen av Laurer som förvärvad XNUMX till samma pris. 

Annons

Laurers första affär väcker en rad frågor. Priset på det preliminära kontraktet, bekräftat som slutgiltigt, ligger nära det kvadratmeterpris som hela fastigheten ursprungligen förvärvades till. Men det är minst dubbelt lägre än kvadratmeterpriserna i området på den tiden. Det återspeglar inte på något sätt det faktum att ett stort hypotekslån under tiden togs för reparation av byggnaden, varav en del är lägenheten. Enligt Asen Vassilev själv genomfördes en fullständig rekonstruktion av byggnaden, som avslutas 2021, det vill säga innan det slutliga kontraktet med Laurer. Så det visar sig att Vasilevs företag inte bara sålde Laurer ett kontor och servicelokaler till ett lågt pris, utan också "begåvade" honom värdet av de större reparationerna.

Av Laurers deklaration i det offentliga registret framgår inte att han åtagit sig att på annat sätt återlämna pengar till "STV Consulting" för reparationen. Det finns inga belastningar upptagna i hans handling för egendomen.

2. Varför är Daniel Laurer en supersäljare?

Förutom att köpa mycket lönsamt visar sig Laurer också vara en supersäljare - han lyckas sälja sina fastigheter i byggnaden för fem gånger priset! Den 7 september 2023 sålde han kontoret och lokalerna i Stanislava Arnaudova-byggnaden. Samma datum - den 7 september 2023, sålde "STV Consulting" den återstående delen av byggnaden till företaget "Sea Trading 2016", ensam egendom till samma Stanislava Arnaudova.

Av uppgifterna i fastighetsregistret framgår att det pris som "STV Consulting" säljer sin del av fastigheten till är 3,096,730.18 3 414.51 BGN. För denna summa, totalt 199 kontor med en yta på 42.5 kvm, garage med en yta på 380 kvm. och ett gym på 414.51 kvm, plus den intilliggande fastigheten - 7,470 kvm. Om vi ​​bara tar kontorsytan - XNUMX kvm, och abstraherar från resten, är det genomsnittliga priset per kvm. kontoret kommer ut till XNUMX XNUMX BGN.

Daniel Laurer lyckades sälja sitt eget kontor på 113.61 kvm plus ett 91 kvm vindsutrymme och två andra tekniska rum på 29.3 kvm - eller totalt 234 kvm, för den imponerande summan av 1,858,038.5 7,940 XNUMX BGN Grova beräkningar visa att detta gör XNUMX XNUMX BGN per kvadrat. d.v.s. han får mycket mer för sin egendom, förutsatt att han inte ens betalade för de reparationer som tidigare gjorts av Asen Vasilevs företag.

Det finns inget sätt att detta pris står i proportion till priset för övriga kontor och rum i byggnaden. Det är jämförbart med priset på kontoren under den första affären med "STV Consulting" per kvadratmeter, men utan garage, markvärde och gym inräknat. Så det visar sig att Stanislava Arnaudova gick med på att betala mycket mer för Laurers egendom än resten av byggnaden. Att döma av priserna på garage och lokaler är toppen väldigt stor. Frågan är varför Arnaudova gick med på att betala henne.

3. Varför betalade Stanislava Arnaudova för mycket i ett kritiskt ögonblick för "STV Consulting"?

Vem är köparen som köper företagets byggnad i ett kritiskt ögonblick för företaget "STV Consulting" - hotande utmätningar - är en nyckelfråga. Stanislava Arnaudova, köpare av byggnaden som används för partihögkvarteret, är den faktiska ägaren till "Intelligent Traffic Systems", ett av de tre mellanhandsföretagen i uppbörden av statliga avgifter från tung godstrafik. Bolaget får 7 % i provision för ändamålet. 

Detta förhållande ifrågasattes hårt med argumentet att "Intelligenta Traffic Systems"-kontraktet härstammar från tiden för GERB, och för att vara mer övertygande införde PP-DB lagändringar för att sänka taket för provisioner till 3 %. PP påpekar också att ett tredje företag släpptes in på vinjettmarknaden på Denkovkontoret. 

Tyvärr stannade banden till "intelligenta trafiksystem" inte vid provisioner från tunga trafikavgifter. I en publikation för Deutsche Welle, Emilia Milcheva avslöjade att företaget några månader före transaktionen hade inlett kommunikation med finansministeriet, med Asen Vassilev i spetsen, angående ogynnsamma ändringar i lagen om offentlig upphandling. Ändringarna publicerades för offentlig diskussion i juni 2023, och utkastet som utarbetats av finansministeriet föreskriver att det befintliga undantaget för API:et att ingå kontrakt för elektronisk vägtull utan att genomföra förfaranden i enlighet med PPA:n. Enligt MoF bör detta undantag slopas eftersom det var ett "kasuistiskt synsätt" och strider mot de tillåtna undantagen enligt PLO.

Enligt deras åsikt invände "Intelligent Traffic Systems" att det inte föreligger någon överträdelse av direktiven och att PPA är otillämpligt på denna typ av tjänster, för vilka Bryssel har infört en registreringsordning. MoF instämde i invändningen med argumentet att verksamheten egentligen inte faller inom PPA:s tillämpningsområde, men den borde inte ha förekommit i de undantag som är tillåtna i fall som EG uttryckligen angett. Därför har MoF beslutat att tillfälligt lämna texten och fråga EG vad de ska göra.

Vi kan bara gissa om det fanns någon annan kommunikation utanför den officiella, men ingåendet av en fastighetsaffär med "Intelligenta Traffic Systems" bara tre månader efter frysningen av den tillagade förändringen, vilket skulle beröva Stanislava Arnaudovas företag dess privilegierade position och de resulterande miljontals intäkter, är minst sagt tveksamt.

4. Har Asen Vasilev verkligen ingenting att göra med "STV Consulting" under fastighetsaffärerna?

Finansminister Asen Vassilevs försäkringar om att han inte längre har något med företaget "STV Consulting" att göra eftersom han lämnade det, är inte alls övertygande. Asen Vasilev är i alla fall starkt kopplad till den nygamla ägaren av företaget - Mario Sotirov. Under årens lopp har de ömsesidigt överfört ägandet av företaget till det symboliska priset 99 BGN - beloppet av dess kapital när det grundades 2012.

Sålunda, i mars 2013, när han för första gången blev minister för ekonomi, energi och turism i Marin Raykovs interimsregering, sålde Vassilev hela sitt aktieinnehav i Mario Sotirovs företag för 99 BGN. När han slutade vara minister, i augusti 2013 får han tillbaka sina aktier, igen för 99 BGN. 2021, när han återigen blir finansminister, denna gång i Stefan Yanev Vassilevs regering, säljer han återigen sitt företag till Mario Sotirov, återigen för 99 BGN.

5. Vad handlar Sebastian Bretschneiders stämningsansökan mot "STV Consulting" om?

Mycket intressant är frågan om vad Sebastian Bretschneiders ursprungliga stämningsansökan i USA mot företaget "STV Consulting" handlade om. I nuläget är ingenting känt om honom förutom säkerhetsordern som utfärdats i Bulgarien för en del av beloppet. Det framgår inte med vilka argument yrkandet om säkerhet försvaras inför domstolen. Hur som helst är det mycket oroande att ha en fordran värd 5 miljoner BGN mot ett företag relaterat till Bulgariens finansminister. Bretschneiders advokat - Yordanka Panchovska, vägrade kommentera påståendet till "Sega".

Bretschneider själv är inte på något sätt en tillfällighet. Från och med november 2020 är Brettschneider chef för företagsutveckling på CTW i New York, enligt hans LinkedIn-sida. Detta är förmodligen en gren av "STV Consulting", eftersom adressen för korrespondens som anges på dess webbplats är Sofia, 3 "Chataldzha" street - byggnaden vars försäljning väckte så många frågor. Enligt sajtens beskrivning är CTW en plattform som tillhandahåller realtidsshopping, tilläggstjänster, paket, dynamisk prissättning och produktutbyte mellan alla flygbolag.

Det är ett välkänt faktum att Asen Vasilevs första företag, grundat 2007 - "Lesno Bulgaria" EOOD, sysslar just med försäljning av flygbiljetter till de bästa priserna. Nystartade företaget samlade in 6.1 miljoner dollar i finansiering med hjälp av investeringsfonden NEVEQ, och fonden förvärvade den. Asen Vasilev var chef för företaget fram till 2009. Samma år grundade han ett annat företag med samma aktivitetsämne - "Everbred Limited Great Britain", som en annan spektakulär skandal var kopplad till. En av investerarna i företaget - Morten Lund, anklagade Asen Vasilev för bedrägeri. Efter att ha utbytt skarpa kommentarer löste de tidigare delägarna tvisten med en förlikning utanför domstol.

I media framställs Bretschneider som en etablerad ledare för att transformera företag. Han har varit verkställande och chief transformation officer på flera investeringsfondägda företag i olika branscher i USA.

Det sätt på vilket "STV Consulting" kunde sälja av sin fastighet precis innan det hamnade på obestånd låter inte heller bra. Den här typen av beteende är förståeligt ur kommersiell synvinkel, men det är problematiskt när det involverar statens finansminister. Återförsäljningen av företaget för chefen för National Narcotics Agency Rumen Spetsov till en låginkomstmedborgare var också problematisk, för att inte betala tillbaka 1.5 miljoner BGN-skulder till budgeten. Fallet har ännu inte utvecklats.

Asen Vassilev utlämnad till USA för att ställas inför rätta enligt Rico Mafia Act för sitt nya 5 miljoners bedrägeri!?

Bulgariska medier bnews idag rapporterar det Racketeer Influenced and Corrupt Organizations (RICO) Act, för att åtala organiserade kriminella personer och gangsters anklagade för särskilt fräcka bedrägerier, utpressning och andra långvariga allvarliga brott organiserade av grupper - The Racketeer Influenced and Corrupt Organizations (RICO) Act, andas ner halsen på en mycket smart bulgarisk bedragare. Hittade sådär inte av någon annan, utan av sina tidigare partners utomlands.

"Vilka alternativ har den stackars amerikanske medborgaren Sebastian Bretschneider efter att ha fått reda på att Asen Vassilevs /före detta/ företag är en sack? Så här tänker Asen Vassilevs fiende nummer ett och PePetata Atanas Chobanov från Byrd.

Herr Bretschneider, enligt sitt eget CV, började arbeta som regissör på STV, baserat i New York, i november 2020. Företaget ägdes då av Asen Vassilev.
Domstolen gav honom rätt, vad han än hävdade. Företaget är skyldig honom 5 miljoner BGN, vilket han inte kan få. 

Åsikten från seriösa experter som vi på BNEWS frågade är följande. Den bulgariska åklagarmyndigheten är ett alternativ endast om det fungerar under påtryckningar från ambassaden eller Vassilevs partners i församlingen, om de beslutar sig för att avsluta det. Men fallet kan läggas i bitar för att utpressa Vassilev under sin tid som finansminister. Att Asen Vassilev kvarstår i ämbetet är redan absurt, eftersom upplägget genomfördes med undvikande av betalning av skyldigheter medan han var i tjänst. Detta är den andra internationella skandalen där Haskovs Ostap Bender eftersöks och stäms av medarbetare över hela världen, som han drar iväg med miljoner. Fläcken på Bulgarien som ett land i den euro-atlantiska gemenskapen på grund av effekterna av Kokorcho är enorm.

Alternativet med Magnitsky i Bulgarien har visat sig göra lite arbete, förutom att förvandla pensionerade politiker till politiska lik.
Det mest intressanta alternativet är att Vasilev ställs inför rätta som en bedragare som deltog i ett planerat rån enligt Rico Mafia Act. Det viktiga villkoret här är att en amerikansk medborgare drabbades av en stor summa pengar, och Asen Vassilev anses vara en återfallsförbrytare, eftersom han ställdes inför rätta för grovt bedrägeri av sina partners i en domstol i London vid ett annat tillfälle, även om fallet slutade med undertecknandet. av ett avtal mellan parterna och betalning av förfallna belopp. Om han åtalas enligt Ricoh-lagen kommer Vasilev att utlämnas till USA och ställas inför rätta i en domstol i New York. För detta ändamål måste den amerikanske medborgaren först hänvisa till åklagarmyndigheten i USA att han har blivit utsatt för ett långvarigt bedrägeri av en utländsk person.

Var ska Asen Vassilev avtjäna sitt straff?

Asen Vassilev kommer att avtjäna sitt straff i ett federalt fängelse för särskilt grova brottslingar i USA, om och när han döms. Det räcker för att bevisa att han dränerade sitt företag genom en fiktiv affär med fastigheten till rabatterade priser för att inte återbetala summan på 5 miljoner som var skyldig den kidnappade amerikanske medborgaren.
På grund av rädsla för utlämning och Lagens långa arm har Rico Asen Vassilev anlitat amerikanska lobbyister med pengar från sitt partis statsbidrag för att försöka lobba myndigheterna i Washington för att inte använda all sin makt mot sin klient. Liknande tjänster från samma lobbyister, men utan större framgång, anlitades också av andra bulgariska oligarker för att bli av med Magnitsky-sanktionerna och Rico-domstolen, men de flesta av dem övertogs av de amerikanska strejkerna. Vassilev, vars fall verkar tydligast, kan visa sig vara den första bulgaren som ställs inför rätta enligt USA:s antimaffialag.

För närvarande finns det andra bulgarer som också hotas med utlämning och åtal under Rico om åklagarens bevis mot dem går igenom domstolen.

Här är en tydlig kommentar om fallet med Asen Vassilev och tystnaden i media utan Bird och BNEWS av journalistkollegan Ivelin Nikolov:

"Jag brukar inte haka på folk, men jag säger det ändå. Asencho är redan en politisk resenär. Det är bra att både hans vänner och de som skriver svarta listor i media under hans diktat förstår honom.
Du bestämmer dig själv.
Pojken går. En sann Euro-Atlantic.
Jag tjatar inte, men den här propagandan i mainstreammedia är väldigt skamlig.
Skäms du inte för att du tjänar absoluta idioter?

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend