Anslut dig till vårt nätverk!

Kazakstan

Kazakstans engagemang för OSSE och dess värderingar bidrar till relationen mellan Kazakstan och EU

DELA MED SIG:

publicerade

on

I ett tal nyligen i Wien till Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa sa Kazakstans vice premiärminister och utrikesminister, Murat Nurtleu, att hans land är övertygad om att i en tid av aldrig tidigare skådad global turbulens och geopolitiska förändringar, spelar multilaterala institutioners roll, t.ex. som OSSE, är lika avgörande som någonsin. Europeiska unionens delegation välkomnade snabbt detta engagemang för gemensamma värderingar, såsom demokrati, respekt för mänskliga rättigheter och internationell rätt. En av arkitekterna bakom detta förhållande av ömsesidig respekt var den tidigare irländska ministern för Europafrågor, Dick Roche, skriver politisk redaktör Nick Powell.

När Kazakstan ansökte om att bli ordförande i OSSE 2009 var det en betydande tillbakagång, minns Dick Roche. "Det hade funnits spänningar mellan vissa OSSE-medlemsstater och Kazakstan. Särskilt USA och Storbritannien flaggade för oro. Båda ifrågasatte om Kazakstan var "tillräckligt demokratiskt" för att vara ordförande för organisationen. De var inte ensamma”. 

Det föreslogs vid ett tillfälle att Irland skulle tävla om ordförandeskapet men Dick Roche påpekade för en ministerkollega från en annan EU-medlemsstat att enligt hans åsikt - och faktiskt enligt den irländska regeringen, om Kazakstan var tillräckligt bra för att vara en medlem av OSSE var det tillräckligt bra att ta ordförandeskapet. 

Han berättade för mig att förutom Kazakstans rätt att behandlas rättvist som medlem av OSSE, var hans känsla vid den tiden att Kazakstan var i en särskilt bra position för att bygga broar mellan USA och dess europeiska partner å ena sidan och postsovjetiska stater å den andra. Kazakstan hade också ett bra läge för att skapa och föra dialog mellan Europeiska unionens medlemmar och dess eurasiska grannar.

När Kazakstan tillträdde ordförandeskapet för OSSE den 1 januari 2010, lovade det att upprätthålla OSSE:s grundläggande principer och värderingar och ägnade sig åt att upprätta en dialog om säkerhet i det bredare eurasiska rymden. "Det var ett mycket viktigt bidrag och fokuserad diskussion på ett område som tidigare inte fått den uppmärksamhet det förtjänar", sa han. "Kazakstan tillförde en dimension till dialogen om framtida europeisk säkerhetsarkitektur".

"Toppmötet i Astana i december 2010, det första fullständiga OSSE-toppmötet på 11 år, visade hur fel de som hade flaggat oro över Kazakstans kapacitet hade haft. Jubileumsdeklarationen från Astana bekräftade OSSE:s beslutsamhet att bygga säkerhet baserad på förtroende och transparens – en vision som måste återinföras i dagens värld”. 

Följaktligen anser Dick Roche att Kazakstan inte bara är ett land som från början har visat sin betydelse som medlem av OSSE utan som nu har en särskilt värdefull roll att spela. var 2010 och Kazakstan kan vara en nyckelpartner för EU för att bygga den säkerheten”. 

Annons

I sitt tal i Wien hänvisade utrikesminister Nurtleu också till Kazakstans stolta resultat som OSSE-medlem. "Under hela Kazakstans deltagande i OSSE, och särskilt under vårt ordförandeskap 2010, har vi ständigt förespråkat konstruktiv dialog och gemensamma åtgärder", sade han. "Vi är övertygade om att mitt i en aldrig tidigare skådad global turbulens och geopolitiska förändringar är multilaterala institutioners roll lika avgörande som någonsin." 

Han påpekade att Kazakstan är ett land "i fred med sig själv, med alla våra grannar och med resten av världen", och tillade att hans regerings engagemang för diplomatisk lösning av tvister genom konstruktiv, ömsesidig respektfull dialog har sina rötter i hans nations historiska arv. "Detta är själva grunden för den multi-vektor utrikespolitik som Kazakstan har fört sedan dess självständighet".

Han hävdade att Kazakstans positiva engagemang i världen "härstammar från och är grundad på pågående politisk, social och ekonomisk modernisering". Detta, tillade han, visas av president Kassym-Jomart Tokajevs ambitiösa reformagenda, en oöverträffad demokratisk process, som syftar till att bygga ett "rättvist och rättvist Kazakstan". "Vår nations demokratiska väg är tydlig, men resan är inte komplett. Mitt huvudbudskap idag är att demokratiska förändringar i mitt land har blivit oåterkalleliga”.

Som svar beskrev EU-delegationen Kazakstan som en viktig partner för Europeiska unionen i Centralasien. "Vi värdesätter våra gemensamma åtaganden för OSSE:s värderingar, såsom demokrati, respekt för mänskliga rättigheter och internationell rätt, och en öppen och jämlik dialog. Detta inkluderar också respekten för alla staters oberoende, suveränitet och territoriella integritet”.

EU uttryckte sin uppskattning för Kazakstans bidrag över alla OSSE-dimensioner, särskilt inom områdena gränsförvaltning, klimat och säkerhet, anslutningsmöjligheter, arbetskraftsinvandring, hållbar ekonomisk utveckling, samt bekämpning av radikalisering, terrorism, människohandel och penningtvätt. Den berömde också den kazakiska regeringens engagemang för jämställdhet som en övergripande fråga.

EU upprepade sitt stöd för president Tokajevs politiska och ekonomiska reformer för landets demokratiska, sociala och ekonomiska utveckling. "Vi stöder särskilt ansträngningar för att främja rättsstatsprincipen, respekt för mänskliga rättigheter och grundläggande friheter, inklusive föreningsfrihet och mediafrihet."

 "Europeiska unionen är fast besluten att fördjupa och bredda våra förbindelser med Kazakstan på alla ömsesidigt fördelaktiga områden. Vi kommer att fortsätta arbeta med Kazakstan för att ytterligare främja dess reformer mot ett inkluderande, demokratiskt och rättvist samhälle”.

Dick Roche berättade för mig om sin tillfredsställelse över att EU fortsätter sin vision om Kazakstan som en uppskattad partner. "Budskapet [i utrikesministerns tal] att "Kazakstan är ett land i fred med sig självt, med alla våra grannar och med resten av världen" är viktigt. Om alla nationer stora och små kunde göra samma anspråk skulle världen vara en mycket bättre plats. Kazakstans engagemang för ett positivt engagemang i världen är något som EU bör välkomna och reagera positivt på”. 

När det gäller de politiska reformerna inom Kazakstan sa Dick Roche att det är viktigt att komma ihåg att detta i första hand är en fråga för Kazakstan självt. "Europa och EU bör vara försiktiga med att göra bedömningar tills vi själva har uppnått perfektion. Vi är långt ifrån att uppnå perfektion. 

"Det betyder inte att vi inte bör uppmuntra framsteg, men i vilken utsträckning vi gör det bör vi vara respektfulla och följa principerna om icke-inblandning i interna angelägenheter och respekt för nationell suveränitet. De ansträngningar som Kazakstan har gjort för att återställa sitt politiska system och sin ekonomi är ambitiösa. 

”Folkomröstningen 2022 i Kazakstan om politiska reformer var särskilt anmärkningsvärd. Valdeltagandet var 77 % och de trösklar som sattes i folkomröstningen uppfylldes. Dessa trösklar krävde att det inte bara var 50 % + majoritet för reformerna som krävdes utan att majoriteten måste återspeglas i minst 12 av landets 17 regioner. Efter att ha lett folkomröstningskampanjer i Irland är det höga trösklar som få europeiska länder skulle sätta upp för sig själva.

"En intressant aspekt av Kazakstans politiska reformprogram var kravet på att landets president skulle avstå från att vara medlem i ett politiskt parti under sitt ämbete utan snarare skulle fungera som president för hela folket. Ännu mer spännande är antinepotismreformen”.

Dick Roche fortsätter att förespråka en djup och respektfull relation mellan EU och Kazakstan, som återspeglar gemensamma värderingar som går långt utöver ett ömsesidigt intresse av att stärka handels- och transportförbindelser. "Kazakstan har gjort det klart att man vill bygga en "no-strings" relation med EU. Det vore dumdristigt att inte svara positivt på det”. 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend