Anslut dig till vårt nätverk!

Mänskliga rättigheter

“Sects – Twisted Beliefs” – Bokrecension

DELA MED SIG:

publicerade

on

"Oavsett om vi använder begreppet sekt eller sekt är sekterna svåra att definiera. Men med sin irrationella kontroll på människor, att tala om sekter är att hänvisa till en mänsklig gemenskap vars medlemmar strikt följer samma filosofiska, religiösa eller politiska doktrin, i konkurrens med andra grupper. Om vi ​​hänvisar till definitionen i Larousse-lexikonet så är det en grupp människor som bekänner sig till samma lära (filosofiska, religiösa, etc.) till exempel: sekten Epikuros. Termen "sekt" täcker en sammanslutning av filosofer lika mycket som vilken religion som helst. "Kristendomen är en framgångsrik sekt", enligt Ernest Renan, en fransk historiker och filolog som spelade en stor roll i födelsen av "religionsvetenskaperna" på 19-talet. I själva verket, härstammade inte kristendomen från en sekt av den judiska religionen? Faktum är att det inte finns någon definition av "sekt" i vår lag. Det är därför lämpligt att använda begreppet "sekteristiska drifter".

Ovanstående stycke, – skriver den belgiske författaren André Lacroix, är från inledningen av den nya boken “Sects – Twisted Beliefs” av den oberoende författaren Albert Jacques. Som pensionerad oberoende journalist/skribent ägnar Jacques en del av sin tid åt att undersöka och avslöja falska trosuppfattningar och skadliga sekter. Det är bara genom noggrann observation, analys och korrekta rättsliga åtgärder som vi som samhälle kan hoppas på att besegra dessa avskyvärda organisationer.

Så varför skulle han skriva en bok om en sekt? Hans personliga erfarenhet kan ge några svar: "Först och främst visade det sig att en medlem av min familj blev en anhängare av en sekt och att från det ögonblicket förändrades hans beteende. Det mest häpnadsväckande för mig var hans inställning till sina föräldrar och sin bror. Han försökte värva sin bror till sekten. Efter hennes brors vägran blev han en främling i hennes ögon. Sedan dess när han säger min bror så är det en medlem i sekten han pratar om. Till slut förnekade han sina föräldrar, sekten blev hans enda familj. Några häpnadsväckande nyheter där sekter var inblandade fångade min uppmärksamhet. En resa till USA fick mig definitivt att engagera mig genom att först göra en rapport, sedan en bok. I Phoenix reste jag en dryg kilometer där kyrkorna följde efter varandra på båda sidor om vägen. I själva verket var dessa platser för tillbedjan som tillhörde olika sekter, en term som ignoreras i USA. Även om vi här är försiktiga med dessa sekter, av vilka några till och med är förbjudna, i USA inga problem, de är väletablerade. Så när jag började skriva den här boken visste jag att jag var på väg nedför en stenig väg. Sekterna gillar inte att folk intresserar sig för mycket för sina prebends och kommer inte att stanna vid något för att behålla dem.”

"Till skillnad från många var Jacques inte rädd för att häftigt uttrycka sina upptäckter om trosfrihetens ursäkt för att dölja skadligt beteende. I ett samhälle där vi predikar trosfrihet, misslyckas vi ofta med att inse hur sådan frihet döljer en mörk verklighet av övergrepp.” Professor Hassan, en världskänd anti-kultexpert, skriver i förordet till denna bok. Han är grundare och chef för Freedom of Mind Resource Center, som hjälper människor att undkomma kultkontroll.

Hur man skriver den här boken säger författaren: ”All min information kommer från många avfällingar som vill prata om det tryck de möter när de lämnar sekten och från vittnesmål och uttalanden från inflytelserika personer i kyrkliga kretsar eller andra religioner. Viktiga personer från olika religioner känner inte igen dessa sekter som schismer utan som rörelser utanför religionen. Jag drabbades av förnedring och press från människor vars primära aktivitet är att försvara sekter mot alla odds. På detta tema motsätter de sig de belgiska och tyska myndigheterna i ämnet Jehovas vittnen, den sydkoreanska regeringen, de taiwanesiska myndigheterna och på senare tid de japanska myndigheterna sedan mordet på den tidigare japanska premiärministern Shinzo Abe. De attackerar regelbundet och virulent organisationer som MIVILUDE eller FECRIS. Dessa organisationer övervakar sekter och säkerställer att de inte går över den röda linjen och kommer till hjälp för offer och föräldrar till offer för dessa sekter.”

Mr André Lacroix, en belgisk oberoende författare, gav följande kommentarer efter att ha läst den här boken: "Utmärkt studie som tydligt återspeglar den globala dimensionen av sekteristiska rörelser, deras antal såväl som deras ideologiska och politiska konvergenser. Det är väldigt tydligt och lätt att läsa.”

Boken introducerar utförligt aktiviteterna, organisationsstrukturen och metoderna för att kontrollera troende i några välkända kulter i världen. Om hjärntvätt och kontroll av sekter, Mr. André Lacroix: "Sekternas propagandister är ganska smarta; de vet hur man drar fördel av förlusten av andliga referenspunkter bland många av våra samtida såväl som sin historisk-politiska okunskap för att destillera sitt budskap och samla in tillräckligt med ekonomiska resurser för att öka sin publik. Deras förmåga att framställa sig själva som förkämpar för religionsfrihet är särskilt farlig eftersom det sannolikt lockar sympati. ”

Annons

Talar om hur man kan minska eller förhindra frestelsen och förföljelsen av vanliga människor av sekter? Båda oberoende skribenter gav sina egna råd, med Albert Jacques som sa: ”Den senaste MIVILUDE-rapporten visar att sekteristiska övergrepp har återuppstått i Frankrike, vilket är anledningen till att nationalförsamlingen i Frankrike tog sitt ansvar och antog lagförslaget som syftade till att stärka kampen mot sekteristiska övergrepp och förbättrat stöd till offer. Europaparlamentet bör inspireras av sina franska kollegers agerande och agera på europeisk nivå eftersom dessa sekters agerande inte har några gränser. Europeiska befolkningar måste skyddas, särskilt eftersom det bakom dessa ockulta fasader av sekter gömmer sig en del barnkriminella aktiviteter. Och jag avslutar med en varning till de europeiska myndigheterna eftersom dessa sekter organiserar intensiv lobbyverksamhet med ledamöter av Europaparlamentet och institutioner. De har redan en fot i huset.”

André Lacroix förslag är: “ Första sättet att bekämpa sekter: information. Som sådan tycker jag att det i Belgien är beklagligt bristen på resurser som tilldelats CIAOSN (Centrum för information och råd om skadliga sekteriska organisationer), en brist som detta center fördömde i dess verksamhetsrapport 2017–2023. Alla i Belgien känner till OCAM, samordningsorganet för hotanalys, men vem känner till CIAOSN? Skulle inte sekter utgöra ett allvarligt hot? Det skulle utan tvekan vara värt att söka audiens hos partiordföranden för att uppmärksamma dem på faran med sekter; begär också en audiens hos utbildningsministrarna för att se om det skulle vara möjligt att anordna informationstillfällen i skolor. ”

I slutändan är professor Hassans kommentarer mycket viktiga: ”Det är med ära jag citeras, diskuteras och förklaras i den här boken, jag kan bara be dig, läsaren, att skydda dem som du omhuldar från att falla offer för dessa manipulationer. ”

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend