Anslut dig till vårt nätverk!

Frankrike

Franska protester: Europeiska kommissionen överväger alternativ med IRU

DELA MED SIG:

publicerade

on

IRU och dess medlemsförbund från Frankrike, Rumänien och Spanien har träffat EU:s transportkommissionär Adina Vălean om åtgärder för att skydda förare och vägtransporttjänster mitt i de pågående franska bondeprotesterna.

Kommissionsledamot Adina Vălean bjöd in IRU, tillsammans med sina vägtransportföreningsmedlemmar från Frankrike (FNTR), Rumänien (UNTRR) och Spanien (ASTIC), att diskutera situationen för transportblockeringar och attacker mot last som transporteras på väg i samband med den franska bonden protester. De rapporterade attackerna har riktats mot spanska och rumänska lastbilar som fraktar jordbruksprodukter och kött från Spanien.

Kommissionären fördömde våldet mot förare och deras last och sammanfattade de åtgärder som vidtagits för att stödja sektorn.

EU:s transportkommissionär Adina Vălean sa: "Vägtransporter är avgörande för våra leveranskedjor och inre marknad, och lastbilschaufförer är viktiga arbetare som tillhandahåller viktiga och icke-nödvändiga varor till europeiska medborgare och företag. Deras säkerhet och säkerhet är av största vikt."

IRU EU Advocacy Director Raluca Marian sa: "Situationen är oacceptabel. De franska bondeprotesterna äventyrar yrkesförare som helt enkelt försöker göra sitt jobb och få varor till EU-medborgare, företag och samhällen.”

Kommissarie Vălean nämnde flera åtgärder som hon har vidtagit efter signalerna och bevisen från vägtransportsektorn, inklusive ett brev adresserat till Christophe Béchu, Frankrikes minister för ekologisk övergång och territoriell sammanhållning. I sitt brev efterlyste kommissionsledamoten brådskande åtgärder för att säkerställa säkerheten för transportarbetare och säkerheten för deras last på franskt territorium.

Parallellt har Europeiska kommissionen krävt ett brådskande möte för nätverket av nationella transportkontaktpunkter för att diskutera åtgärder som medlemsstaterna planerar att vidta för att säkerställa att det europeiska transportnätet fungerar säkert och korrekt mitt i de utbredda protesterna.

Annons

”Vi är tacksamma mot kommissionsledamot Vălean för hennes energiska agerande i denna viktiga fråga. Åtgärder från EU och medlemsstaterna är brådskande för att se till att situationen inte går utom kontroll, för att hålla viktiga handelskorridorer öppna och, viktigast av allt, för att skydda våra förare, säger Raluca Marian.

IRU och föreningarna betonade också vikten av officiell information till allmänheten om de områden där protester förväntas, så att gods kan omdirigeras.

Som ett nästa steg kommer IRU att hålla kommissionen uppdaterad om hur protesterna, och deras inverkan på vägtransporterna, utvecklas på plats. Kommissionen kommer noga att övervaka de åtgärder som medlemsstaterna vidtar för att skydda förare och deras last, och vidta ytterligare åtgärder om det behövs.

Mötet följer på ett brev från IRU som uppmanar EU-kommissionen att ingripa och kräva att berörda medlemsstater håller viktiga handelskorridorer öppna och säkerställer fri rörlighet för varor.

Mer specifikt uppmanade IRU kommissionen att uppmuntra drabbade medlemsstater att vidta omedelbara förebyggande åtgärder för att underlätta den fria rörligheten för varor genom att tillåta obehindrat tillträde till viktiga handelsvägar, för att skydda förarnas välbefinnande genom att garantera tillräcklig säkerhet och lämpliga faciliteter, och att uppmuntra medlemsstaterna att tillhandahålla öppen information om tillträde till motorvägar.

Om IRU
IRU är världsorganisationen för vägtransporter som främjar ekonomisk tillväxt, välstånd och säkerhet genom hållbar rörlighet för människor och varor. Som röst för mer än 3.5 miljoner företag som driver mobilitets- och logistiktjänster i alla globala regioner, leder IRU lösningar för att hjälpa världen att röra sig bättre.
www.iru.org

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend