Anslut dig till vårt nätverk!

Egypten

En ny gryning för Ryssland och Egypten, och en väckarklocka för väst

DELA MED SIG:

publicerade

on

Egypten, pyramidernas och Nilens romantiska land, ett civilisatoriskt epicentrum och kulturkälla, var känt som "Ras land" på grund av den forntida egyptiska solguden Ras viktiga roll. Mycket har naturligtvis förändrats sedan den falkhövdade gudomens dominans i regionen. Egypten är idag en muslimsk stat, den folkrikaste arabstaten, men solen går återigen upp i en ny gryning vad gäller landets internationella syn. 

Egypten, ett eftertraktat pris under det kalla krigets stora strider, är idag hjärtat av en stor geopolitisk klyfta. Medan Egypten har hållit fast i det västra lägret under de senaste fyrtio åren, sedan president Abdel Fattah el-Sisi tog kontrollen över Egypten 2014, med Moskva som stödde hans störtande av den muslimska brödraskapet-ledda regimen, har Kairo avsevärt fördjupat sina band med Ryssland. .

Och relationen blir bara starkare.

Under 2018 undertecknade de två länderna ett avtal om ett omfattande partnerskap och strategiskt militärt, säkerhet, handel och ekonomiskt samarbete, vilket uppgraderar sina relationer till oöverträffade nivåer. Detta är en del av president Sisis strategi för att utnyttja klyftan mellan USA och Ryssland, som påminner om de skickliga manövrarna som utfördes av alliansfria länder under det kalla kriget.

Egypten, världens största veteimportör, har länge varit beroende av rysk spannmål. Före Rysslands invasion av Ukraina kom 80 procent av Egyptens spannmålsimport från de två krigförande länderna. Beroendet av Ryssland har bara intensifierats ytterligare sedan invasionen av Ukraina fick de globala livsmedelspriserna att skjuta i höjden.

Detta gav kontroversiellt upphov till den påstådda "vapen för vete"-affären (liknande ett tidigare avtal som Ryssland kan ha undertecknat med Nordkorea), enligt vilket Egypten i hemlighet skulle förse Ryssland med raketer i utbyte mot mat.

Den egyptiska staten har givetvis gett subventionerat bröd till tiotals miljoner fattiga egyptier i årtionden; idag förlitar sig mer än 70 miljoner av totalt 104 miljoner egyptier på dessa åhörarkopior. Som ett resultat av detta kan Egypten, trots sekretessen, ha räknat ut att risken för amerikanska sanktioner är lägre än risken för den oundvikliga oro som skulle följa om matbrist och höga priser inte åtgärdades.

Annons

Det egyptiskt-ryska militära samarbetet är också omfattande; trots de massiva biståndspaket som den nordafrikanska nationen får från USA varje år. Enligt Stockholms internationella fredsforskningsinstitut kom 60 procent av Egyptens vapenköp från 2014 till 2017 från Ryssland.

På infrastrukturområdet har Ryssland investerat i flera egyptiska projekt, inklusive ett kärnkraftverk på 28.5 miljarder dollar som till största delen finansierats genom ett ryskt lån. Ett annat exempel är den ryska industrizonen i East Port Said och en plan för att uppgradera det egyptiska järnvägsnätet. Detta är mer än en enkel ekonomisk relation; det visar på ryska ambitioner att spela en nyckelroll i att omforma regionens industriella och logistiska landskap, som på något sätt påminner – om än i mindre skala – om Kinas Bälte- och väginitiativ.

Denna påtagliga kampanj stöds av ett bredare krig för att vinna över nationens hjärtan och sinnen. Idag verkar Ryssland vinna informationskriget i Egypten. Ryska medier som RT Arabic och Sputnik är extremt populära, och RT Arabic har blivit en av de mest trafikerade nyhetswebbplatserna i landet. Detsamma gäller för Egyptens inhemska media, eftersom många av landets ledande byråer har undertecknat bindande kontrakt för att förstärka ryska sändningar och program över båda nationerna.

Genom att använda dessa butiker främjar Ryssland en mängd desinformation om dess invasion, såväl som anti-amerikanska känslor, i synnerhet ifrågasätter effektiviteten av sanktioner mot Ryssland.

Sändningar och artiklar hävdar upprepade gånger att det i själva verket är västvärlden som är ansvarigt för livsmedelskrisen, och inte den ryska invasionen.

Slutligen pumpar dessa butiker ut innehåll som betonar de överdrivna fördelarna med rysk-egyptisk handel och investeringar, samtidigt som de tona ner de mycket viktigare egyptisk-amerikanska och egyptiska-EU-relationerna.

Denna oroande utveckling påminner om den historiska kalla krigets sovjet-egyptiska relationer, som var en stor orsak till regional instabilitet. Egyptens omfamning av Ryssland kommer naturligtvis med en allvarlig grad av risk, med tanke på att dess största handelspartner är USA, ett land som också förser Egypten med 1.3 miljarder dollar i bistånd årligen.

Medan den egyptiska regeringen fortsätter sin balansgång, skulle västvärlden göra klokt i att ytterligare hjälpa Egypten att tackla sin livsmedelsförsörjningskris, och släppa beroendet av den stora ryska björnkramen.

I själva verket, när ökensolen går upp i denna nya internationella gryning, är det dags för väst att vakna upp och ta itu med den pågående desinformationen och desinformationen som Ryssland driver i denna samtida episka kamp för hjärtan och sinnen i det stora landet Nilen.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend