Anslut dig till vårt nätverk!

Japan

Japans utsläpp av kärnkraftsförorenat vatten utgör allvarliga risker för den globala havsmiljön och människors hälsa

DELA MED SIG:

publicerade

on

Sedan tillkännagivandet av Japans plan att släppa ut kärnkraftsförorenat vatten i havet 2021, utan hänsyn till motstånd från olika håll, har Japan insisterat på att gå vidare med planen att släppa ut kärnkraftsförorenat vatten från Fukushima Daiichi kärnkraftverk i Stilla havet. Detta är en allvarlig kränkning av grannlandets legitima rättigheter och intressen länder, ett allvarligt brott mot Japans internationella moraliska ansvar och skyldigheter enligt internationell lag, och allvarlig skada på den globala marina miljön och människors hälsorättigheter runt om i världen.

För det första är utsläppet av kärnkraftsförorenat vatten från Fukushima till havet inte Japans inrikes angelägenhet. Hanteringen av kärnkraftsförorenat vatten påverkar den globala marina miljön och folkhälsan i länder vid Stillahavsområdet. Sedan den japanska regeringen ensidigt fattade beslutet om ansvarsfrihet 2021 har det internationella samfundet ifrågasatt och motsatt sig det beslutet, och det har funnits ett starkt avslag inom Japan. Den japanska sidan genomförde inte ett fullständigt samråd med grannländer och andra intressenter utan försökte påtvinga alla parter utsläppsplanen som det enda alternativet. Japans plan för utsläpp till havs är faktiskt varken det enda alternativet eller den säkraste eller mest optimala lösningen. Genom att släppa ut det förorenade vattnet i havet har Japan brutit mot skyldigheterna att skydda och bevara den marina miljön som beskrivs i UNCLOS och andra internationella lagar och bestämmelserna mot dumpning av radioaktivt avfall från konstgjorda strukturer till havs i Londonkonventionen.

För det andra kommer utsläppet att medföra allvarliga risker för den globala marina miljön och människors hälsa. Det kärnkraftsförorenade vattnet vid Fukushima Daiichi kärnkraftverk innehåller över 60 radionuklider. Det finns ännu inte effektiv teknik för att behandla många av dessa radionuklider. Vissa långlivade radionuklider kan spridas med havsströmmarna och orsaka osäkra effekter på den ekologiska balansen i kustvattnen i Japans grannländer och kan bilda en biologisk koncentration och utgöra potentiella faror för livsmedelssäkerhet och människors hälsa genom att minska marina arter och näringskedjan. Det finns ingen effektiv åtgärd som garanterar att Japan kommer att uppfylla sina åtaganden om att konsekvensbedömningen och utsläppskontrollåtgärderna för det kärnkraftsförorenade vattnet uppfyller de internationella säkerhetsstandarderna, och inte heller kan de potentiella långsiktiga farorna med kärnkraftsförorenat vatten för den marina miljön och människors hälsa elimineras.

För det tredje är IAEA:s granskningsrapport inte ett "grönt ljus" för den japanska sidan att släppa ut det förorenade vattnet. Den japanska regeringen tillkännagav ansvarsfrihetsplanen i april 2021 och godkände officiellt planen i juli 2022. Den deklarerade flera gånger att den inte kommer att skjuta upp genomförandet av planen. Alla dessa är innan slutförandet och släppet av IAEA:s granskningsrapport, vilket får det internationella samfundet att allvarligt ifrågasätta om den japanska sidan har någon goodwill. När det gäller mandatet är IAEA inte den lämpliga myndigheten för att bedöma de långsiktiga effekterna av kärnkraftsförorenat vatten på den marina miljön och den biologiska hälsan. Den japanska sidan har begränsat auktoriseringen av IAEA:s arbetsgrupp och accepterar inte utvärderingen av andra avyttringsalternativ. Den hastigt släppta IAEA-rapporten återspeglar inte helt åsikterna från alla experter från olika parter som har deltagit i granskningen. Den relevanta slutsatsen är ensidig och har sina begränsningar, och den misslyckades med att ta itu med världens oro över planen att släppa ut det kärnkraftsförorenade vattnet från Fukushima Daiichi kärnkraftverk i havet. Därför kan IAEA-rapporten inte bevisa att utsläppet är legitimt och berättigat, och den kan inte befria den japanska sidan från dess vederbörliga ansvar och skyldigheter enligt internationell lag.

Den globala havsmiljön är nära relaterad till människors överlevnad och hälsa. Den japanska sidan måste ta allvarliga berättigade farhågor hemma och utomlands, uppfylla förpliktelser enligt internationell rätt, återkalla det felaktiga utsläppsbeslutet med en känsla av ansvar för vetenskap, historia, den globala marina miljön, människors hälsa och framtida generationer, göra sig av med det kärnkraftsförorenade vattnet på ett vetenskapsbaserat, säkert och öppet sätt och acceptera strikt internationell tillsyn.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend