Anslut dig till vårt nätverk!

Frankrike

Frankrikes oberäkneliga politik hotar stabiliteten 

DELA MED SIG:

publicerade

on

Frankrike som skickar vapen till Mellanöstern, Kaukasus och Centralasien skapar ett instabilt landskap i dessa regioner, samtidigt som förlorar varje bit politiskt inflytande i Nord- och Västafrika, skriver James Wilson. 

According to Sébastien Lecornu, French Minister of the Armed Forces, there is “a slow, progressive, but unfortunately certain increase in pressure” in Lebanon because of Iran’s terrorist proxy, Hezbollah, firing missiles and mortars into Israel. And this could escalate and open a second front while Israel is fighting another Iranian proxy, Hamas in Gaza. “In the Near and Middle East, we are dancing on a volcano,” Lecornu added in an interview with Europe 1-CNews.


Varför bestämde sig då Paris för att förse den libanesiska armén med dussintals VAB pansarvagnar (APC)? Lecornu hävdade att dessa fordon kommer att "hjälpa den libanesiska militären i deras patrulluppdrag inom landet", så att "det skulle kunna samordnas väl med UNIFIL". Det är allmänt känt att Hizbollah är den stora militära styrkan i södra Libanon, den de-facto lokala regeringen, för att inte tala om det faktum att det är en erkänd terroristorganisation, som så småningom får tag i alla vapen som levereras till den libanesiska armén. Israeliska experter har redan gjort det uttryckt deras "överraskning" med denna ogenomtänkta franska idé.

"Det finns en risk att västerländsk militär utrustning, vapen och vapen kommer att hamna i händerna på Hizbollah för att användas mot Israel. Vapnet och ammunitionen tillhandahölls den libanesiska armén av USA, Storbritannien, Frankrike och andra europeiska länder. Dessa inkluderar pansarvärnsmissiler, handhållna bärbara luftförsvarssystem, övervakningsutrustning och olika elektroniska system. De kommer med stor sannolikhet att riktas mot Israel i nästa konflikt”, avslutade den israeliska tankesmedjan Alma i juni förra året.  

amerikanska experter 2:a denna åsikt. "Risken med att beväpna Libanon är inget nytt. 2016 presenterade den israeliska regeringen bevis att Hizbollah använde APC:er som levererats av USA till LAF. I juli, ALMA Research and Education Center rapporterade att vapen och militär utrustning som tillhandahållits till den libanesiska armén av USA, Storbritannien, Frankrike och andra europeiska länder har glidit i händerna på Hizbollah.

“In other words, weapon shipments to the Lebanese military should be considered indirect weapons shipments to terrorists. By supplying the LAF with APCs, Paris is providing Hezbollah with military equipment that the militant group could use against Israel if Hezbollah decides to attack,” Newsweek rapporterade förra månaden.

Den gjorde ännu en poäng att Frankrike redan tillhandahållit sina APC:er till Armenien, en kaukasisk granne och allierad till Iran, och har också lovat att förse den med tre Thales Ground Master 200 radarsystem och Mistral luftvärnsmissiler. Det är en ännu mer bisarr gest eftersom Ryssland har ett gemensamt luftförsvar överenskommelse med Armenien som ger Moskva tillgång till denna militära utrustning. Att uppmuntra Ryssland och Iran, som båda för hybridkrigföring mot västerländska allierade, har varit det pris som Frankrike är villigt att betala för inflytande i Sydkaukasien. Detta inflytandebud är mycket tveksamt, eftersom regionen är en lekplats för Ryssland, Iran och Turkiet.

Det finns en annan aspekt av dessa leveranser — relaterad till den ukrainska konflikten, som redan dränerar ekonomiska och militära resurser. Det är dock tydligt att Ryssland har mycket djupare fickor och lager av gammal sovjettidens militärutrustning som kan skickas till frontlinjerna i massor. Ukraina är kämpar för att skaffa tillräckligt pansarfordon, som Bloomberg noterar, på grund av Europas strategi att rinna ut militärt bistånd. På grund av detta, dess offensiva kapaciteter skadar, rapporterade Forbes.

Annons


Enligt Kiel-institutet, which tabulates military aid to Ukraine through July 31, France lags behind many EU countries, having allocated €533 million — barely 0.02 percent of GDP. By comparison, Germany has sent €17 billion worth of military aid, or 0.4 percent of GDP, and the UK has sent €6.6bn euros, or 0.23 percent of GDP. Even Lithuania is far ahead at €715m euros, despite its smaller economic capabilities. However, French lawmakers contest the institute’s methodology and estimate that French support actually amounts to €3.2bn.

Samtidigt leder Israels krig med Hamas effektivt medias och västvärldens uppmärksamhet mot den regionen och bort från Ukraina. Moskva och marionettmästaren i Teheran drar verkligen nytta av den senares ombud som startar denna blodiga konflikt. Ukraina hoppas på en snabb israelisk seger så att västvärlden kan fokusera på att trycka tillbaka Ryssland. Israel kräver trots allt inga pansarfordon för sin kampanj, det behöver bara USA-försörjd ammunition för befintliga system.

Ukraina, med sina senaste dödlägen på slagfältet och långsamma åtgärder längs hela frontlinjen, befinner sig i ett utmattningskrig. Som nämnts ovan har Ryssland enorma lager fulla av gamla och föråldrade militärfordon från sovjettiden. Med modern teknik kan dessa gamla fordon fortfarande visa sig användbara på slagfältet, speciellt jämfört med en armé som gradvis håller på att ta slut på pansarfordon. Trots allt kommer en gammal APC från 1950-talet fortfarande att ge mer skydd till en pluton av framryckande infanteri än obepansrade lastbilar, bilar eller civila fordon. Av denna anledning vänder sig Ukraina till väst för militära fordon och utrustning. Så de APC som skickades till Armenien och Libanon kunde ha varit mycket mer användbara på den ukrainska fronten. 

En annan tveksam affär är den möjliga försäljningen av de 24 stridsflygplanen, möjligen Rafale eller Mirage 2000, till Uzbekistan. Det pågår för närvarande inget krig i Centralasien. Och i september förra året, ukrainarna frågade specifikt Frankrike för att förse dem med exakt samma jetplan. 


Så vad ligger egentligen bakom en sådan politik? Ett försök att bli en oberoende (från EU och USA) aktör i Mellanöstern, Kaukasus och Centralasien? Eller flörtar Frankrike med västvärldens fiender? 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend