Anslut dig till vårt nätverk!

libanon

Brett stöd för Omar Harfouch i Bryssel – sanktioner mot korrupta libaneser är nära förestående

DELA MED SIG:

publicerade

on

Under rubriken "Vilken framtid för Libanon? Och Europeiska unionens roll i att främja mänskliga rättigheter i Libanon', en konferens hölls på tisdagskvällen (27 juni) i Europeiska unionens högkvarter i Bryssel. Evenemanget deltog av parlamentsledamöter, domare och tjänstemän som samlades för att visa sitt stöd för Omar Harfouch, ledaren för initiativet Libanons tredje republik. Harfouch har utsatts för politiskt och rättsligt förtryck på grund av sin obevekliga kamp mot korruptionen i Libanon.

Konferensen hölls på inbjudan av Lucas Mandel, medlem av Council on Foreign Relations, och deltog av flera anmärkningsvärda personer. Dessa inkluderade domare Ghada Aoun, åklagaren vid Libanonberget; Andre Petrojev, ledamot av utrikesutskottet; Natalie Gaulier, ledamot av den franska senaten; William Bourdon, grundaren av organisationen "Sherpa" och en advokat; Giovanni Kessler, tidigare generaldirektör för OLAF och tidigare italiensk ledamot och domare; Pedro Roque, en portugisisk parlamentsledamot; Antonio Topa Gomes, en portugisisk parlamentsledamot; samt representanter från olika europeiska länder.

Claude Moniquet uppgav att Harfouch hade blivit måltavla av en organiserad och orättvis plan, och betonade att det inte fanns något giltigt skäl för hans arrestering. Moniquet uppmanade Europeiska unionen att ingripa och återkalla arresteringsordern som utfärdats mot Harfouch av Libanons premiärminister, eftersom denna åtgärd nekar honom möjligheten att försvara sig i enlighet med lagen.

Det är viktigt att notera att målet är civilrättsligt, inte brottsligt. Dessutom är anklagelserna om att Harfouch är i kontakt med israeler eller judar inom Europaparlamentet en allvarlig förolämpning mot Europeiska unionen, som är stolt över att vara en plats där människor av alla nationaliteter och religioner kan mötas. Advokaten William Bourdon, som nyligen återvänt från ett besök i Beirut, tog upp frågan om att bekämpa korruptionen i Libanon.

Han diskuterade brotten som begåtts av Riad Salameh, guvernören för Banque du Liban, samt de frysta pengarna i Europa, som han personligen övervakade och avslöjade. Bourdon avslöjade vidare att de kommande dagarna kommer att medföra obehagliga överraskningar för vissa politiker inblandade i fall av korruption och penningtvätt.

Domare Ghada Aoun, som för närvarande utsätts för förföljelse på grund av sin kamp mot korrupta domare i Libanon, betonade att sann rättvisa är avgörande för den libanesiska statens existens. Hon ansåg behandlingen av Harfouch som det starkaste beviset på korruption inom rättssystemet.

Giovanni Kessler, i sitt stöd till Harfouch och andra libanesiska individer som kämpar mot korruption, uppgav att Libanon brådskande kräver ökad uppmärksamhet och hjälp för att återställa rättsstatsprincipen och bekämpa korruptionen som har ödelagt landet. Som en betydande bidragsgivare har Europeiska unionen förmågan att förespråka inrättandet av en gemensam utredningsmyndighet mellan EU och Libanon. Denna myndighet skulle ha de befogenheter som krävs för att genomföra oberoende utredningar av korruption och missbruk av EU-medel i Libanon.

Under sitt tal diskuterade Harfouch sitt fall i militärdomstolen och betonade specifikt att domstolens agerande mot honom saknade djup och misslyckades med att ta hänsyn till tidens gång. Han påpekade att mötet med en israelisk journalist inträffade 2004 och betonade att hans kamp mot korruption har avslöjat många skandaler och fall.

Intressant nog nämnde Harfouch inte premiärministern, Najib Mikati, eller den första utredningsdomaren i Tripoli, Samaranda Nassar, som för närvarande är engagerade i en omotiverad kampanj mot honom. På frågan om denna utelämnande förklarade han att han inte ville utnyttja plattformen som tillhandahålls av Europeiska unionen för att få personliga poäng. Istället trodde han att de deltagare som informerades om frågorna och resultaten kunde dra sina egna slutsatser.

Konferensen hölls på inbjudan av Lucas Mandel, medlem av Council on Foreign Relations, och deltog av flera anmärkningsvärda personer. Dessa inkluderade domare Ghada Aoun, åklagaren vid Libanonberget; Andre Petrojev, ledamot av utrikesutskottet; Natalie Gaulier, ledamot av den franska senaten; William Bourdon, grundaren av organisationen "Sherpa" och en advokat; Giovanni Kessler, tidigare generaldirektör för OLAF och tidigare italiensk ledamot och domare; Pedro Roque, en portugisisk parlamentsledamot; Antonio Topa Gomes, en portugisisk parlamentsledamot; samt representanter från olika europeiska länder.

Domare Ghada Aoun, som för närvarande utsätts för förföljelse på grund av sin kamp mot korrupta domare i Libanon, betonade att sann rättvisa är avgörande för den libanesiska statens existens. Hon ansåg behandlingen av Harfouch som det starkaste beviset på korruption inom rättssystemet.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend