Anslut dig till vårt nätverk!

Bulgarien

Varför ignorerar Bulgarien medvetet EU:s energipolitik?

DELA MED SIG:

publicerade

on

För över ett decennium sedan kommenterade Europeiska kommissionen "hög energiintensitet, låg energieffektivitet och bristfällig miljöinfrastruktur hämmar affärsaktivitet och konkurrenskraft” som finns i Bulgarien – skriver Dick Roche, tidigare irländsk minister för Europafrågor och tidigare miljöminister.

Sedan rapporten publicerades har lite förändrats. Sjutton år efter inträdet i EU använder Bulgarien fyra gånger mer energi per enhet av BNP än EU-genomsnittet. Medan andra medlemsländer som gått med i EU sedan 2004 avsevärt har minskat sin energiintensitet har Bulgarien gjort små framsteg. Det är i otakt med EU-partners. Frågan uppstår varför Bulgarien medvetet ignorerar EU:s energipolitik?

Solidaritetens Ande

Den ryska invasionen av Ukraina 2022 innebar stora utmaningar för Europeiska unionen.

Inom energisektorn där det sedan en tid varit uppenbart att EU var alltför beroende av import av ryska fossila bränslen var utmaningarna särskilt akuta.

Inför invasionen sjönk den ryska gasexporten med 80 miljarder kubikmeter. Medan EU redan hade åtagit sig att fasa ut importen av ryskt fossilt bränsle "så snart som möjligt" utgjorde minskningen av ryska gastillgångar och krigsutbrottet utsikterna till en mycket verklig kris. Det fanns dystra förutsägelser om att Europa skulle kunna bli en ödemark av mörka isbelagda städer med företag och hushåll som står inför stora energiräkningar och med energiintensiva industrier som står inför nedläggning. Detta var en tid för EU-solidaritet och snabba åtgärder.

EU, till sin förtjänst, reagerade snabbt på krisen. Den 29 juni 2022 antogs förordning EU 2022/1032 av EU:s medlagstiftare.

Annons

Lagändringarna antogs på rekordtid på grund av vad kommissionär Kardi Simson identifierade som en "solidaritetsanda" bland EU:s nyckelaktörer.

Gaslagringsförordningen från juni 2022 och genomförandeförordningen som antogs i november efter, satte ambitiösa mål för gaslagring för medlemsstaterna. EU-länderna var skyldiga att försöka fylla 85 % av EU:s totala underjordiska gaslagringskapacitet 2022 och att fylla 90 % av Europas gaslagringskapacitet senast den 1 november 2023.

Dessa mål uppnåddes inte bara utan de överträffades. I november 2022 uppnåddes en genomsnittlig lagringsnivå för hela EU på 94.9 %. Vid slutet av eldningssäsongen 2022 var den genomsnittliga lagringsnivån fortsatt hög, 83.4 procent av kapaciteten. I november 2023 låg EU:s gaslagringsnivå på 99 % av kapaciteten.

De arrangemang som infördes i den förordningen spelade en central roll för att undvika EU:s energikris som många hade förutsett.

Solidaritet mindre uppenbar på ett område

Denna anda av solidaritet var dock mindre påtaglig på ett område. Den roll som privata operatörer spelar när det gäller att skydda Europas gasindustri har inte blivit underkänd. Ingenstans är detta tydligare än i Bulgariens fall.  

För att uppnå de ambitiösa EU-lagringsmålen som sattes upp 2022 krävdes extraordinärt samarbete mellan medlemsländerna: det krävde också ett nära samarbete mellan regeringar och aktörer inom den privata sektorn.

När EU:s förordningar förbereddes höjde gaspriserna. De som utarbetade lagstiftningen insåg att kostnaden för att köpa gas för att lagras kan innebära allvarliga ekonomiska utmaningar för gasindustrin och i synnerhet för privata operatörer.   

För att hantera de finansiella riskerna ålägger artikel 6b.1 i förordningen som antogs i juni 2022 medlemsstaterna att "vidta alla nödvändiga åtgärder, inklusive tillhandahålla ekonomiska incitament eller kompensation till marknadsaktörer" som är involverade i att uppfylla de "uppfyllelsemål" som anges i förordningen .

Den kompensationsmekanism som föreskrivs i förordningen var avsedd att skydda alla gasleverantörer som "trappade upp" och spelade sin roll i EU:s ansträngningar för att klara vintrarna 2022 och 2023. Det var inte så mekanismen tillämpades i Bulgarien.

Alltid Outrider

Inför EU:s energiråd i mars 2023 publicerade kommissionen sin rapport om hur gaslagringsarrangemangen fungerar.

Rapporten gav en positiv översikt över åtgärder som vidtagits av medlemsstaterna för att uppfylla skyldigheterna för gaslagring. Den var dock tyst om de kompensationsmekanismer som införts i medlemsstaterna. Däremot var bulgariska politiska personer inte tysta i frågan.  

Dagarna före rådets möte meddelade Bulgariens dåvarande energiminister Rosen Histov att han förde en diskussion med intressenter i frågan om en kompensationsmekanism som, föreslog han, skulle täcka kostnaden för den mycket dyra gasen som pumpas in i Bulgariens underjordiska förråd. Ministern som inte utvecklade vilka intressenter han var i kontakt med sa att det var hans avsikt att höja kostnaderna för gaslagring med ministerkolleger i Bryssel.

Bulgariens president Ruman Radev talade också i frågan. Han föreslog att EU borde träda in för att stödja medlemsländernas ansträngningar att hitta ett sätt att kompensera för värdefallet på gas som lagras. Ordförandens idé om att Bryssel skulle "ta upp kontrollen" blev ingenting.  

Istället för att införa en kompensationsmekanism som överensstämmer med de krav som EU ställde upp i juni 2023, införde Bulgarien ett lågräntelånesystem som gav Bulgargaz 400 miljoner euro, medel som få förväntar sig någonsin kommer att återbetalas. Privata operatörer som ansökte om att utnyttja systemet kom ingenstans; de har "utlämnats i kylan", tvingats axla den enorma bördan av att finansiera gasen som köptes när naturgaspriserna var på det högsta genom sina egna resurser.

Arrangemanget illustrerar återigen en bulgarisk benägenhet att använda alla tillfällen för att gynna ett statligt ägt företag, med mindre än enastående resultat, till nackdel för privata operatörer, själva motsatsen till EU:s politik.

Dags för handling från EU

EU-kommissionen har varit anmärkningsvärt, skulle många säga, överdrivet tolerant mot den särställning som statsägda Bulgargaz, en del av koncernen Bulgarian Energy Holding (BEH) har i Bulgariens energisektor.

Som nämnts tidigare noterade kommissionen 2013 Bulgariens hög energiintensitet, låg energieffektivitet och bristfällig miljöinfrastruktur som den ansåg hämma "affärsaktivitet och konkurrenskraft". Dessa negativa positioner uppstod och fortsätter att existera till en stor del från den tvångskontroll som det statligt ägda Bulgargaz har fått utöva inom energisektorn.

Under 2018 böt kommissionen efter en år lång granskning företaget på 77 miljoner euro för att ha blockerat konkurrenters tillgång till viktig infrastruktur och brutit mot EU:s antitrustregler. Kommissionens agerande var föremål för ett slående politiskt tryck i Bulgarien. Vid ett tillfälle röstade alla 176 parlamentsledamöter närvarande i det bulgariska parlamentet för en motion om att förkasta kommissionens ståndpunkt.

Efter utdömandet av böterna tog den bulgariska regeringen vad vissa såg som ett tecken på att saker och ting förändrades. Den införde ett program enligt vilket betydande mängder gas skulle göras tillgänglig för tredje part. Detta ansågs vara ett steg i rätt riktning som skulle främja liberaliseringen av den bulgariska gasmarknaden. Det hoppet var kortlivat: programmet lades ner utan förklaring en månad innan det skulle sätta igång.

I januari 2023 visades ytterligare en demonstration av den extraordinära position som Bulgargaz-gruppen åtnjuter i Bulgarien genom tillkännagivandet att företaget, utan någon anmälan till EU, hade undertecknat ett mycket kontroversiellt avtal med sin turkiska motsvarighet BOTAS.

Det avtalet ger en "bakdörr" för ommärkt rysk gas att komma in i EU, strider mot EU:s ambitioner att avvänja Europa från ryska fossila bränslen, undergräver EU:s "energisuveränitet" och ger turkiskt politiskt ledarskap en betydande hävstång för användning i framtida affärer med EU.

 Avtalet ger slående konkurrensfördelar till båda dess undertecknare och stärker det strypgrepp som Bulgargaz har över konkurrensen i Bulgarien.

Även om BOTAS-Bulgargaz-avtalet hyllades av den bulgariska regeringen vid tidpunkten för dess undertecknande, har det blivit hårt kritiserat av den bulgariska regeringen som tillträdde i juni förra året. Regeringen ser över avtalet som en del av en granskning av den politik som antagits av dess föregångare.  

Avtalet har även ringt larmklockor med EU-kommissionen. I oktober förra året tillkännagav kommissionen en undersökning av avtalet och bad Bulgargaz att förse den med en omfattande lista över handlingar som rör det. Det tillkännagivandet stämde överens med tillkännagivandet den 7th februari att kommissionen ansåg att Bulgarien hade underlåtit att uppfylla sina skyldigheter enligt förordningen om tryggad gasförsörjning kan vara ett tecken på att toleransen för i vilken utsträckning Bulgariens energipolitik, särskilt när det gäller gas, håller på att ta slut. Tiden får avgöra.

För att återgå till frågan som ställdes inledningsvis – varför ignorerar Bulgarien medvetet EU:s energipolitik? Svaret, åtminstone delvis, verkar vara en extraordinär tro i vissa politiska kretsar på den statliga ägarmodellen.

Bulgarien är inte alls det enda medlemslandet som gick med i EU med statliga företag inom viktiga ekonomiska sektorer. Irland är ett exempel. När Irland gick med i det dåvarande EEC 1973 var statligt ägda företag nyckelaktörer inom energi, transport, kommunikation och hade en närvaro i en rad andra sektorer. Irlands statsägda företag grundades av praktiska snarare än ideologiska skäl. De spelade en viktig roll i sin tid. Under åren sedan Irland gick med i EU har ett betydande antal av dessa företag helt eller delvis absorberats i den privata sektorn. Andra har av olika anledningar gått i konkurs. De som finns kvar verkar på en liberaliserad och konkurrensutsatt marknad. Även om vissa kan ångra dessa förändringar, är den praktiska verkligheten att en öppen konkurrenskraftig ekonomi där privata företag uppmuntras att frodas är nyckeln till Irlands ekonomiska tillväxt. Bulgarien skiljer sig inte så mycket från Irland – en öppen konkurrenskraftig ekonomi kommer mer sannolikt att leverera än att hålla fast vid en ekonomisk modell som är rotad i det förflutna.   

Dick Roche är en tidigare irländsk minister för Europafrågor och tidigare miljöminister

Foto: KWON JUNHO on Unsplash

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend