Anslut dig till vårt nätverk!

Frankrike

Rätten till abort kommer att inskrivas i den franska konstitutionen

DELA MED SIG:

publicerade

on

Rätten till abort kommer snart att inskrivas i den franska konstitutionen. Senaten har just godkänt en lag baserad på ett initiativ från 2022 av Mélanie Vogel, fransk grön senator och medordförande för Europeiska gröna partiet (EGP). 

Det är första gången i världshistorien som rätten till abort skrivs in i ett lands grundlag. De gröna i Europa vill gå längre och garantera tillgång till abort i hela Europeiska unionen. 

Senator och EGP medordförande Mélanie Vogel (Les Écologistes, EELV)"Hoten mot abort över hela Europa, liksom störtandet av Roe vs Wade av USA:s högsta domstol i juni 2022 var en Wake-up call. We don’t want this right to be taken away from us like women in America, Poland, Hungary and so many others around the world. Today we send a strong message to Europe and to the world: Abortion right is a fundamental right, it is one of the conditions for us to live in a free and democratic society, and for this reason, we must solemnly commit to never attack or threaten it”.

De gröna i Europa vill gå längre och säkerställa tillgången till säker abort i hela EU. De Förlängd kongress av de gröna i Europa antog kravet att rätten till säker abort ska utvidgas över hela EU i valet 2024 Manifestet, kallad "Courage to Change", den 4 februari 2023 i Lyon, Frankrike. 

Mélanie Vogel sade: "Denna seger i Frankrike är en utgångspunkt, endast möjlig på grund av den massiva mobiliseringen i samhället. Jag är säker på att tack vare feministers mobilisering kommer andra länder att följa efter. Som gröna vill vi att sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, inklusive rätten till säker abort, ska bli grundläggande rättigheter i hela Europa. De bör höra hemma i EU-fördragen och i den direkt tillämpliga stadgan om de grundläggande rättigheterna”.

Bakgrund

  • Sedan åsidosättandet av Roe vs Wade har 14 delstater i USA förbjudit frivillig avbrytande av graviditeten på deras territorium. Högern är också under attack i vissa europeiska medlemsstater.
  • In 2022, Hungary’s government tightened its abortion rules, which will make the process of pursuing a termination more bureaucratic for pregnant women.
  • År 2020 förbjöd en polsk domstol, kontrollerad av lojalister från den högerextrema lag och rättvisa (PiS/ECR) regeringen nästan alla aborter. Den nya polska regeringen, som de gröna är en del av, har som en prioritet att lätta på Polens nästan totala abortförbud. 

Annons

Förslagets kronologi

  • Mélanie Vogel presenterade först en förslag till grundlag i september 2022. Förslaget avslogs först i en märkbart snäv omröstning i oktober 2022.
  • Lagförslaget togs sedan upp i nationalförsamlingen som antog det i november 2022. Senaten röstade om en ändrad version av det i februari 2023.
  • I mars 2023, Frankrikes president Emmanuel Macron tog upp idén och föreslog så småningom en lag i december 2023. I januari 2024 Assemblee Nationale antog det. Detta är texten som har godkänts av senaten i dag.
  • Den konstitutionella reformen kommer att röstas om av kongressen, franska under- och överhus tillsammans i Versailles den 4 mars. 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend