Anslut dig till vårt nätverk!

Frankrike

Frankrike antar ny anti-kultlag mot senatens opposition

DELA MED SIG:

publicerade

on

Lagen skapar ett nytt brott av "psykologisk underkastelse", begränsar möjligheten att kritisera vanliga medicinska behandlingar och äventyrar allvarligt religions- och trosfriheten. Av Massimo Introvigne, en italiensk religionssociolog som skriver för Human Rights Without Frontiers (HRWF).

Den 9 april antog Frankrike äntligen sin nya ändrade anti-kultlag, efter månader av debatter där regeringen misslyckades med att övertyga senaten, som den 2 april återigen förkastade texten i sin helhet. Men under det säregna franska systemet, om senaten och kammaren uttrycker oförenliga ståndpunkter om ett lagförslag, råder kammarens omröstning. Medan regeringen lobbade hårt mot parlamentarikerna till förmån för texten, var oppositionen betydande även i kammaren, där lagen godkändes med 146 "ja" och 104 "nej".

Ändå har lagen nu antagits, även om det betydande motstånd den stötte på kanske kan påverka dess efterlevnad. Lagens namn syftar på att "förstärka kampen mot kultiska avvikelser". Anledningen till ett nytt tillslag mot "kulter" är att antalet "saisines" som tas emot av den statliga anti-kultbyrån MIVILUDES växer. Som Bitter vinter har dokumenterat "saisines" är inte rapporter om faktiska incidenter, inkluderar enkla frågor som skickas till MIVILUDES, och kan lätt vara falska eller manipulerade.

Det påstås också att "kulter" växte under covid och några spred idéer mot vaccination. Därför skapas ett nytt brott av "provokation att överge eller inte genomföra en nödvändig medicinsk eller profylaktisk behandling", i allmänhet rekommenderad av läkarkåren, som bestraffas med ett års fängelsestraff plus böter. Uppenbarligen går konsekvenserna långt utöver COVID och vacciner.

Observera att statsrådet, när det granskade lagförslaget, rekommenderade att släppa denna artikel som farlig för yttrandefriheten och "friheten för vetenskapliga debatter". Regeringen avvisade dock statsrådets rekommendation och behöll artikeln. Kampen i senaten ledde bara till införandet av en ny paragraf som skyddar "visselblåsarna" som avslöjar tvivelaktiga metoder från medicinska företag.

Anti-kultåtgärderna förstärks också genom att tillåta anti-kultföreningarna att vara närvarande i rättsfallen mot "kulter" som civila parter och genom att uppmuntra domare och åklagare att inhämta yttrande från MIVILUDES om grupper som de dömer eller lagför. Parlamentariska ändringar gav också MIVILUDES en ny och förstärkt status.

Kärnan i det nya lagförslaget är skapandet av ett nytt brott "psykologisk underkastelse". Lagen säger att "Det är straffbart med tre års fängelse och böter på 375,000 XNUMX euro att placera eller bibehålla personer i ett tillstånd av psykisk eller fysisk underkastelse till följd av utövande av allvarliga eller upprepade påtryckningar eller tekniker som kan försämra deras omdöme och har som orsakar allvarlig försämring av deras fysiska eller psykiska hälsa eller leder till att de begår en handling eller avstår från att handla som är allvarligt skadlig för dem”.

Annons

Straffet kommer dock att vara "fem års fängelse och böter på 750,000 XNUMX euro" när den "psykologiska underkastelsen" involverar en minderårig eller "en person vars särskilda sårbarhet, på grund av ålder, sjukdom, handikapp, fysisk eller psykisk brist eller graviditet, är uppenbar eller känd för gärningsmannen”. Samma höjda straff tillämpas "när brottet begås av de facto eller de jure ledaren för en grupp som bedriver verksamhet i syfte eller effekt att skapa, upprätthålla eller utnyttja den psykologiska eller fysiska underkastelsen hos de personer som deltar i dessa aktiviteter" (läs en "kultledare) eller "när brottet begås genom användning av en offentlig kommunikationstjänst online eller genom ett digitalt eller elektroniskt medium" (inriktad på "kultisk" propaganda via webbplatser och sociala medier).

Straffet höjs ytterligare till sju års fängelse och böter på en miljon euro när två av ovanstående omständigheter inträffar tillsammans eller "brottet begås som en del av ett organiserat gäng av medlemmar i en grupp som bedriver verksamhet i syfte eller verkan att skapa , upprätthålla eller utnyttja den psykologiska eller fysiska underkastelsen hos personer som deltar i dessa aktiviteter”. För anti-kultister är "kulter" som utövar "psykologisk underkastelse" per definition "organiserade gäng".

Det är viktigt att förstå skillnaden mot de tidigare befintliga bestämmelserna om missbruk av svaghet (missbruk av svaghet) och varför regeringen anser att den nya brottsligheten kommer att göra det möjligt att kriminalisera 'kultiska avvikelser' som inte fångats av den tidigare lagen. De missbruk av svaghet straffades när ett offer befann sig i en "svaghetssituation" och (påstås) ha letts genom psykologiska tekniker för att göra något skadligt mot sig själv, till exempel att ge en stor donation eller överlämna sig sexuellt till "kultledaren".

I den inledande kommentaren till den nya lagen hävdade regeringen att "Om-Picard-lagen [dvs. anti-kultlagen från 2001] i sin nuvarande text inte tillåter att direkt inkriminera den psykologiska eller fysiska underkastelsestatus som bestäms av operationer och tekniker som syftar till att sätta offret under kontroll av gärningsmannen”.

Det nya brottet skiljer sig från missbruk av svaghet i två avseenden. För det första är det inte nödvändigt att offret befinner sig i en situation av "svaghet". Alla kan bli offer för "psykologisk underkastelse". För det andra är användningen av "eller" snarare än "och" i meningen som kopplar samman försämringen av offrets mentala hälsa och det faktum att "hjärntvättningsteknikerna" kan leda till att den manipulerade personen gör något som är skadligt för sig själv. Som samma inledande rapport förklarar, tillåter detta "eller" att straffa den "psykologiska underkastelsen" även när det inte kan bevisas att offret har föranletts till ett självskadande beteende. Det kommer att räcka med att hävda att "en försämring av mental hälsa" har inträffat.

Rapporten preciserar att situationer med psykologisk underkastelse nästan per definition genererar en "försämring av offrets psykiska hälsa". Därför kommer att använda de mystiska "teknikerna som skapar en situation av psykologisk underkastelse" att bestraffas även när offret inte ägnade sig åt något specifikt beteende som kan klassificeras som självskadande. När allt kommer omkring hävdar antikultister att att gå med i eller stanna kvar i en "kult" i sig är en fara för den mentala hälsan. Och kom ihåg, anti-kultföreningarna kommer att vara en del av rättegångarna för att driva denna teori, och när man är osäker uppmanas åklagarna och domarna att inhämta yttrande från MIVILUDES.

De flesta forskare inom nya religiösa rörelser är överens om att "hjärntvätt" inte existerar och att dess anklagelse i grunden är ett bedrägeri. När den normala processen för religiös övertygelse har till syfte att tro och sedvänjor som de befogenheter som anses vara "normala", hävdas det att det inte finns någon "hjärntvätt". När övertygelserna och sederna är icke-konventionella eller impopulära, erbjuds detta som bevis på att endast "hjärntvättade" offer kan omfamna dem eftersom de har försatts i en status av "psykologisk underkastelse".Den franska regeringen förkunnar högtidligt att den genom den nya lagen inte kriminaliserar trosuppfattningar, bara de tekniker genom vilka vissa trosuppfattningar främjas. I själva verket är dock beviset för att en tro har inpräntats genom "olagliga" tekniker att anti-kultisterna, MIVILUDES, majoriteten av samhället eller media betraktar den som en "kultisk avvikelse". Frankrikes besatthet för les sekter, som noterats av ledande internationella forskare, fortsätter att göra landet till en av de värsta platserna i den demokratiska världen för religions- och trosfrihet.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend